Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (406)

HAL 

všechny recenze uživatele

Vynikající akce s prostinkým příběhem - tak nějak by se dal popsat nový film Jeta Liho. Akční scény jsou vážně skvělé a pokud jste fanoušci wushu tak se bude velmi dobře bavit. Kdo ale od filmu očekává něco víc než jen sled soubojů tak bude zklamán, celý příběh odhadnete během první půl hodiny. Pokud už vás ale nebaví pořád dokola se dívat na Tygra a draka, Hrdinu nebo Unleashed, tak s tímhle neuděláte chybu. ////// Dodatek po několika letech - O třičtvrtěhodinu delší Director's cut verze funguje po příběhové stránce výrazně lépe a hloubka charakterů se s ní dostává na zcela jinou úroveň, z filmu se tak stává skutečný epos (byť stále s menšími výhradami) a na původní krátkou verzi se tedy vůbec nemá smysl dívat. To už je rovnou lepší si na youtube najít čistý sestřih akčních scén. 9/10 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jet Li nám odmítá zestárnout a radši zraje jako víno. Bitkuje mu to stále na jedničku a herecky se mi taky líbil. Všem určitě nejvíc utkví souboj s Nathanem Jonesem, ze kterého se nám pomalu klube nepostradatelná součást pořádného akčního nářezu. Celkové morální poselství mi dojem nekazilo, akorát si Ronny Yu mohl odpustit ty zrychlovačky (hlavně ze začátku) a zpomalovačky, působilo to na spíš rušivě než cool. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

velmi krásný, Poslednímu samurajovi trochu podobný, hong kongský film, který ale překračuje hranice Číny a dokáže zaujmout svou výstavbou pravděpodobně i lidi, kteří wuxia filmy nemají rádi. Jet Li je famózní, jeho duševní přerod z arogantního, pomstou zaslepeného, pyšného kungfu mistra v legendárního zakladatele WuShu učícího, co je pokora a o čem přesně je kungfu, je výborný. akční scény výborné, je vidět že i tady je dělal špičkový choreograf, no nicméně Ip Man je podle mně nepřekonán. Nejlepší část filmu definitivně prostředek, krásný kontrast s temným brutálním masakrem v první části. Kamera je úžasná, naplno využívá exteriéry k vybudování atmosféry klidu, či zase v úvodu až hororová v interiéru. Nejlepší souboj filmu je ten s americkým zápasníkem, kde se poprvé ukáže změna Huova charakteru. Závěr dojemný velmi. Formálně i obsahově dokonalý snímek. Viděn DC. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vzájemné dokazování si čí kung-fu je lepší už dlouho nebylo tak zábavné. Jet Li exceluje uvnitř arény coby čínský národní hrdina v kýčovité pohádce s reálným základem, ale z důvodu zachování nesmrtelnosti legendy realitou jen lehce poznamenané. Choreografie soubojů je nadpozemská, doslova a do písmene. Zrežírování těchto scén není nikterak inovátorské, Ronny Yu však dokázal dotáhnout běžně používané techniky téměř k dokonalosti. Díky zběsilým soubojům, kdy nechybí ani praskot lámaných končetin (které se následně jako zlomené nechovají, ale čert to vem), nepůsobí Fearless jako zástupce žánru tolik oblíbeného někdy v 80. letech zastarale ani dnes. Jako bojová akce to navíc není film myšlenkové zcela vykostěný. Poté, co hlavní hrdina jedná zbrkle a bez rozvážení, zaslepen pomstou, prochází v druhé třetině jakousi přírodní očistou těla a duše, pokáním. Uvědomuje si důležitost jednotlivých životních hodnot a poznává pravou lásku – kdyby to nebylo tak kýčovité, začal bych věřit, že hlavní podstatou filmu je duchovní cesta, nikoliv lámání kostí. Plytkost politické roviny, která vyvstane teprve v závěru, bude nejspíš mnohé iritovat. Číňané museli odjakživa vzdorovat utlačovatelským imperialistům ze západu a pohrdavým Japoncům z východu, ale odjakživa jim ukazovali, že se i v těch nejtěžších okamžicích dokáží postavit na vlastní nohy. Podezření z komunistické propagandy trošku upozadňuje tento dialog: – „Nebojuj. Život je důležitý“ –„Víte, o životě nerozhoduje jen jedna osoba“. Ale ať si některé náznaky přeberete jakkoliv, nemá smysl kazit si požitek z prvotřídní akční „mlátičky“, v poslední době jich až tolik nevzniká. Všichni se tváří, že něčím podobným v dospělém věku opovrhují a přitom nikdo, kdo vyrůstal na Šaolinech apod. nedokáže zcela potlačit své animální pudy: maso, krev – boj! 75% Zajímavé komentáře: Marius, Lateef, InJo, Ender66 ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Kde začať? Asi tam, že som rád, že aj mladšiu generáciu oslovujú martial arts filmy. Preto som celkom rád, že z filmov ako ONG-BAK a Fearles sa stávajú filmy s červeným štvorčekom... Ale ja si nemôžem pomôcť a v tomto filme nevidím nič zázračné. Všetko tu už bolo a kto má aspoň trochu prehľad v tomto žánri, musí zírať koľko obohraného klišé sa do jedného filmu vmestí. Áno, na technickej stránke a prevedení bitiek cítiť, že je rok začínajúci dvojkou, ale zvyšok je hlboko v 70-tych rokoch (36 KOMNÁT ŠAOLINU). Do svojho profilu som kedysi napísal, že som vyrastal na filmoch typu "Moje kung-fu je lepšie ako tvoje" a toto je presne ten druh filmu, len prišiel až po skutočných klasikách. Skeptický som nielen kvôli značnej nude z filmu, ale aj preto, že aj v novej ére sa objavili podobné a podstate lepšie pocty žánru: DRUNKEN MASTER 2, ONCE UPON A TIME IN CHINA 5 či FIST OF LEGEND. Jednoducho povedané, zaznávaná Legenda o červenom drakovi (New Legend of Shaolin) nebola ako celok o nič horšia... ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Betty Sun (Moon) vystrašili pijavice na ryžových poliach. Zabalila si preto nohy do celofánu, no na kamere to bolo vidieť. Musela ho odstrániť a svoj strach prekonať. (m.a.t.o.)
  • Při jednom souboji si Huo Yuan Jia (Jet Li) a Anno Tanaka (Shidô Nakamura) na chvíli vymění zbraně. Ve chvíli, kdy Huo vrací Tanakovi jeho samurajský meč, tak činí podle pravidel Bushido – rukojetí k pravé ruce a ostřím k sobě. (Nathaniell)
  • Jet Li (Huo Yianjia) používa tieto zbrane: Jian (čínsky rovný meč), Sanjiegun (trojdielna tyč), Dao (čínsky široký meč) a Qiang (čínska kopija). (m.a.t.o.)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama