Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (367)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Další z řady hodnocení ovlivněných nostalgií na základě vzpomínek. Česká soda mohla krátce po revoluci působit jako radikální pořad, ale z dnešního pohledu pobaví snad jen amatérskými podmínkami při natáčení. Jako politická satira to třeba Šimkovi a jeho dílům nesahá ani po kotníky. Čtvrtníček je geniální, perverzní Alles Gute bez debat kultovní, ovšem většina scének je o ničem a především první série nudí. Podobný koncept (zprávy, reklamy, parodie a slovní hříčky) o pár let později zopakovalo Tele Tele a je zajímavé, že tomu už intelektuálové šanci nedali. S1: 50% S2: 55% S3: 60% ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Naprostý kult, takový český Monty Python. Nic není svaté, hrubě nekorektní humor, Česká soda je to nejlepší, co u nás kdy vzniklo. Neskutečné hlášky a skeče, parodie na reklamy a kolikrát i neskutečné fóry na majora Zemana. (Kdo je u telefonu? - Dejte mi doktora Janderu - Jandera - Jděte už do prdele, kurva - Jo, tak já jedu), Árijec, Pojď stoupat jak dým, prostě nehoráznost. Ano, některé fóry prostě odvál čas, ale drtivá většina je prostě bomba. Já musim dát pět, škoda, že se dneska už nevysílá, určitě by bylo témat dost a dost, možná ještě víc než tehdy. 100% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Chvílemi to byla opravdová soda, ze které se mi málem protrhla bránice, občas zase nepříliš vtipné nebo mnou nepochopené (několik osobností tehdejší doby pro mě bylo neznámých, ale třeba u "vysavače" jsem se mínil smíchy potrhat, zatímco někdo neznalý osobnosti Josefa Luxe asi dumal, co tím chtěl básník říci). Seriál jednoznačně táhne Čtvrtníček (z počátku z terénu, později u zpráv), Alles Gute, reklamy a pak i někdy dobře sestříhané reportáže nebo vlastní vtipy. Věřím, že kdybych seriál sledoval v době vzniku a znal všechny souvislosti/politiky, udělil bych bez většího přemýšlení plný počet (i za odvahu přijít s něčím takovým), z dnešního pohledu to vidím na solidní 4*. "Od romské problematiky přejděme k problematice dětské. V mateřské školce ve Frenštátu napadla skupina tříletých dětí učitelku. Zbila ji a pak šla spát. Motivem byly zabavené hračky. Mluvčí policie nám k celé události sdělil: Je zarážející, že děcka dokázala po činu klidně usnout, až na jedno, které se pokusilo učitelku přikrýt dekou. Škoda jen, že se učitelka udusila." ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Spousta skečů už dnes není aktuálních, především ty o politice po převratu, ale zbytek je naprostá paráda, která se stala po Cimrmanovi nejvtipnější českou záležitostí vůbec. Nevím, jestli by tak drsný humor dnes v televizi prošel, ale buďme rádi za to, že dřív ano. Jako zlatý hřeb samozřejmě musím vypíchnout Alles Gute! a jejich šílenosti. Die saubere Rasse! 95% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (13)

  • Petr Čtvrtníček získal hlavní roli moderátora tak, že režisérovi ukázal svou fotografii, kde měl obarvené vlasy a knírek. Tvrdil, že se jedná o jeho bratra. Režisér souhlasil, a tak se Čtvrtníček nabarvil a na konkurz se dostavil coby svůj fiktivní bratr. [Zdroj: rozhlas.cz] (NiaWolf)
  • Ve scénách z nemocnice hraje píseň „Černí andělé“ od skupiny Lucie. (SONY_)
  • Terčem žertů se několikrát stal i moderátor Počasí Jan Zákopčaník, který se autorům pomstil tak, že při jedné předpovědi počasí řekl v komentáři k záběru prasat: „Toto jsou pánové Čtvrtníček, Šteindler a Vávra.“ Vedení České televize to považovalo za „hrubé zneužití veřejnoprávní relace“ a kromě pokuty ho potrestalo několikadenním zákazem vystupování. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama