Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 290)

Rogue 

všechny recenze uživatele

Neskutečně promarněný námět ve zcela ideálně dostačujícím prostoru malé chaty. Jasně, dolů to táhnou herci i televizní look, ale už hodně filmů dokázalo, že dobrý scénář tohle nepotopí. Bohužel se zajímavě rozjetý film vydává nikam, potenciál naprosto nevyužívá a povrchně klouže po profláklých událostech používaje rétoriku a filosofickou hloubku pro třetí třídy. Film neví, co chce říct - má ve svém středu anomálii hodnou miliónu otázek, výběr desítek cest kudy se rozvinout a něco říct, jak přinutit diváky k zamyšlení a místo toho hodinu generuje hloupé otázky skrz své ještě hloupější postavy. Všechny charaktery jsou šablonovité k pláči a z dlouho očekávaného rozuzlení pro hollywoodského diváka by se člověk poblil. Takové konečné zabití všeho, co mohl film nabídnout (to, že se to nestalo, je jedno) je na odpad. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

The Man from Earth, aneb co dokáže vskutku brilantní námět. Už samotná vstupní myšlenka se postará o to, aby byl divák nekompromisně vtáhnut a pohlcen prostou konverzací několika lidiček v jedné místnosti."Everything is possible" - ano, nebo ne? Je možné, aby mezi námi žil jeden tajemný člověk už 14000 let a měl na triku v podstatě celý Nový zákon? The Man from Earth je originální a zajímavé filozofické drama(to), které má však pár nepříjemných pih na kráse. Technická stránka věci je veskrze průměrná s nic moc herci, postava Edith vyloženě nesympatická a pan psycholog se vůbec nechoval jako opravdový psycholog. Také se na můj vkus příliš probíralo náboženství na úkor vědeckých poznatků a vlastně všech ostatních, normálních věcí ze života... Celkově K-Pax s výborným Spaceym byl lepší, ale 4 hvězdičky za originální námět a inteligentní konverzaci má u mě Muž ze Země jisté. 7/10 ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Strhující filozofická pecka za 200 000 USD, tedy "home video", které pokud od začátku pozorně posloucháte a vstřebáváte informace chytne ani nevíte jak. Velmi originální námět a smršť intelektuálních dialogů na nejvyšší úrovni, které bravurně oscilují mezi dostatečnou odborností, obsáhlostí a sofistikovaností a zároveň jsou rychlé, "ze života" a uchopitelné pro běžného konvenčního diváka. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak jsem přece jen čekala, že budu víc nadšená, ale nestalo se tak ani z poloviny. Námět sám o sobě nebyl špatný a celé to posezení v jedné místnosti bylo taky fajn. Ale konverzace byla zajímavá tak zhruba do poloviny a pak už mně bylo úplně jedno jestli má John pravdu nebo ne:D a ten patetický závěr tomu dal korunu. Je mi to líto, ale já nesdílím takové nadšení, dokonce jsem měla pocit, že se dívám na film z osmdesátých let a ne z roku 2007. Jsem přesvědčená, že Pozemšťan měl na víc. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Plný počet dát nemůžu, ale čtyři hvězdy na film, ve kterém se nedělá nic jiného, než že se kecá v jedný místnosti, to postačí. Pozemšťan je zajímavý film se zajímavými myšlenkami. Celou dobu vlastně povídá a povídá a divák čeká, až se zmíní o Ježíšovi (protože nic jinýho dneska nezaujme víc, než téma Ježíš). Tam pak scénárista lehce přežene, aby mě dokázal šokovat a pak si na to nabalí jednu z těch zajímavějších konspiračních teorií. Je to zajímavě pojatý a dialogy napsal asi samotný Bůh, protože jsem se nedokázal odlepit. A to se málokdy povede u filmu, kde žádná akce ani napětí vlastně není. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Celý film byl natočen na dvě poloprofesionální kamery Panasonic DVX100. (assass1n)

Reklama

Reklama