Reklama

Reklama

Horská hlídka

  • Čína Kekexili (více)
Trailer
Čína / Hongkong, 2004, 85 min

Obsahy(1)

Kekexili je rozsáhlá oblast na Čchingchajsko-tibetské náhorní plošině a v současnosti i největší čínská přírodní rezervace. V posledním dvacetiletí minulého století tu však řádili pytláci, kteří snížili stavy antilopy tibetské (čiru) ze dvou milionů kusů pod deset tisíc. Proti nim se postavili dobrovolní horští strážci. V roce 1996 se pekingský novinář Ga Yu zúčastnil sedmnáctidenní výpravy proti pytlákům a jeho článek měl později zásadní vliv na změnu v přístupu státních orgánů. Film v paradokumentární formě zachycuje novinářovo putování s tibetskými strážci, vedenými zkušeným vůdcem Ri Taiem. Vychází ze skutečných událostí, jež se odehrály v letech 1993 až 96. Strohý záznam nebezpečné a náročné cesty v tvrdých klimatických podmínkách ve výšce okolo 5000 metrů kombinuje tvůrce s prvky westernu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pomerne dlho som rozmýšľal, či si tento polodokument zaslúži štyri hviezdičky a nakoniec som bol za dobráka. Tibet je drsná krajina a iné, ako drsné príbehy, by boli neuveriteľné. Preto sa mi páčili scény zbavené idiotských civilizačných nánosov, lebo iba principiálne postoje môžu zaistiť prospech jednej alebo druhej strane. Opäť som postrehol niekoľko poznámok na tému "aj oni predávali kože", ktoré ignorujú prostý fakt, že išlo o nikým nepodporovaných dobrovoľníkov, ktorí riskovali svoje zdravie a životy, aby ich zopár chytrákov (vrátane čínskych úradov) v konečnom dôsledku zaradilo hneď vedľa pytliakov. Lebo my sme zvyknutí iba na nejaké demonštrácie a vylepovanie plagátov grínpisákmi, ktoré nikomu neublíži a ničomu nepomôže. A na rastúci počet divákov, ktorí si zapamätajú iba scénu s tekutým pieskom, prehodenie nôh v Základnom inštinkte a 50 vajec vo Frajerovi Lukeovi. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Podobné spracovania vedia človekom poriadne otriasť a sú často pôsobivejšie ako akýkoľvek dokument, či iná výpoveď. Svinstvá aké sa zvieratách páchajú, spojené s krutými ľudskými osudmi kvalitne zobrazené, to nie je však film pre každého. Ale aj napriek tomu, že dej je krátky, pôsobil na pár miestach spomalujúco. 75%. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Kekexili, Tibet – krajina spíše krutá nežli krásná, stejně jako lidé, jež jsou s ní spřízněni a jež mezi sebou vedou mnohaletou válku: pytláci a členové tzv. horské hlídky. Po jedné tragické události (vylíčené na samém začátku) přijíždí do této oblasti pekingský novinář – právě jeho nezasvěcenýma očima budeme sledovat pravdivý příběh, v němž rozhodně nepůjde jenom o pomstění tisíců pro kůži zabitých antilop. Tématické rozpětí Horské hlídky je vzhledem k její komornosti udivující. Je to příběh o dobrovolném i nedobrovolném splynutí člověka s přírodou, o lidských sociálních potřebách, o ztrátě národní identity, o zoufalém boji se všechny a všechno pohlcujícím režimem, neochotným podat pomocnou ruku, dokud se situace v Kekexili nedostane do středu zájmu zahraničních médií. Kromě toho nechybí akční linie, okázalé záběry monumentálních hor a silný morální podtext. Žádný záběr není delší než je potřeba, žádný nepřebývá, vše je vytvarováno do bezmála dokonalého monolitu. Nebojte se projít písečnou bouří, nepřivírejte oči před nepříjemným pískem a užijte si nádherný duchovní zážitek, založený paradoxně na silných fyzických prožitcích. 85% Zajímavé komentáře: Radko, Jordan, wipeout, uhlajz ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kekexili ... drsná príroda, ktorá bez varovania berie životy. A to isté platí aj pri ľuďoch. Na jednej strane pešiaci, ktorí lovia antilopy kvôli kožušine, pretože nemajú z čoho žiť. Na strane druhej horská hliadka, ktorá bojuje za ich záchranu. Navzdory všetkému. Tváre a ruky špinavé, ale srdcia čisté ... tak trochu blázni. Páčilo sa mi ako prirodzene film pôsobil a všetky tie tibetské zvyky, piesne, tanec. Videné v rámci Season Challenge Tour vol. 3 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Co je horší? Vidět umírat lidi, nebo zvířata?..... Ať už je způsob života členů horské hlídky jakkoliv drsný, beru to tak, že si jej vybrali dobrovolně, i když ušlechtilost jejich počínání budiž příkladem všem lhostejným. Za jejich odvahu jim patří velký dík a můj obdiv. Ale k filmu. Jestli čekáte nějaké gradující drama, tak pozor! Jsou to Číňani, s ničím se nepáraj. A už vůbec se zbytečným dramatizováním děje. Autentičnost, to je oč tu jde. Jaké budete mít pocity po skončení si netroufám hádat. Já čekal větší drsňárnu. Ale co je horší? Vidět.... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Kekexili, název oblasti, kde se události odehrávaly, v překladu znamená „krásné hory, krásné dívky“. (Piercee)
  • Drsné podmínky si vybíraly daň na filmovém štábu a několik členů onemocnělo, včetně režiséra Lu. Také Alex Graf, vedoucí výroby z Columbia Pictures, byl zabit na místě při dopravní nehodě ve věku 32 let. (Piercee)
  • Gaova zpráva o zvěrstvech v Kekexili otřásla zemí. Poté, co úřady původně zatkly čtyři členy hlídky za prodej kožešin, na protest veřejnosti je nechaly propustit, ale hlídka je přesto rozpuštěna. O rok později čínská vláda vyhlásila Kekexili za „národní přírodní rezervaci“ a založila lesní úřad, který ji chránil. Počet antilop v době vydání filmu vzrostl na 30 000. (Piercee)

Reklama

Reklama