Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hank Grotowski je bachař pracující v oddělení pro odsouzené na smrt. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Celá rodina má rasistické sklony, Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako se synem. Citově strádající Sonny si nakonec dobrovolně vezme život a Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.

Herečka Halle Berryová byla za svůj výkon oceněna Oscarem a Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně 2002. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (461)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Život je jedna veľká, podradná kurva. Ľudia sa k sebe chovajú ako zvieratá. Každý je minimálne skrytý rasista. Nešťastie vás zastihne vždy, keď to najmenej čakáte. Podobne optimistických životných právd je vo filme ešte niekoľko, s aspoň jednou z nich sa stretol raz každý. Ešteže tu máme aspoň sex, ktorý nám pomôže minimálne na pár chvíľ myslieť na niečo príjemné. Možno sa na nás raz usmeje aj šťastie, aj keď veľmi relatívne. Takže o tomto všetkom je film Monsters ball a ešte o hereckých výkonoch dvoch hlavných predstaviteľov. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Pro mě docela zklamání. Film, který postrádá jiskru, přitom by jeho námět mohl vydat na dynamický film. Navíc mě totálně vytočil "oscarový" výkon Halle Berry. Ve filmu podává stejný hysterický výkon, jako předváděla na podiu při předávání Oscarů. Z toho plyne jediné - ona v tomto filmu hrála jen samu sebe a přehrávála jak jen to šlo. Její partner Billy Bob Thornton tu naporoti tomu předvádí svůj další úchvatný výkon, a ocenění by si zasloužil asi desetkrát víc než ona. Letošní rozhodnutí akademie (a nejen v tomto případě) je úplně zcestné. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Komorně laděný psychologický snímek, jaký se často nevidí. Precizní práce režie, velmi dobrá kamera, skvělé zkratkovité dialogy a navíc fantastický výkon Billyho Boba Thorntona v hlavní roli. Psychický přerod hrdinů a změna jejich hodnotového žebříčku je zobrazována nenápadně, jakoby mimoděk prostřednictvím detailů. Atmosféra filmu je mimořádně silná a závěrečná tichá scéna na zápraží domu je doslova nabita emocemi. I ti přízemněji naladění filmoví fandové si přijdou na své díky naturalisticky pojaté souloži Hanka s Leticií. Pokud mi k dokonalosti přece jen něco scházelo, tak to byl výkon Berryové, která v porovnání s Thorntonem lehce přehrávala, a tam, kde měla ukázat velké emoce, bohužel přehrávala o poznání víc. Nejsilnější byla v momentech, kdy si vystačila s pouhým pohledem. Také Hankova proměna byla poněkud rychlá a přímočará. V životě sice neplatí, že starého psa novým kouskům nenaučíš, chce to ale čas a dá to opravdu hodně práce. Přes výše uvedené výhrady poctivých 90% a 5 hvězdiček k tomu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Téměř všichni se zde navzájem znají. Bílí i černí. Prožívají své životy – jenom tak, bez cíle. Někteří si v hlavě vytvářejí svůj vlastní svět. Každý den je stejný. Žijí tam v tiché intimitě, samotě, pod tíhou svých každodenních starostí. On je běloch, ona černá servírka pečující o korpulentního syna Tyrella. On (Hank) po generace přijímal jako samozřejmost rasovou segregaci, ona (Leticia) je unavená životem. On je vedoucím dozorcem ve státní věznici v Georgii, ona manželkou odsouzeného černocha Lawrence Musgrowea. On je vykonavatelem trestu, ona se se synem vydává ve svém takřka nefunkčním autě na poslední návštěvu a zároveň rozloučení s manželem a otcem. Jedenáct let tam čeká v cele číslo třináct na svoji smrt. Jeho nepříliš zdařilá poprava rozčeří vodu i v rodině Hanka, jehož syn neunáší myšlenku na to, jak jej otec nenávidí, nedokáže pochopit ani vrtkavé rodinné poměry a volí dobrovolnou smrt. A tak po pohřbu jediného syna zůstává Hank se svým extrémně rasistickým otcem sám. Stejně jako po tragické nehodě syna i Leticia. Osobní zklamání je dovedou k tomu druhému. Ale nebude to snadné. Ostřílený Marc Forster rozehrává několik motivů, po silných momentech vždy následuje mírnější obrazové pojetí, snad abychom pochopili a strávili předchozí děj, ustanovili si souvislosti. Snímá hrdiny v temných tónech, v intimní blízkosti, jsou nám nepatrně bližší a nacházíme v nich sympatie. Šetří dialogy, lpí na všednosti a věrohodnosti, herecký tandem skvěle funguje (Billy Bob trestuhodně opomenutý, Halle Berry bych dopřál jen nominaci, nikoliv samotného Oscara) a diváka atakuje prostými životními pravdami. A tak v tiché a temné noci, ona jenom v županu, on se svojí čokoládovou zmrzlinou a umělohmotnou lžičkou, ona s výmluvným výrazem, on s přesvědčením, že jim to SNAD konečně vyjde, ukončí příběh na prahu jejich společného, nového domu. Antiromantický příběh o tom, jak to taky někdy dopadne!! Setkal jsem se s řadou názorů, kdy mnozí nevěří v takové změny povah, k tak markantním obratům ("Bude s ním, protože ho potřebuje, ale v duši ho bude nenávidět?").. já ale přes místy mírné zavrávorání režiséra podlehl. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý scénář, výborný režisér a neselhávající Billy Bob Thornton jsou pevnými pilíři tohoto dramatu, které jsem plně docenil, až po jeho opětovném shlédnutí. Sice mi přišlo, že Halle Berry dostala Oscara spíš za odvážnou sexuální scénu, než za herecký výkon, ale to není chyba filmu, ale Akademie. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (18)

  • Muž, který dá Leticii příkaz o opuštění prostranství, je vedoucí výpravy Robert Ortiz. (Othello)
  • Ve filmu se promítla i Thorntonova fobie, kdy nesnáší starý a antický nábytek. Hlavní postava tudíž nenávidí kovové příbory a musí jíst pouze umělohmotnými. (Elisebah)

Reklama

Reklama