Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejnapínavějších katastrofických filmů všech dob vypráví o osudu posádky zaoceánského parníku, převráceného přílivovou vlnou. Děj plný napětí, obohacený osobními příběhy obětí, dává vzniknout přesvědčivému a dechberoucímu dramatu. Skvělé herecké obsazení spolu s neuvěřitelnými speciálními efekty činí z tohoto filmu skutečnou klasiku, která byla nominována na 9 Cen Akademie. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

kobejn 

všechny recenze uživatele

Geniální nápad, a přitom banální, převrátit ship dnem vzhůru, jak málo někdy stačí na to, aby...z herců to jasně celý táhne iron gene, ale dobře mu pricmrndávaj immortal ernest a fatty šely, a i když je tam spousta sentimentálního balastu, tak samotná ta idea je prostě džínijes. A i když je to good old flik z pravěku, dívá se na to kupodivu líp než na rimejk, kerej doplatil na trikovou přeplácanost, kerá z toho udělala totální guláš. Originál naproti tomu obstojí i Tudej! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Poctivá filmarina v mnohom preštieva aj dnešné (bohužiaľ poväčšine už len béčkové) pokusy o katastrofické filmy. Efekty už s pribúdajúcimi rokmi poznamenala doba, ale tým, čo robí tento film klasikou je režisérska zručnosť a dokonalá atmosféra s veľkou porciou napätia. A samozrejme fakt, že hollywoodsky happyend ešte nebol podmienkou každého blockbusteru. 80%. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Podívejte, živí lidi!" Neměl jsem to štěstí vidět Poseidon v dětském věku. Ale i po dvacítce mi dokázal přinést zážitek, u kterého jsem se málem cítil, jako kdybych se ocitl na lodi s ostatními pasažéry, prožíval jsem každou vteřinu, plně fandil charismatickému reverendovi a bál se o každého z přeživších bez ohledu na jeho charakter. Včera jsem si Poseidon zopakoval a jelikož už jsem napodruhé občas pocítil i menší odstup, mohl jsem si na oplátku více užít kvalitní filmařinu a herecké výkony. Ač jsem velkým fanouškem Gena Hackmana, musím říct, že nejlepším hercem tohoto filmu se pro mne stejně stává Ernest Borgnine... a nejoblíbenější postavou pak rozhodně ten šikovný a moudrý kluk, co svou náladu plnou zvědavosti a chuť trousit nejrůznější moudra neztratil ani během tak tíživé existenciální situace (malý výtečník je rozhodně příjemným odlehčením v tom tíživém prožitku! :))). Neřeším, zda je reálně možné, aby po převrácení lodě a vybuchnutí části jejího trupu zůstalo tolik času na záchranu lidí, užil jsem si a beru Dobrodružství Poseidonu jako čistě dobrodružnou žánrovou podívanou. V jistých chvílích mi svým pomalým a současně napínavým objevováním nejrůznějších místností, chodeb, cest v "bludišti" lodní stavby připomíná vzdáleně atmosféru Verneho próz. Řada scén mne fascinuje svým tajuplným nádechem, jako třeba ta, ve které reverend Scott sám v pekelném horku prozkoumává zničenou místnost plnou napůl uhořelých mrtvol (před společným přechodem přes ní... následné zakrytí jedné z mrtvol prohozením saka je taky pěkným nápadem) nebo když se znenazdání oproti objeví druhá skupinka zachráněných lidí, jdoucích se svým vůdcem zcela jiným směrem. Co mi trochu kazí stoprocentní dojem, je několik patetických replik, zejména při vrcholní scéně ve strojovně, ale není jich naštěstí tolik, aby mne to nutilo strhnout celou hvězdičku. Po tak jedinečném zážitku totiž zapomínám i na to, že druhý nejoblíbenější skladatel této databázy se opět jednou "vytáhl" nevýraznými tóny. 90% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Podmienkou pozerateľnosti tohto katastrofického filmu je, aby ste bez pochybností uverili, že takúto loď je možné prevrátiť a že požiare v nej nezabránia putovaniu pasažierov za záchranou. Ak sa táto viera dostavila, potom je možné sledovať napínavý dej a neochvejne veriť v happy end. A keď zmienená viera chýba, potom sa filmu dajú inertné tri hviezdičky a spomienka na Sklenené peklo. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pri katastrofických filmoch je vždy nejaké priam štandardné zloženie prežitých,č i zachraňujúcich sa, tak trocha do toho vždy pripletú náboženstvá a tiež riadnu dávku hystérie. Tu anvyše aj veľa špiny a veľkej teploty. To putovanie bolo ešte fajn, horšie boli tie dialógy a postavy mi tiež nepripadali sympatické. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (46)

  • Boty a přívěsek, který má na sobě Carol Lynleyová ve filmu, jsou její vlastní. (džanik)
  • Licence na promítání filmu byla v roce 1973 zakoupena společností ABC za rekordních 3,3 milionu amerických dolarů. Do té doby nejdražším promítáním byl Patton (1970) za 2 miliony. Prodej se totiž konal ve formě otevřené aukce mezi zástupci ABC, CBS a NBC, která se změnila v bezhlavou soutěž mezi náměstkem programového ředitele pro hlavní vysílací čas ABC, Barry Dillerem, a Robertem Woodem, ředitelem CBS. Vítěz aukce, Barry Diller, později veřejně prohlásil, že se ABC rozhodla nikdy už do podobné aukce nevstupovat. (GMVajgl)
  • Ve scéně, ve které reverend Frank Scott káže na palubě, má na sobě herečka Pamela Sue Martinová žlutobílé pončo - to bylo původně zhotoveno pro Rosemary Forsythovou, která je nosila v akčním televizním filmu City Beneath the Sea (1971), jejž Irwin Allen produkoval a režíroval rok předtím. (džanik)

Reklama

Reklama