Reklama

Reklama

Pouta války

  • Jižní Korea Taegeugki hwinalrimyeo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Skupina archeologů najde kostru, která je identifikována jako ostatky Lee Jin-seoka. Potíž je ovšem v tom, že Lin Jin-seok nezemřel, nýbrž se ve zdraví dožil požehnaného věku. Zato jeho bratr, Jin-tae, zmizel v korejské válce. Vracíme se do minulosti, píše se rok 1950. V době vypuknutí války oba bratři narukují a jsou odveleni na frontu. Jin-tae uzavře se svými nadřízenými dohodu -- pokud vykoná dostatečný počet hrdiských činů, pošlou jeho mladšího bratra dříve domů. Starší bratr se tedy účastní všech misí, zatímco svého sourozence div neudusí návalem bratrské lásky a péče. Potom ale Jin-tae padne do nepřátelského zajetí... (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (403)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Ryanem mě během filmu také napadlo, ale není na místě. Vždyť krom stejného střihu jižních uniforem s ním nemá nic společného. Příběh je naprosto odlišný, nikdo nikoho nezachraňuje, pouze se válčí a poukazuje na hrůzy války. Nad Ryanem navíc vítězí v poukázání, že většina vojáků ve válce, káže vodu a přitom pije víno (masakry neozbrojených na každé straně a odsuzování těch druhých). Ryan šel přímo na věc a ukazoval válku z pozice vojáků mimo frontu, zde se jede pěkně v hlavní vlně. Pravdou zůstáva, že z příběhu dvou bratrů v půlce filmu stane pohádka, která je tak zmatená a překombinovaná, že by jí omlouval pouze fakt, že film čerpal ze skutečných událostí (o tom ale dost pochybuji). Vytýkat filmu hollywoodský střih je nesmysl, každý se inspiruje továrnou na sny, ale jen někdo má peníze na to, aby to dokázal přenést na plátno (my o tom víme své). Korejci předvedli, že filmy točit umí, tak směle dál. 90% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Po technické a formální stránce naprostý nářez - například úvodní bitevní scéna takřka strčí svou autenticitou a emocemi do kapsy i ty nejlepší sekvence z Ryana. Také ústřední hudební motiv funguje i přes časté opakování perfektně, hlavní herecká dvojice je nesmírně sympatická a nadaná a silné emocionální vsuvky uprostřed akčních pasáží jsou velmi vkusně a nerušivě dávkovány. Bohužel příběh je překvapivě natolik hollywoodsky šablonovitý a se všemi jeho patetickými flashbacky a rodinnými motivy tak neoriginální a nereálný, že sráží ten formální megapotenciál o hvězdičku níže. Ale všechno bych to asi rád přehlédl, nebýt závěrečného "dezertérského" zvratu, který už byl úplně mimo mísu. Jinak ale velice poctivé 4*. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12,8miliónaTržby USA $1,111,061Tržby Celosvetovo $69,827,583 (Južná Kórea s tržbou $64,800,000)║ Po vzore filmu Zachráňte vojaka Ryana nám prináša Južná Kórea takmer rovnako silný vojnový snímok, plný utrpenia a beznádeje, kde je dosť ostro poukázané na nezmyselnosť vojen a čo vlastne do života prinášajú, ako dokážu zmeniť vnútornú podstatu človeka v niečo ohavné. Film je zvládnutý rovnako ako po príbehovej stránke, tak aj po technických stránkach, pri bojových útokoch nechýba roztrasená kamera, ktorá len bližšie priblíži krvavú atmosféru krviprelievania, občas je strih až príliš rýchli na to aby sme dokázali zachytiť čo sa práve deje ale to sa dá prepáčiť a nič nás nemôže odvrátiť od toho aby sme si naplno vychutnali túto vojnovú drámu o dvoch bratoch. /95%/ ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

S vypätím posledných síl som dopozeral film, ktorý takmer každý druhý komentátor porovnáva, či prirovnáva k filmu Zachráňte vojaka Ryana. Rozbeh bol taký ázijsky naivný až trápny, ale dalo sa to prežiť. Keď prišli prvé bojové scény, dala sa ešte oceniť snaha o realistické znázornenie. Ale neskôr som si so stále väčšou naliehavosťou uvedomoval, že ďalšie bojové scény sú iba mierne odlišným variantom úvodných. A že sa okrem donekonečna opakovaných bojových scén nič zvláštne nedeje. A to sa už nedalo pozerať, pretože opakovanie vás spoľahlivo unudí. Nejdem opakovať viackrát spomenuté chyby v scenári, réžii, kamere atď. Nejdem ani polemizovať s mnohohviezdičkovými hodnoteniami a nadšenými komentármi. Každý má právo na svoje hodnotenie a svoj názor. Akurát neviem kam nás trvalý rast násilia a brutality dovedie, pretože relativizácia zla môže spôsobiť u nezrelých jedincov veľké sklamanie pri konfrontácii s realitou. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, sice se celý netřesu, ale kvality tohoto snímku popírat nechci a nemůžu. Nazdar, Spielbergu, jo, u tebe můžu a především CHCI;) Bohužel mám trochu problém s tím, že přes všechno to, co se Poutům Války zdařilo a o čem tu píše spousta lidí, jsem se nemohl ubránit dojmu, že už je toho tak o čtvrt hodiny víc než by mi bylo milé. Ano, skvěle se podařilo vykreslit ten blázinec a skutečně bratrovražedný boj, ale závěrečný dějový půlobrat už prostě nemá takovou sílu jako to, co mu předcházelo. Ano, následuje zdrcující scéna u památníku, ale ten škrábanec na atmosférickém ochranném filmu jinak skvělého filmu tam je. Alespoň v mojí hlavě. I tak jsem si ale užil dílem pekelnou jízdu bojištěm, dílem skvěle zahrané drama o rodině a její hodnotě a o lidských charakterech vůbec. Výborná hudba, vizuální stránka, prostě je vidět že to jde i bez laciného patosu a slzícího Toma Hankse. Ale do plných prostě nemůžu, je mi líto. 80%. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (6)

  • Spojené státy americké vyslaly na korejský poloostrov 302 tisíc vojáků, kteří spolu s menšími jednotkami dalších dvaceti států pomohli jihokorejským jednotkám. (Duoscop)
  • Korejská válka byl válečný konflikt, který probíhal od 25. června 1950 do 27. července 1953 mezi Jižní Koreou podporovanou OSN a Korejskou lidově demokratickou republikou neformálně podporovanou Sovětským svazem a Čínskou lidovou republikou. (Duoscop)
  • Boje skončily 27. července 1953, kdy byla podepsána dohoda o příměří, která obnovila hranici kolem 38. rovnoběžky a vytvořila Korejské demilitarizované pásmo. Sovětský svaz před konfliktem a po celou dobu války výrazně materiálně podporoval armádu Severní Koreje a čínských dobrovolníků. (Duoscop)

Reklama

Reklama