Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická studie očima amerického vojáka Anthonyho Swofforda během operace Pouštní bouře. Anthony se po vzoru svých prapředků rozhodl přidat k námořnictvu. Nicméně ideály, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, brzy vezmou za své. S puškou a padesátikilovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště se ocitá tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Vojáci trčí v zemi nikoho a neví proč. Nesmí střílet, nesmí utéct, nesmí dělat nic, jen čekat a doufat, že to všechno, co dosud prožili, nebylo úplně zbytečné. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (880)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zábavná a svojským spôsobom veľmi cool vojnová výpoveď bez mrazivých a vojnových scén? Ano! Sam Mendes je nad vecou, originálnym spôsobom vytvára hustú atmosféru púšte a bez sentimentu a emocionálnych výkyvov dokumentuje depresie mariňákov, ktorí sa tu miesto naplnených americko-chlapčenských snov dočkali iba životných strát. Pozoruhodne pohodový film o nepohodových veciach. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V příbalovým letáku novodobých verbířů k mariňákům stojí : Budeš bojovat za vlast, budeš důležitou součastí největší armády na světě, budeš pomáhat všem lidem na světě, pro svou přítelkyni budeš hrdina. Budeš MARIŇÁK !! Jenže pak si tento leták přečte jeden z nejlepších režiserů současnosti Sam Mendes a řekne si: "ale hovno, ale hovno". Vytvoří naprosto skvělý a originální film a v něm stojí : Vůbec nemusíš bojovat, budeš mít jen pocti marnosti, budeš tahat hovna z latrýny a když budeš mít pocit že hůř bejt nemůže, pošle tě doprdele tvoje holka, na kterou každý den před spaním myslíš, aby si přežil to peklo. Budeš MARIŇÁK !! ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Hodně slabé, nezáživné, zdlouhavé, vizuálně odpudivé ne-akční válečné drama s mými oblíbenci Gyllenhálem a Foxem. Bavila mě sotva půl hodina s fajn výcvikem mariňáků, poté jsem prozívaně a nepochopeně proplul do konce a s radostí mariňáka smazal z disku. Chyběl mi zde zřejmě americký patos. Zlatý Lone Survivor a American Sniper. 40% ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Odcházel jsem z kina tak se 78% na tachometru. Dost jsem se místy nudil. Ale jak jinak chcete natočit film o nudě na písečných pláních? Po hodině a jednom pivu jsem se ale na záchodě v pizzerii čučnul do zrcadla a viděl tam sprchujícího Jakea. Dámy prominou, ale jen od hrudníku nahoru - držel se za hlavu a myslel na svou holku. Pak se připojily mrazivé vzpomínky na Deer Hunter Video a mě docvaklo, že film o nenápadném, ovšem nezvratném dopadu na mariňáky snad nemohl být lepší... v reálu působí stejně jako válka na ně. Nic moc se neděje, ale i po titulcích tu pušku už nikdy nepoložíte. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Co předvádí Sam Mendes je obdivuhodné. Točí filmy tak rozdílné, a přesto se mu vždy podaří přikovat diváka k obrazovce na pěkně dlouho. Americká krása byla čistým zjevením, Road to Perdition dokázal, že i dnes se dají točit plnohodnotné gangserky z let třicátých a pak přišel Mariňák. Snad první válečný film, kde se neválčí s nepřítelem nýbrž se sebou samým. Překvapivě pomalé drama z prostředí války v Zálivu dokazuje, že military film nemusí být pln válečné vřavy a ohlušující střelby, aby zaujal velkou část diváků. Mariňák si vystačí s chytrými dialogy/monology, skvělou obrazovou stylizací a přesvědčujícími hereckými výkony. Zapálené ropné vrty, kůň, čištění latrín a věčné čekání na první výstřel proti početnému nepříteli, který se ne a ne ukázat. Ano, i válka dokáže být nudná a ano, nuda dokáže být velice zajímavě podána. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Frázi "Toto je má puška. Existuje mnoho pušek, ale tato je moje." je možné slyšet i ve filmu Olověná vesta (1987). (vyfuk)
  • Jake Gyllenhaal (Anthony Swofford) v jednom rozhovore povedal, že počas prípravy na film a aj počas natáčania si herci museli kopať vlastné úkryty. (ČSFD)
  • Slovo „fuck“ zazní ve filmu v různých variacích 278krát. (imro)

Související novinky

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Reklama

Reklama