Reklama

Reklama

Horská hlídka

  • Čína Kekexili (více)
Trailer
Čína / Hongkong, 2004, 85 min

Obsahy(1)

Kekexili je rozsáhlá oblast na Čchingchajsko-tibetské náhorní plošině a v současnosti i největší čínská přírodní rezervace. V posledním dvacetiletí minulého století tu však řádili pytláci, kteří snížili stavy antilopy tibetské (čiru) ze dvou milionů kusů pod deset tisíc. Proti nim se postavili dobrovolní horští strážci. V roce 1996 se pekingský novinář Ga Yu zúčastnil sedmnáctidenní výpravy proti pytlákům a jeho článek měl později zásadní vliv na změnu v přístupu státních orgánů. Film v paradokumentární formě zachycuje novinářovo putování s tibetskými strážci, vedenými zkušeným vůdcem Ri Taiem. Vychází ze skutečných událostí, jež se odehrály v letech 1993 až 96. Strohý záznam nebezpečné a náročné cesty v tvrdých klimatických podmínkách ve výšce okolo 5000 metrů kombinuje tvůrce s prvky westernu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jste v nadmořské výšce okolo 4700 metrů, k dispozici máte zbraň, starou terénní Toyotu, náklaďák, nějaké to jídlo a další vybavení nezbytně nutné pro přežití v těchto extrémních podmínkách. Není toho moc...Odjeli jste od svých blízkých za prací, za kterou vám nikdo neplatí. Za prací, při níž můžete snadno přijít o život. Chráníte vzácné antilopy - váš rajón zahrnuje několik desítek tisíc kilometrů čtverečních. Snažit se vypátrat pytláky v této nelítostné krajině vypadá jako holé šílenství...Jenže vy nemůžete jinak - Kekexili je váším domovem, je součástí vaší duše. A nikdy tomu nebude jinak..."Horská hlídka" za svým nenápadným názvem skrývá fascinující výpověď o nehostinném kraji, v němž se lidé rvou o holé přežití nejen s přírodními živly, ale také mezi sebou. Nic není černobílé - každý se ušpiní, záleží jen na tom, jestli jeho srdce zůstane čisté - v tomto smyslu hovoří jedna z postav "Horské hlídky". Po skončení filmu pocítíte k obyvatelům Kekexili obdiv, a možná si někteří z vás uvědomí, že jim ten jejich drsně jednoduchý způsob života vlastně závidí... ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film, který přibližuje Tibet, panenskou část jeho přírody, a hlavně tvrdé podmínky života tamních lidí, z nichž někteří se bez ohledu na výplatu oddali myšlence zachránit tibetské antilopy, které pytláci kvůli jejich kůži zabíjejí. Film ale není převážně o antilopách, je o tvrdých rozhodnutích, drsné přírodě, která tady není vykreslena nijak idealisticky - je prostě, jaká je -a o zodpovědnosti za vlastní chyby, za které se platí. Líbilo se mi, že postavy nejsou černobílé. Stahovači kůže se stahováním živí, protože potřebují přežít a samozvaná horská hlídka část zabavených kůží prodává, aby mohla také přežít. Nic ve filmu není hezké, nebo ošklivé, všechno je hezké A ošklivé. Horská hlídka je naturální film posílající sondu do části života mužů z jedné tibetské vesnice, realistický, krutý i citlivý. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kekexili ... drsná príroda, ktorá bez varovania berie životy. A to isté platí aj pri ľuďoch. Na jednej strane pešiaci, ktorí lovia antilopy kvôli kožušine, pretože nemajú z čoho žiť. Na strane druhej horská hliadka, ktorá bojuje za ich záchranu. Navzdory všetkému. Tváre a ruky špinavé, ale srdcia čisté ... tak trochu blázni. Páčilo sa mi ako prirodzene film pôsobil a všetky tie tibetské zvyky, piesne, tanec. Videné v rámci Season Challenge Tour vol. 3 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný, drsný príbeh z tibetských hôr natočený podľa skutočných udalostí. Dlho som sa k tomuto filmu nevedel dostať. Čakal som film presne v tomto štýle. Je až neuveriteľné ako dobrovoľníci dokázali vytvoriť horské hliadky, riskovať vlastné životy a pritom aj viac ako rok čakať na výplatu, a aj to mizernú! Inde vo svete, hlavne v Európe a Amerike asi nepredstaviteľné sci-fi. Je na každom z nás, či odsúdi alebo nie ich praktiky podobné pytliakom. Ja nie. Beriem to ako nevyhnutnosť. Scéna s pohyblivým pieskom je skutočne výborná. Že to všetko nakoniec malo zmysel, že členovia hliadok neumierali zbytočne, v závere určite poteší. Film 80%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Netušil som do čoho sa púšťam, “Horská hliadka” bola pre mňa výstrelom na slepo. Horory (k tým sa už čoskoro vrátim formou “maratónu”), krimi, dokumenty, drámy - to áno, ale pustiť si film o záchrane antilop v divočine? Skutočne neviem čo ma to napadlo, asi mi nadobro jeblo, no v prospech snímku hovoril (asi) fakt: “podľa skutočnosti”, či údajná drsnota prírodných podmienok, počas ktorej sa príbeh odohráva a samotné, vysoké hodnotenie, ktoré môže kadečo naznačiť. Nič som si nesľuboval, len som si chcel snímok “užiť”, respektíve sa vcítiť do postáv, ktoré si dali jasný cieľ. Po dnešku viem, že prírodopisné dokumenty sú rovnako nie pre moju osobu, ako filmy s obdobnou tematikou, i keď bude obsahom akákoľvek akcia medzi dvoma znepriatelenými tábormi. Forma si ma nezískala, emócia žiadna, nie je to klasický snímok, nebodaj dráma, ktorá si Vás získa a následne doslova vypľuje rozžvachlaného. Nič pre mňa, takýto skoro dokument s obdobnou tematikou ide úplne mimo mňa. Odtrpené .. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Gaova zpráva o zvěrstvech v Kekexili otřásla zemí. Poté, co úřady původně zatkly čtyři členy hlídky za prodej kožešin, na protest veřejnosti je nechaly propustit, ale hlídka je přesto rozpuštěna. O rok později čínská vláda vyhlásila Kekexili za „národní přírodní rezervaci“ a založila lesní úřad, který ji chránil. Počet antilop v době vydání filmu vzrostl na 30 000. (Piercee)
  • Kekexili, název oblasti, kde se události odehrávaly, v překladu znamená „krásné hory, krásné dívky“. (Piercee)
  • V 31. minutě si člen horské hlídky při oblékání ždímá vodou nasáklé kalhoty. Přitom předtím při brodění řeky je měli všichni sundané ještě před vstupem do vody. (tulakfelix)

Reklama

Reklama