Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +Lukáš Vaculík a Zuzana Norisová, občas slušné napětí a záhadno, některé příběhy byly opravdu nápadité a poutavé -byl to pořád jen takový mírný nadprůměr/// Česká Akta X, to vám řekne asi každý. Poprvé když to dávali jsem to minul, při opakování jsem si to nechtěl nechat ujít. Jsem rád, že to má jen 13 částí. Na druhou stranu jsem měl dojem, že se to aspoň trošku zlepšuje a hlavně na postavy a způsob vyprávění jsem si zvykl, takže kdyby to mělo 3x9 částí, vůbec by mi to nevadilo. Fakt škoda, že se to neuchytilo./// Celkem 66%/// ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Škoda té předvídatelnosti a totální scénáristické gumovitosti, protože nebýt toho a trapných úvodních titulků, o tagline (která se navíc nesmyslně obměnila hned v prvním díle) nemluvě, strhával by hodnocení do propasti "jen" vyžilý playboy Vaculík, jehož dohlavyklínyvalící fígle jsou průhledné stejně jako je Tomáš Krejčíř špatný ochotník. Když už ke spolupráci zlanaříte Ilju Racka a dáte mu roli univerzitního profesora historie, možná by mohlo během té jeho přednášky zaznít něco co neví každý, kdo na gymplu hodiny dějepisu neprochrápal. Škoda, že Zuzana Norisová plní povětšinou úlohu spící/snící/vize mající panny, která pouze pronáší hlášky typu "ten muž je mrtvý":P Protože v jejím případě je alespoň na co se dívat a když má vidění, není v záběru:) Prostě shrnuto, Strážce Duší je dost trapný pokus o mysteriózní seriál, a určitě se mnou budete souhlasit, že vás víc mrazilo, když EM šel po schodech zvonice nahoru za Janem Tleskačem... ()

Reklama

anli 

všechny recenze uživatele

Kdy člověk narazí na český mysteriózní seriál?Který navíc čerpá z našich kořenů a je natočen podle knih jednoho z největších záhadologů Arnošta Vašíčka?Nu opravdu málo,že ano?A protože mám záhady rád a Vašíčkovy knihy také,nemohl jsem si to nechat ujít.Jednotlivé epizody jsou zajímavé,i když scénář místy trochu tápe a je malinko nemotorný(více z něj budou mít znalci a čtenáři Vašíčkova díla),a mají příjemný spád.Atmosféra je dobrá a tajemno hmatatelné-někdy více,někdy méně.Tandem Vaculík-Norrisová je skvělý a velmi příjemně se doplňují.Občas to mezi nimi příjemně zajiskří a divák se pobaví.Jednotlivé epizody mají samozřejmě kolísavou kvalitu,což je dáno jednak střídáním na režisérské stolici a pak také sílou jednotlivých příběhů.Nikdy ale nespadnou pod slušný průměr.Některé příběhy trochu sráží sám scénář,který je chvílemi dost předvídatelný.Chtělo to použít více invence a nápadů.Tady je nutno ocenit už záměr samotných tvůrců,že tohle mohlo v našich vodách vzniknout.Celkově jsem byl spokojen a místy i nadšen.Triky a celá vizuální stránka je děláná decentně a s citem-žádné okázalé a tady zcela zbytečné počítačové efekty-a vytváří tak skvělou atmosféru,kterou výborně doplňuje hudba.U mě to má za strážných 75% a to bez debaty.P.S.U tohohle žánru dnešní divák slyší jen na bombastické efekty,rychlý střih a mohutné EmZáky.No tady to tak díkybohu není a proto to je tak příjemné.Připomělo mi to některé epizody"Krajních mezí",které považuji za jeden z nejlepších seriálů tohohle žánru. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Zuzanó Norisovááááá...!!!! Ach jo, kde jsou ty časy, kdy jsem vysedával každej pondělní večer u televize a díval se na tenhle na české poměry dost netypický seriál. Jó, to mi tehdá bylo devatenáct a děsně jsem po Zuzce šílel. Ale ani ona, ani můj neoblíbený Klein, nemají za vinu moje hodnocení. Bavil jsem se dost a díval jsem se na něj dost... 75% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Slušné herecké obsazení, zajímavý námět, ale zoufalé zpracování. "Dobové" kostýmy u retrospektiv se mýlí o celá staletí, rádoby děsivé prvky jakoby vypadly z Ladových Bubáků a hastrmanů a střih - jednoznačný odpad. Tvůrcům se u některých epizod podařilo nastříhat dohromady scény z jednoho místa, ale různých časů, atd...Za Vaculíka a Norisovou 2, a ještě s odřenýma ušima... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Zastřelený upír spadl z mostu do řeky, jednalo se o barokní most v Náměši nad Oslavou. Na tomto mostě jsou jen sochy světců, socha démona na něm není. (LaCasita)
  • Armínův známý, počítačový expert Filip, odhaluje v epizodě „Madonin dar“ tajemství Madony na skle pomocí programu Adobe Photoshop. Mimo jiné používá ke své práci kuličkovou myš Hawlett Packard. (navabaca)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama