Reklama

Reklama

Film v režii čtyřnásobného držitele Oscara® Clinta Eastwooda (Million Dollar Baby, Nesmiřitelní), Invictus vypráví pravdivý příběh o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Nově zvolený prezident Mandela ví, že jeho národ zůstává po apartheidu stále ještě rasově i ekonomicky rozdělen. Věří, že může svůj lid spojit přes sport, proto se rozhodne sjednotit hráče rugby, kteří patří v celosvětovém měřítku mezi outsidery. Jihoafrický rugby tým nakonec postoupí na Světový pohár roku 1995. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (606)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Eastwoodova réžia je solídna, Peckhamov scenár však plný klišé, sentimentu a predvídateľnosti. Eastwood ale na naivite stavia, je to film, obhajujúci jasné hodnoty a zámerne sa vyhýbajúci kontroverznosti. Ak by to bolo o americkom prezidentovi a americkom tíme, asi by tu bolo hodnotenie o 30% nižšie. Bohužiaľ ak ste s prezidentom, tak sa chováte ako posratý, takže dialógy s Mandelom nemôžu pôsobiť prirodzene. Freeman je proste Freeman, nedokázal som sa naladiť na fakt, že hrá juhoafrického prezidenta a prejav Damona je asi zámerne tupý, ale keď je trochu pribratý, tak tak aj pôsobí:). Film v mojich očiach zachraňuje fakt, že jeho veľká časť sa odohráva na štadióne Ellis park v Johanesburgu, kde naši zvíťazili pred štyrmi rokmi nad Talianskom a vtedy som pociťoval asi najväčšiu národnú hrdosť v mojom živote. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Hrdinstvo a morálka a starý dobrý Clint, aj keď tentokrát príliš veľa "vlajok", príliš veľa idealizmu a premrštená dĺžka..Niektoré momenty boli vo filme silné, avšak výsledný produkt príliš za srdce nechytí. Mandela bol vykreslený ako sám Pánbožko, dokonalý, nezdolný a od Clinta to vyznieva LEN ako oslavná óda, ak tým nič iné nechcel povedať. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Niečo ako prológ k tomuto som nedávno videl tzv. "Endgame" (samozrejme neide o priame spojenie, len to moje). Ako to pôsobí? pomalo, nudne, miestami strašne múdro (hlavne keď tam je pán Mandela), obetavo, pokorne... bla bla mohol by som pokračovať do nekonečna, ale opäť niekedy menej je viac. Toto je také klišoidné, šablonovo orámované, citovo vypäté až povrchné "dielo nedielo"... ak by som si neprečítal kto to natočil, Clint Eastwood by bol asi posledný na ktorého by som ukázal prstom... 6/10 ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Invictus: the film of Morgan Freeman. Ano, muj oblibeny cernossky kral zde podava Nelsona Mandelu lip, nez poda Nelson Mandela sam sebe :-)). Jeho prizvuk, jeho super myslenky a obrovske charizma je hlavnim tahakem tohoto filmu. Jinak celkovy dej je trochu plytky (na Eastwooda, stejne nad ostatnimi vycuhuje), fotbalisti jedou od zapasu k zapasu, sem tam si zajdou na Robber island (ale je to moje nej. scena ve filmu) a konec byl prilis preslazeny. U Gran Torina ci Výmene to bylo mnohem lepsi. Matt Damon neprekvapuje, ale ani nezklamava. proste prilis nezajimava role. A ten bodyguard cernoch je drsnej typek (to s tim letadlem bylo uzasne). Hudba nevyrazna, vyrazne byly jen ty dva songy, ktere hraly pri dvou scenach. Tedy film za za prumerne tri, zbytek obstarava Mandela, ehm teda Lucius Fox.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Poctivé řemeslo á la stále dokonale přesný a velmi jistý Clint Eastwood. Jenže tentokráte nikoliv v tématu. Precizní vyprávění, postavené na dvou výborných hercích a srážené hubou na zem nepříliš vypilovaným scénářem. Jednotlivé složky vyprávění fungují opět na výbornou, ale celku prostě netluče srdce, je rozvláčný a chce se až příliš líbit. Invictus je i přes africkou hudbu, která místy musí vzít za srdce, bohužel prostě chladný a odtažitý. Po projekci chybí to nadšení vyběhnout na hřiště a pořádně vítězství oslavit. Pod kůži ses holt, Clinte, tentokrát nezaryl, ale nemůžeme pokaždé čekat zázraky. Když se totiž oprostím od nároků, které jsem před projekcí mohl s ohledem na jméno tvůrce mít, tak je to stále nadprůměrný zážitek. A Million Dollar Baby nejde točit každý rok.. U mě i tak dobrý.. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Hráč, ktorého stvárnil Scott Eastwood (syn režiséra Clinta Eastwooda), sa volá Joel Stransky. Okrem toho, že Stransky rozhodol finálový zápas, je zaujímavosťou aj to, že má české korene. (YoZo8)
  • Všechny rugbyové zápasy se natáčely na Ellis Park Stadium v Johannesburgu, kde se skutečně odehrály. (HellFire)

Související novinky

Rychlý a zběsilý Bourne?

Rychlý a zběsilý Bourne?

12.11.2013

Bez Matta Damona už to tak trochu nebylo ono. Jeremy Renner je sympaťák, ale Bourneův odkaz zaznamenal ve srovnání s finále původní trilogie citelný pád tržeb (Ultimátum utržilo celosvětově 445… (více)

Idris Elba bojuje s rasismem

Idris Elba bojuje s rasismem

14.03.2012

Za hlavní roli v detektivním seriálu Luther letos získal Zlatý glóbus. Určitě by nepohrdl ani Oscarem, nebo alespoň nominací. Je tu šance. Zahraje si totiž hlavní roli ve výpravném životopisném… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno