Reklama

Reklama

Horská hlídka

  • Čína Kekexili (více)
Trailer
Čína / Hongkong, 2004, 85 min

Obsahy(1)

Kekexili je rozsáhlá oblast na Čchingchajsko-tibetské náhorní plošině a v současnosti i největší čínská přírodní rezervace. V posledním dvacetiletí minulého století tu však řádili pytláci, kteří snížili stavy antilopy tibetské (čiru) ze dvou milionů kusů pod deset tisíc. Proti nim se postavili dobrovolní horští strážci. V roce 1996 se pekingský novinář Ga Yu zúčastnil sedmnáctidenní výpravy proti pytlákům a jeho článek měl později zásadní vliv na změnu v přístupu státních orgánů. Film v paradokumentární formě zachycuje novinářovo putování s tibetskými strážci, vedenými zkušeným vůdcem Ri Taiem. Vychází ze skutečných událostí, jež se odehrály v letech 1993 až 96. Strohý záznam nebezpečné a náročné cesty v tvrdých klimatických podmínkách ve výšce okolo 5000 metrů kombinuje tvůrce s prvky westernu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Fr 

všechny recenze uživatele

Co je horší? Vidět umírat lidi, nebo zvířata?..... Ať už je způsob života členů horské hlídky jakkoliv drsný, beru to tak, že si jej vybrali dobrovolně, i když ušlechtilost jejich počínání budiž příkladem všem lhostejným. Za jejich odvahu jim patří velký dík a můj obdiv. Ale k filmu. Jestli čekáte nějaké gradující drama, tak pozor! Jsou to Číňani, s ničím se nepáraj. A už vůbec se zbytečným dramatizováním děje. Autentičnost, to je oč tu jde. Jaké budete mít pocity po skončení si netroufám hádat. Já čekal větší drsňárnu. Ale co je horší? Vidět.... ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Polodokumentární záležitost, která ale nevyužívá toho, že je a není dokumentem, tak, jak by mohla. Pár úchvatných záběrů přírody (ale ty bych v Tibetu určitě očekával), jednoduchý scénář využívající v široké míře neherců (hrajících opět dobře, tak jak bych očekával), kamera, střih, občas silný dialog - ať už slovní nebo jen tak, řečí těla a tváře, zápletka nalinkovaná jak podle pravítka - všechno je to dost dobré, ale ne o moc lepší, nezlobte se na mne. Ale jedna silná hvězda navíc za něco zcela originální a v našich zeměpisných šířkách neviděné - za prostou vitální radost z těch krásných, zde tak řídkých, okamžiků v životě, které stojí za to. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Podobné spracovania vedia človekom poriadne otriasť a sú často pôsobivejšie ako akýkoľvek dokument, či iná výpoveď. Svinstvá aké sa zvieratách páchajú, spojené s krutými ľudskými osudmi kvalitne zobrazené, to nie je však film pre každého. Ale aj napriek tomu, že dej je krátky, pôsobil na pár miestach spomalujúco. 75%. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Krásný, relativně pravdivý ale těžký film. Těžký- né z nějákého intelektuálního ale čistě lidského pohledu. Na diváka vyskakují zapeklité nečernobílé otázky jak na běžícím pásu a do toho se ho navíc snaží ubít až nepřirozeně koncentrovanou tvrdostí (jsem přesvědčený, že filmaři tu do několika dní narvali všechny zásadní strasti hlídky z období 93-96) což je trochu dvojsečná zbraň. Ve výsledku je to silný film, který ale beru spíše jako poučný příběh než jako relevantní popis skutečnosti. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Natočit vynikající paradokumentární film vyžaduje několik nezbytných ingrediencí. V první řadě věrohodný příběh (tady je dokonce využito skutečných událostí), dále přirozeně vypadající herce (nebo radši neherce, pokud nepotřebujete emocionálně vypjaté scény), dokumentárně laděnou kameru a hlavně nadaného režiséra. Tady se to všechno sešlo a výsledek je opravdu působivý. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Členové horské hlídky se přepravují vozidly BAW BJ2023 Zhanqi nebo BJ2032, což jsou terénní auta vyvinutá z ruského GAZ69. (tulakfelix)
  • Gaova zpráva o zvěrstvech v Kekexili otřásla zemí. Poté, co úřady původně zatkly čtyři členy hlídky za prodej kožešin, na protest veřejnosti je nechaly propustit, ale hlídka je přesto rozpuštěna. O rok později čínská vláda vyhlásila Kekexili za „národní přírodní rezervaci“ a založila lesní úřad, který ji chránil. Počet antilop v době vydání filmu vzrostl na 30 000. (Piercee)
  • Kekexili, název oblasti, kde se události odehrávaly, v překladu znamená „krásné hory, krásné dívky“. (Piercee)

Reklama

Reklama