Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (204)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Skinheadem se člověk stává, má-li špatné sociální zázemí, a skinheadi se dělí na ty hodné a na ty zlé, přičemž ti hodní vás ochrání před šikanou a jsou to velice dobří kamarádi zastupující rodinu a ti špatní jsou vlastně taky dobří kamarádi, kteří za vás jdou odsedět několik let zločin a nebezpeční jsou jen v tom případě, pokud se zhulí a opijou. Pokud s tím nesouhlasíte, budete mít s THIS IS ENGLAND dost vážný ideologický problém, který nezmění ani to, že vychází ze skutečných událostí a je silně autobiografický. Ale i kdybych pominul ideologii, stále se jedná o hloupý, v závěru nabubřele tezovitý a špatně odvyprávěný film, který je manýristický ve snaze prohudbit se až do konce, ale na kterém stojí za pozornost typově velice dobře obsazení herci a evokace Anglie let minulých. Jenže tenhle britský film, přestože ho otvírá a uzavírá montáž záběrů vystihující zemi, nepodává žádnou zprávu a selhává. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Zlinfest 2008: Tak to byla fakt síla! Velmi věrohodný pohled do hlubin skinheadské duše. Dvanáctiletý Shaun je terčem posměchu svých spolužáků. Jednoho dne potká "zajímavou" partičku lidí, která mu pomůže zbavit se trablů...Velmi emotivní snímek, při některých drastických scénách spojených s působivou hudbou mě až mrazilo... ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Jednak ho těžko pochopí ten, kdo se nevyzná v skinheadské historii a jednak ho může těžko pochopit ten, kdo není poddaným Jejího Veličenstva - stejně tak cizozemec nikdy nemůže úplně pochopit Pelíšky. Nicméně jako sonda do anglické společnosti z léta 1983 to bylo výborné a stejně tak byli výborní herci - ze začátku jsme měl sice trochu problém se Stephenem Grahamem, protože jeho role Tommyho z Podfu(c)ku se mi nesmazatelně vryla do paměti, ale postupem času jsem na Tommyho zapomněl a Graham mě mile překvapil. A pak tu byl pochopitelně skvělý Thomas Turgoose a zajímavá Vicky McClure jako Lol. 85% ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Jako film trochu nudné a rozvláčné, téměř bez akce. Jako námět k zamyšlení výborné. Nejen nad skinheads, ale nad psychikou člověka obecně. Také o tom jak se člověk může stát skinheadem, jaké jsou idály a poměry uvnitř hnutí. Nad tímto by se měl každý zamyslet sám, nebudu tedy podsouvat své myšlenky, jen bych dodal, že Bluntman se ve svém komentáři trochu unáhlil. P.S. Nechci spojlerovat, ale opravdu je v Anglii normální, že dvacítky tam choděj s dvánáctiletejma klukama :-o? To bylo trochu pedofilní. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Rozpitvávať tu také veci ako ideologické zmýšľanie skinheads by bolo pre mňa rovnako trúfalé ako žiadosť baču z Hornej Dolnej o miesto hlavného šéfa jadrového výskumu v Južnej Kórei. Takže ja som film zožral ako pes hodenú kosť. Bez rozmýšľania a robenia záverov. Ale aj pes si potom, čo zožerie veľkú nádielku čerstvých kuracích kostičiek uvedomí, že mu chutili a zasýtili jeho potreby. Podobný stav som zažil po zhliadnutí tohto filmu. A keďže som povedal, že nebudem rozoberať výpovednú stránku tohto silného príbehu, tak aspoň napíšem, že herci, menovite Stephen Graham a Thomas Turgoose, predviedli oscarový výkon a hudba k filmu len podtrhla jeho unikátnosť. 90%. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)
  • Zhruba v polovině filmu, kdy hlavní hrdinové jedou autem na vlasteneckou přednášku, zazní písnička „Warhead“ od britské punkové kapely UK Subs. (Olík)

Reklama

Reklama