Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (508)

paascha 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že původní Herzogův dokument o Dieterovi se mi líbil víc. Musím ale také přiznat, že geniální hraní Christiana Balea mi osvětlilo to nejdůležitější, co mi v tomto dokumentu uniklo, totiž naivní víru Dietera Denglera v šťastný osud. Jeho dětský úsměv, který nezmizel ani ve chvílích nejtěžších, je typickým znakem této víry a pro mě byl tím nejtypičtějším. Plný počet hvězd díky Baleovi ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Christian Bale je evidentně pro natáčení filmů ochotnej ledacos vytrpět. Tady opět neváhal drasticky zhubnout, takže je kost a kůže. Kromě toho třeba taky ve filmu pojídá živý červy. Opravdu jsem mu to natáčení nezáviděl. Ale jeho výkon je asi to nejlepší na celym filmu. Jinak mě to moc nenadchlo. A ten trapně hollywoodskej konec jsem zrovna od Herzoga teda nečekal. Hodně slabý 3 hvězdy. ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Hezky realistický film pojednávající o další části vietnamské války - táborech a útěcích z nich. Christian Bale opět dokazuje co vše je schopen udělat pro co nejlepší ztvárnění své postavy a že mu to opravdu jde. Místy velmi úchvatná dokumentární kamera, jenž ukazuje jak krásy přírody, tak emoce hlavních hrdinů. I přes bezesporné kvality snímku mu stále chybí ona atmosféra Apokalypsy, Olověné vesty či Čety a Lovce jelenů. I tak je toto asi nejlepší ztvárnění Vietnamu v 21. století. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem si k podobným filmům vypěstovala solidní rezistenci, takže mě Dieter Dengler ani tak nedojímal, jako spíš iritoval. Všeználek a velkohubý Američan (ač původem z Německa) strčil rypák svého bombardéru kam neměl a následovala zasloužená odplata: trocha té rákosnické šikany. Chování ostatních vězňů a dozorců radši ani nebudu komentovat, ten spolek musel pláchnout do filmu přímo z Bohnic. Bez většího zájmu jsem dokoukala až do závěrečných minut, které měly skončit scénou vrtulníku odlétajícího z džungle směr základna. Co následovalo potom, to byl teprve čirý děs a utrpení! Zvláště pro cukrovkáře by měla být přes obrazovku zřetelná výstraha, že dojde k záchvatu, ať urychleně odejdou od televize, nebo si alespoň připraví mimořádnou dávku inzulínu! 59% ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Obrovská touha po životě a nezdolný optimismus Dietera Denglera, který havaroval za války s Vietnamem v Laosu, byl mučen a pak uvězněn s několika dalšími sestřelenými vojáky, dovedly tohoto sympatického člověka ke svobodě. Christian Bale byl jako obvykle výborný a ostatní herci vůbec nebyli špatní, navíc byli typově dobře vybráni. Ty nádherné scenérie a oslnivě krásná příroda jsou paradoxně v tomhle filmu hrozivé, protože všude mohla číhat smrt. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • V zajateckom tábore bolo v skutočnosti držaných sedem zajatcov, pre lepšie prerozprávanie príbehu boli vo filme len šiesti zajatci. (ladko)
  • Eugene DeBruin (Jeremy Davies) se na rozdíl od filmu dokázal chovat i hrdinsky, byl nedílnou součástí plánování útěku, byl vynalézavý, inteligentní a laskavý. Po úspěšném útěku, který je ve filmu vyobrazen, není spolehlivě známo, co se s Eugenem stalo, oficiálně se zachránili pouze Dengler (Christian Bale), ovšem více různých zdrojů uvedlo, že Eugene byl znovu zajat a zabit při dalším pokusu o útěk. (Nick321)
  • Denglerova vojenská hodnosť bola „Flight Lieutenant“. Toto je hodnosť britskej armády a nikdy nebola použitá v americkom námorníctve. (Arsenal83)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama