Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se zrodil tisíc a jeden ostrov Zeměmoří, ovládali planetu svými zlovolnými silami nejděsivější bytosti ze všech - Bezejmenní. Řádu kněžek se ale podařilo ukovat z víry vzácnou runu míru, která nastolila v Zeměmoří klid a zahnala Bezejmenné do hlubin chrámu na ostrově Atuan. Jenže pak byla runa rozlomena a světem se začalo šířit jako mor zlo v podobě nájezdníků. Podle pradávné pověsti se má ale jednoho dne objevit mladý čaroděj, který runu opět spojí a přinese do světa ostrovních národů trvalý mír. Oním vyvoleným je kovářův syn Ged. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Podle mě zbytečně moc natahovaný film, který v konečným důsledku mohl toho fantasy světa ukázat ještě daleko víc, než jsme mohli koneckonců vidět. Nejdůležitějším prvkem takového filmového tématu je určitě příběh, který musí diváka vtáhnout k sobě a nepustit až do závěrečné sekvence. Earthsea je v tomto ohledu ulajdaná a hned několik scén bych vklidu vypustil. Docela jsem se i v tom množství informací, které na vás mágové chrlí po desítkách ztrácel a pořádně ani nevěděl proč se děje zrovna tohle co mé očí vidí na obrazovce. Herecké obsazení je však sympatické, zvlášť Kristin Kreuk zahřála u srdíčka a spolu s grafickými efekty i s hudebním dobrovodem určitě největší plusy z celého filmu. Pokud jde o závěr či vyvrcholení chcete-li, tak se mi zdálo býti hodně odfláknuté a připadalo mi, že režísér už chtěl mít celý tento projekt z krku, tak to co nejrychleji ukončil. Pohrával jsem si chvíli popravdě i s myšlenkami na 4 hvězdy, ale to by tam muselo být víc akce a alespoň pořádně líbivý závěr. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

BIEDA, BIEDA, BIEDA !!! Na čo siahnu americký primitívi v Hollywoode, to poserú. Kto má záujem o nádherný príbeh o Zeměmoří, nech neľutuje a prečíta si knihy Ursuly LeGuinovej - "Čaroděj Zeměmoří", "Hrobky Atuanu" a "Nejvzdálenější pobřeží". Tento paškvil okrem ukradnutých názvom s tým nemá nič spoločného. Inak úplne presne to vystihol monolog. ()

Reklama

Luksa 

všechny recenze uživatele

Být o patnáct let mladší a neznat literární předlohu, tak by se mi tento TV film snad i líbil. Gorova anime adaptace s knihama taky nemá moc co společného, ale oproti americké verzi se může alespoň pochlubit pěknou vizuální stránkou, točit toliko výpravné látky s televizním rozpočtem opravdu nemá cenu. Zápletka, herci, kostýmy, samý zmatek. Pěkný příklad jak se z inteligentní fantasy může stát fantasy brakové. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nejlépe ten pocit zklamání z filmové, resp. televizní adaptace, nejlépe ve svém komentáři popsal monolog. Lépe bych to nedokázal. Ale jsem rád, že tento dvojfilm vznikl a že je zde alespoň nějaká snaha nakouknout do světa Zeměmoří a předat trochu té atmosféry, toho pocitu z knihy, té nejednoznačnosti i lidské rozpolcenosti, hledání vlastního osudu, kdy člověk dělá chyby a učí se z nich. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Fantasy s mravním poselstvím. 1) The Dragon: Ask me two questions, wizard, and I will give you the answers. Ged: Isn't it usually three? The Dragon: Yes, but with that you're back to two._____ 2) No a takhle je to s diskusí, jestli je film horší než kniha anebo ne. Nemá smysl. Knížku jsem, pravda, nečetl, nicméně námitky komentátora monologa mi nepřipadají podstatné. A Le Guinová prostě není v postavení J. K. Rowlingové, která si, jak známo, diktuje detailně filmovou podobu svého Harryho Pottera._____ 3) Ale knížky si asi přečtu. Netušil jsem, jaká pěkná fantasy tu je. Oceňuji zejména filosofický background díla (vzpomněl jsem Never ending story v této souvislosti) a sympaticky plastický charakterní vývoj hlavního čaroděje._____ 4) Jakkoli charismatičtí a plní života jsou hlavní hrdinové, jejich herečtí představitelé mi příliš nesedli (budoucí X-man Shawn Ashmor (Ged), Sebastian Roché (král Tygath), prvoplánově zrádná Jennifer Calvertová (Kossil) či oblíbená major Carterová ze Star Gate (Amanda Tapping), která si střihla štěk v podobě paní Elfarren, ducha, kterého vyvolává Ged. Snad jenom Danny Glover (Ogion) odpovídal mému gustu._____ 5) Celý film byl zručně a svižně zpracován podle osvědčených hollywoodských klišé (scénář, střih, režie, hudba). Jestli je to dobře nebo špatně, vlastně ani nevím. ()

Galerie (54)

Reklama

Reklama