Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (325)

lamps 

všechny recenze uživatele

Sebevědomě vyšvihnutá filmařina, která v neúprosném rytmu nastoluje nenásilně rozvíjená témata a představuje postavy, k nimž vytvoří sympatie, aniž by se odkláněla od neustálého vývoje informativní pracovní roviny. Není to úplně moje Mekka zájmů a závěr nezanechá kdovíjak impozantní výchovný pohlavek, ale z pohledu čistě formálního není, nač si stěžovat (hlavně hra s prostorem a přenášením ostrosti dodává scénám příkladnou dynamiku a svěžest). Jo a David Strathairn je definitivně nejvíce podceňovaným hercem minulých dvou dekád. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Alkoholik McCarthy jako americké senátní kladivo na rudé infiltráty vs. demokraticky smýšlející novináři z CBS aneb kdo má jiný názor, je komunista.. Umírněně a přitom poutavě vedené historické drama o boji, který má své opodstatnění za každé doby a mimochodem první kompletně černobílý film od Sloního může (1980) nominovaný na Oscara za nejlepší film. Brilantní D.Strathairn mi dopřál dobrý večer a já Clooneymu přeji v jeho další režisérské kariéře hodně štěstí. Demokracie, jakožto neustále se vyvíjející organismus, může být někdy úsměvná, neboť v dnešní době by zrušili pořad Murrowa ne kvůli tomu, co říká, ale kvůli tomu, jak tam dýmí.. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film je náročný, možno som urobil chybu keď som ho pozeral v neskorých hodinách. Každopádne ma vtiahol naplno do 50.tych rokov, možno aj svojím čiernobielym nádychom a nemal som ani raz pocit, že sa natáča v kulisách v roku 2005. Chýbalo mi dosť že sa celý film odohrával len v interiéri ale to sa dalo aj čakať. Výborné výkony hlavne od Davida Strathairna a Patricie Clarkson. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

George Clooney se svou komerční práci pro Hollywood asi rozhodl vyvážit režii nízkorozpočtových, divácky nepříliš atraktivních filmů, které však mají co říct. Milujte svého zabijáka byl ovšem ještě film barevný, vtipný a prolezlý známými herci. Dobrou noc a hodně štěstí je oproti tomu filmem černobílým, nevtipným a bez výrazně profláklých tváří. Teď už vím, že Zabiják nebyl šťastnou náhodou. Clooney skutečně umí režírovat, dokonce lépe než mnozí jeho „herecky neposkvrněni“ kolegové. Souboj mezi odhodlaným reportérem Murrowem a senátorem McCarthym pojal coby boj Davida s Goliášem, kdy Murrow zastupující svobodu slova, stanici CBS, resp. celý americký národ, jen ostražitě vystrkuje růžky ze strachu před zesílením všudypřítomného tlaku. Zatímco před McCarthym všichni úslužně vyklízejí pole, jakožto loajální Američané. Dobrou noc a hodně štěstí je nanejvýš komorním konverzačním politickým a novinářským dramatem. A také mimořádně poučným a zábavným filmem již dospělého režiséra. Kašli na herectví Georgi, tohle ti jde mnohem lépe! 90% Zajímavé komentáře: Lima, Adrian, kikuka, numi, Triple H ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak už další film o politice, kde jsem kolem něj dlouho váhavě chodila, ale byla jsem natolik zvědavá na George Clooneyho a jeho režijní počin, že jsem si ho dnes konečně pustila. Téma bylo pro mě opravdu z neznámého prostředí americké historie a tak jsem se chvílemi některými pasážemi docela prokousávala a tápala. Clooneymu se zde podařilo vytvořit velmi dobrou atmosféru, která odpovídala 50. létům a to, že se téměř celý film odehrává ve studiích tomu ještě více přidalo na autentičnosti. A co se týká hereckých výkonů, tak hlavně David Stratham předvedl jakým je výborným a zároveň charismatickým hercem i když byl obklopen jinými slavnými hereckými esy. Své role reportéra Murrovwa se zhostil na výbornou. A George Clooney má můj obdiv, že se pustil do této pro nás už téměř zapomenuté, dávné politické rekonstrukce. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Film získal šest nominací na Oscara, např. za film, režii nebo scénář, a podobně „naprázdno“ odešel také ze Zlatých globů. Vítězství čekalo na počin George Clooneyho až při Evropských filmových cenách, kde získal Screen International Award. (imro)
  • Dobrou noc a hodně štěstí je první kompletně černobílý snímek nominovaný na Oscara za nejlepší film roku od Sloního muže (1980). (imro)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama