Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (406)

genetique 

všechny recenze uživatele

Nech vás neodradí ďalší "čínsky príbeh" bojovníka. Ronnymu Yu som po neslávnej versusovke moc neveril a bál som sa, že Jetovi pribije klinec do rakvy. No opak je pravdou a ak by mal Jet Li zavŕšiť svoju akčnú hviezdnu cestu práve týmto dychvyrážajúcim filmovým príbehom so skvelými bojovými scénami, bolo by to naozaj dôstojné. Všetko stojí na dokonalej choreografii, výbornej práci kamery, hudbe a krásnych farbách s tradičným poetickým nádychom. 90%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Jediné čím film zaujme jsou skvěle udělané akční scény ale i když jich je ve filmu poměrně dost mohlo jich klidně být i více a i když jsou opravdu hodně povedené občas mi připadali nechtěně směšné. Ale i tak jsou bojové scény to njelepší z filmu. Když se ve filmu nebojuje stává se z filmu podprůměrná podívaná se špatnými herci a neuvěřitelně trapnými dialogy. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

velmi krásný, Poslednímu samurajovi trochu podobný, hong kongský film, který ale překračuje hranice Číny a dokáže zaujmout svou výstavbou pravděpodobně i lidi, kteří wuxia filmy nemají rádi. Jet Li je famózní, jeho duševní přerod z arogantního, pomstou zaslepeného, pyšného kungfu mistra v legendárního zakladatele WuShu učícího, co je pokora a o čem přesně je kungfu, je výborný. akční scény výborné, je vidět že i tady je dělal špičkový choreograf, no nicméně Ip Man je podle mně nepřekonán. Nejlepší část filmu definitivně prostředek, krásný kontrast s temným brutálním masakrem v první části. Kamera je úžasná, naplno využívá exteriéry k vybudování atmosféry klidu, či zase v úvodu až hororová v interiéru. Nejlepší souboj filmu je ten s americkým zápasníkem, kde se poprvé ukáže změna Huova charakteru. Závěr dojemný velmi. Formálně i obsahově dokonalý snímek. Viděn DC. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

V tak vážným kontextu byl pro mě příběh poněkud naivní a milionkrát viděnej. Na druhou stranu tu jsou snad nejlepší scény soubojů, co jsem v posledních pár letech viděla a je to neskutečnej balzám odpočinout si od zběsilejch střihů a scén střídajících se rychlostí světla. Skvělá choreografie, ozvučení a Jet Li(ův) výkon, kdy se pokusil o herectví a pozitivně překvapil. Neříkám, že je to Laurence Olivier Číny, ale zahrál to slušně, navíc už deset let vypadá na třicet a to je mu skoro padesát. Jinak ale film moc nepřekvapí, je to o cestě za poznáním a uvědoměním si hodnot, což se jako obvykle odehrává kdesi v opuštěný vesničce obydlený moudrýma vesničanama a slepou kráskou. Pak následuje tradiční návrat a závěrečnej boj. Nakolik se tomu dá věřit z historickýho hlediska nevím, ale podle mě to bylo moc jednoduchý. Ale pro starou čínskou kulturu mám slabost a souboj s Nathanem Jonesem byl fajn. 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vzájemné dokazování si čí kung-fu je lepší už dlouho nebylo tak zábavné. Jet Li exceluje uvnitř arény coby čínský národní hrdina v kýčovité pohádce s reálným základem, ale z důvodu zachování nesmrtelnosti legendy realitou jen lehce poznamenané. Choreografie soubojů je nadpozemská, doslova a do písmene. Zrežírování těchto scén není nikterak inovátorské, Ronny Yu však dokázal dotáhnout běžně používané techniky téměř k dokonalosti. Díky zběsilým soubojům, kdy nechybí ani praskot lámaných končetin (které se následně jako zlomené nechovají, ale čert to vem), nepůsobí Fearless jako zástupce žánru tolik oblíbeného někdy v 80. letech zastarale ani dnes. Jako bojová akce to navíc není film myšlenkové zcela vykostěný. Poté, co hlavní hrdina jedná zbrkle a bez rozvážení, zaslepen pomstou, prochází v druhé třetině jakousi přírodní očistou těla a duše, pokáním. Uvědomuje si důležitost jednotlivých životních hodnot a poznává pravou lásku – kdyby to nebylo tak kýčovité, začal bych věřit, že hlavní podstatou filmu je duchovní cesta, nikoliv lámání kostí. Plytkost politické roviny, která vyvstane teprve v závěru, bude nejspíš mnohé iritovat. Číňané museli odjakživa vzdorovat utlačovatelským imperialistům ze západu a pohrdavým Japoncům z východu, ale odjakživa jim ukazovali, že se i v těch nejtěžších okamžicích dokáží postavit na vlastní nohy. Podezření z komunistické propagandy trošku upozadňuje tento dialog: – „Nebojuj. Život je důležitý“ –„Víte, o životě nerozhoduje jen jedna osoba“. Ale ať si některé náznaky přeberete jakkoliv, nemá smysl kazit si požitek z prvotřídní akční „mlátičky“, v poslední době jich až tolik nevzniká. Všichni se tváří, že něčím podobným v dospělém věku opovrhují a přitom nikdo, kdo vyrůstal na Šaolinech apod. nedokáže zcela potlačit své animální pudy: maso, krev – boj! 75% Zajímavé komentáře: Marius, Lateef, InJo, Ender66 ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Z deja filmu vyplýva, že po vražde dcéry nemal Huo Yianjia žiadnych potomkov. V skutočnosti mal ešte jednu dcéru a troch synov. V súčasnosti (stav k roku 2006) má sedem vnúčat a jedenásť pravnúčat. (m.a.t.o.)
  • Nathan Jones, s cieľom udržať si svoju postavu, konzumuje šesť jedál denne, pije minerálku po litroch a robí 150 klikov vždy, keď má na to príležitosť. (m.a.t.o.)
  • Při jednom souboji si Huo Yuan Jia (Jet Li) a Anno Tanaka (Shidô Nakamura) na chvíli vymění zbraně. Ve chvíli, kdy Huo vrací Tanakovi jeho samurajský meč, tak činí podle pravidel Bushido – rukojetí k pravé ruce a ostřím k sobě. (Nathaniell)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama