Reklama

Reklama

Baramui paiteo

  • Jižní Korea 바람의 파이터 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film vypráví životní příběh korejského mladíka jménem Choi Bae-dal, který se stal zakladatelem karate stylu Kyokyushinkai. Nyní se jeho styl učí asi ve 120 zemí a má více než 12 milionů žáků. Můžeme se těšit na propracované bojové scény, které se vyvíjejí jako postava sama. Přes imigranta, zachránce mladých japonských dívek až k mistru karate. Spravedlnost bez síly je marná, ale síla bez práva je jen zločin. (BUD-SFIS)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mám rád historické kung fu, karate snímky o ninjoch, samurajoch či pouličných bojovníkoch. Obzvlášť keď je samotný príbeh o posilnení vôle, ducha, morálky, respektíve dosahovaní maximálnych fyzických síl. Napriek tomu, že tento film spĺňa všetky uvedené aspekty, nijak mimoriadne si ma nezískal. Neviem čím to bolo, možno hlavným hrdinom, možno tým, že samotné bojové scény na mňa pôsobili viac menej poulične, než konkrétnym bojovým umením systémovo schématicky, ako to bolo v iných prípadoch, starších snímkoch, kde hral napríklad J. Chan. Dobrý film, ale dobre je iba na trojku. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Súboje boli spravené určite parádne, dobre sa na nich pozeralo. Ale "omáčka" medzi nimi, a hlavne medziľudské vzťahy boli spracovanie akoby nútene, alebo narýchlo, proste len naoko. Spomalené zábery mimo akčných súbojov to len dokumentujú. Prvá polka filmu sa dosť vlečie, a vlastne s druhou nemá ani veľa spoločného. Že to je podľa skutočného príbehu, je síce fajn, ale to je tak všetko. Kórejčania ma trochu sklamali. Hodnotenie: 60% ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa to nesnažili viac natočiť ako biografický film, namiesto heroizovania legendy. Niektoré okamihy v Baedalovom živote sú tu preletené rýchlo, no zaslúžili by si viac priestoru a niektoré zase dosť zbytočné majú priestoru až až. Všetko to je sprevádzané prehnaným pátosom so spomalenými zábermi a múdrymi myšlienkami... Menej je niekedy viac, toto bolo trochu prepísknuté. ()

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Jako pocta hrdinovi a zakladateli noveho bojoveho stylu si myslim, ze je hodne dustojna. Nebyl jsem nejak uchvacen nebo netrestil jsem oci ale dobry pribeh, ktery se zacatku ani nedava nadeji na zrod mistra nebo take neporazitelneho bojovnika. Co se mne libilo byl jemne vneseny milostny vztah s gejsou. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Na začátku bych rád podotkl, že vůbec není snadné tento film ohodnotit. První hodinu se vlastně skoro nic podstatného neděje, divák se jen seznamuje s postavami a je nucen sledovat rozvláčný příběh, který je stejně jen předlouhým prologem k druhé půli. Začátek, který nás navnadí na konečný souboj je sice skvostný, ale tím to také celé končí. Celá tato část je natočena dost kostrbatě, nepřehledně a o její důležitosti pro následující děj by se dalo dlouho spekulovat. Jenže pak se snímek přehoupne přes padesátou minutu a režisér překvapivě přijde s naprosto jiným stylem natáčení. Po ne zrovna povedeném souboji mafiánů proti těm hodným následuje zajímavý přerod hlavního hrdiny, ''pochcánka'', do úžasného bojovníka, který přežije veškeré údery, ale pěst od něj je smrtelná. Nemá smysl klepat si na čelo a ušklíbat se, neboť je to celé natočeno velice dobře, takže na nic takového ani nezbude čas. Celá druhá část je o dost povedenější než ta první a uteče až překvapivě rychle, neboť zde je stále na co koukat. Celkově se jedná o průměr, ale protože závěr, včetně finálního souboje, pokládám za opravdu povedený, nakonec hodnotím 80%. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Film se natáčel čtyři roky. Scénář byl předěláván celkem šestnáckrát. (Vojcl)
  • Skutečný Choi Bae-Dal, známnější pod jménem Masutatsu Oyama se narodil 27.7.1923 a zemřel 26.4.1994. Proslavil se jako zakladatel nejtvrdšího z karatistických stylů Kyokushinkai. Dnes velmi populární díky úspěchům jeho protagonistů v zápasech K1. Přestože se film inspiroval zejména comicsovým zpracováním jeho životních osudů, drží se poměrně i skutečných událostí. Oyama skutečně žil 14 měsíců v dobrovolné izolaci od okolního světa v horách, kde osaměle trénoval. Mnoho jeho následovníků se pokoušelo tento kousek více či méně úspěšně napodobit. Pravdivé jsou též jeho proslulé zápasy s býky, kterým holýma rukama usekával rohy. Celkově údajně zápasil s 52 býky a tři z nich zabil jediným úderem. Dodnes drží většinu světových rekordů v silovém přerážení. Utkal se v boji též s více než 200 mistry bojových umění a podle vlastních slov neprohrál jediný zápas. To se ale nikdy nepodařilo prokázat ani vyvrátit. (Vojcl)

Reklama

Reklama