Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (349)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

První díl měl mnohem větší šmrnc a víc jsem se dokázal vžít s postavama, přesněji řečeno z Elizabeth. Tohle bylo takový nedomrlý. Navíc závěrečné vyznění příběhu bylo přilepeno k jedné bitvě ze Španěly, to je přece z historického hlediska úplně směšné. Ukázka intrik nedokázala se mnou udělat absolutně nic, bylo to jakoby nedotažené, nebo jestli je to tím, že jsem už z naší politický scény tak otrlý, že tohle mě přijde jako nuda a rozevlátost. Děj mě absolutně nepodal ruku aby mě dostal k sobě. Zůstal někde v dáli chladný a bez emocí. Další věc co srazilo mé hodnocení byla záverečná bitva. Nejhůře odvedená práce za poslední dobu co jsem viděl. Proboha z tak památné bitvy u Calais si z filmu pamatuji jen plovoucího koně, přitom jenom manévrování flotil na výhodnější postavení trvalo týden. Kam zmizela ta velkolepost bitvy vždyť Španělšké armádě se říkalo Armada Invencible. Totální zklamání po všech možných stránkách. Od možného odpadu film záchranila jen a jen Cate Blanchett, tvůrci by jí měli líbat prdel za herecký výkon, co tam předvedla a zachránila tak film ještě od většího průseru. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

PFF .. Scénář: William Nicholson, Michael Hirst .. Nedávno viděná Elizabeth mne zaujala natolik, že bych v žádném případě nemohl vynechat její příběhové rozvedení v Golden Age. Ta první se rejžovi jistě povedla. Shekhar Kapur bohužel díky Four Feathers platí také za neschopného režiséra, který ujíždí na nezvyklých scénických záběrech. U Golden Age zůstal někde napůl, resp. 60ku40 na té lepší straně. Golden Age je totiž nezvládnutý velkofilm, protože vytřískat šlo mnohem více. Když vynechám horší digitální efekty, tak technicky je zpravován výborně, ale zážitek tříští nedoladěná obsahová stránka. Naštěstí ne vše je průměrné a hlavně zde opět ční moje milovaná diva Cate Blanchett. Její fantastický výkon drží snímek tak, že bez ní by se potopil jako jedna z mnoha lodí v monumentálních, ale útržkovitých scénách námořních bitek. Velký problém je totiž právě okolo těchto bitek, předkládaných z pohledu Owena, jako všestatečného a všezachraňujícího šlechtice, kterému moře přirostlo k srdci. Mnohem silnější je snímek v potlačené komorní poloze, kde bodoval i minule. Politické půtky na Alžbětině dvoře jsou, i při menším prostoru, prostě opět výborné. I díky tomu, že při nich Geoffrey Rush dostává prostor, který potřebuje, herecky si hrdě si stoupá vedle Cate a hravě zastiňuje Owena. Golden Age se celkově drzí lehce nad průměrným středem mnoha historických špektáklů a výše jej zvedá láska právě ke Cate, což je ale dosti osobní a hodně individuální.. 65%. ____ po projekci byl raut, jazz band, Pilsner Urquell, ale to k dobru přičítat nebudu :-)) ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„And when this day of battle is ended, we meet again in heaven or on the field of victory.“ Queen Elizabeth ve fenomenálním podání Cate Blanchett roztáhne orlí křídla a vrhne se vstříc Zlatému věku střemhlav do bouře rozpoutané španělskými katolíky. Kapur vytvořil obrazově vytříbené drama (pohled z hlubin na plovoucího bílého koně a růženec padající ke dnu), které však trochu sráží k zemi i přes nabízející se potenciál emoční povrchnost. V okamžiku, kdy na scénu vstoupí do bronzova opálený Owen jako sir Walter Raleigh, nelze si nevzpomenout na Lorda Edmunda Black Addera a jeho poměrně trefnou charakteristiku tohoto slavného anglického mořeplavce: „..panství na venkově, fajnové kočáry a tolik ženských, kolik jeho jazyk zvládne..“ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pokud první díl nebyl dokonalý, tak se tomu aspoň blížil. Tohle vypadá spíš jako zmatený sestřih mnohem rozsáhlejšího materiálu. Jestli to takhle vážně mělo od začátku vypadat, je to ještě horší. Děj nekoncepčně skáče mezi těmi nejznámějšími událostmi ze života Alžběty I. (a občas si je upravuje, jak se mu zlíbí). Závěr tohohle drahého filmu se pak vyloženě utápí v laciné symbolice. A tvůrci těm symbolům ani nevěří a mají tendence je divákovi vysvětlovat. Ještěže aspoň Cate Blanchett (a pár dalších herců) scénáři i režisérovi navzdory odvádějí báječnou práci. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Cate Blanchett je pro roli královny Elizabeth přímo stvořená. Všechny ty výrazy, projev, tomu všemu naprosto věřím. Kostými, kterýma jsem byl místy fascinován naprosto dokonalé. Jen trošku slabější příběh, který není tak emočně vypjat, jak by mohl být. Příběh vám chce být převyprávěn, nechce aby jste se do něj vcítili. Clive Owen se pro roli moc nehodil, stále jsem v něm viděl spíše krále Artuše než Sira Waltera Raleigha, který se sblíží s královnou. Jejich příběh tahá film spíše dólů. Jinak ale příjemná podívaná a v bonusech je něco co mi ve filmu trošku chybělo - useknutá hlava Marie Stuartovny. HUDBA Craig Armstrong (Wimbledon, Láska Nebeská, Moulin Rouge - za který získal Zlatý Glóbus) společně s A.R. Rahmanem. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • V závěru filmu sleduje Alžběta z útesů námořní bitvu, přičemž její stan stojí v Tilbury - tam ale ve skutečnosti žádné podobné útesy nejsou. (Rodriguez)
  • Aby sa ušetrili peniaze, bola postavená iba jedna replika lode. Na jednej strane to bolo Raleighovo (Clive Owen) anglické plavidlo a na druhej španielska galeóna. Pri natáčaní širokých záberov paluby sa dym použil na zakrytie akejkoľvek nekompatibility v dizajne. (Arsenal83)
  • Alžbetine šperky vyrobil Erickson Beamon z Belgravie a jej operený klobúk navrhol Stephen Jones z Christian Dior. (Arsenal83)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama