Reklama

Reklama

Frankenweenie: Domácí mazlíček

  • USA Frankenweenie (více)
Trailer 3

Geniální tvůrce Tim Burton (Alenka v říši divů, Noční můra před Vánocemi) tentokrát představuje film Frankenweenie: Domácí mazlíček, který je dojemnou pohádkou o chlapci a jeho psovi. Poté, co Viktor nečekaně přijde o svého milovaného pejska Sparkyho, snaží se osvojit si vědecké dovednosti, aby svého mazlíčka opět oživil - ovšem s několika malými úpravami. Svoje podomácky sešité stvoření se nejprve snaží skrývat, ale když se Sparky jednou dostane ven, Viktorovi spolužáci, učitelé a celé město zjistí, jak příšerné mohou být následky jeho znovuzrození. (HBO GO)

(více)

Videa (54)

Trailer 3

Recenze (564)

Matty 

všechny recenze uživatele

Po přeplácaných a přesto bezobsažných Temných stínech mile pokorné dílko, jimž Burton ke své předchozí tvorbě spíše odkazuje, než aby ji vykrádal. Hned úvodní scéna s filmem ve filmu, velmi zhuštěné převyprávění následujících minut, nás připravuje na „přepisovací“ charakter Frankenweenieho, který pouze ve větším měřítku ukazuje, co bylo dříve natočeno v mnohem amatérštějších podmínkách. Snímek zachycuje Burtonův vlastní přerod podivného dítěte v masově adorovaného filmaře. Do stejného experimentu se pouští více dětí, jenom Viktorovy úmysly jsou ale čisté a jenom on nakonec nachází podporu u dospělých. Stejně jako u jiných burtonovských hrdinů není důležité, aby byl se stal součástí kolektivu, ale aby kolektiv akceptoval jeho výstřednost, což se Burtonovi-režisérovi bezezbytku podařilo. Podezřívám jej, že Frankenweenieho natočil hlavně sobě a svým nejvěrnějším fanouškům pro radost. Černobíle, morbidně, anti-disneyovsky (nejroztomilejším zvířátkem je krvelačný kočičko-upír), s úmyslně předvídatelným příběhem. Známý dějový rámec je využíván na způsob atmosférického muzea klasických hororů, v němž jsou kromě slavných monster připomínány také Burtonovy dřívější režisérské počiny. Jestli se nevyžíváte ve vizuálních citacích hororů, Frankenweenie vás bude bavit zejména podle toho, nakolik jste schopni a ochotni ocenit jeho sebe-referenční a auto-biografické kvality, čím se film vymyká lehké zábavě, na niž celá rodina bez předchozí přípravy vyrazí v neděli odpoledne do kina. V rámci současné velko-studiové animované tvorby jde o počin stejně výlučný jako jsou Burtonovi hrdinové, zpravidla zatvrzelí outsideři. Krok komerčně sebevražedný, ale velmi sympatický. 75% Zajímavé komentáře: Marigold, Radek99, ScarPoul, (mOnkey) ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Presne nejak takto som si to predstavovala. Že to bude temné, zábavné, trošku dojemné, trošku strašidelné a postavy budú každá iná napriek tomu vzhľadovo úžasná. Najviac sa mi páčila tá okatá s mačacími hovienkami, na nej sa proste nedalo nesmiať a zhrbený zubatý chlapec s prasacím nosom tiež pobavil. Vedela som, že tento animák s tak úžasnou animáciou ma nemôže sklamať. Tim Burton proste vie ako ma potešiť s animákmi. Bez rozmýšľania 5*. ()

Reklama

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Těžké zklamání. Burton nikdy nepatřil k mým oblíbencům, ale tímhle kouskem se nepředvedl ani tak. Vykrást několik filmů, udělat kýčovitý nezajímavý a ohraný příběh a hodit ho do svého mrtvolného stylu, to mi moc originální a zábavný nepřišlo. JURSKÝ PARK a GODZILLA v podání obrovské želvy...nuda. Pokud jde o Burtonův ujetý styl, tak dobrá, beru ho, ale proč mají jako mrtvoly vypadat i živé postavy?! Na mě byla animace už moc morbidní a vůbec mě neokouzlila. Příběh jak hrnečku vař také ne. Prostě taková rychlokvaška. Burton si asi po Mrtvé nevěstě řekl, že lidi jeho styl milují a tak hodil do placu svůj styl a zbytek ať se ukuchtí sám. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Burton se pokorně a s dětskou radostí vrací ke svým počátkům mile při tom odkazujíc k nejklasičtějším ze všech klasických hororů. Mohu mu spílat za jeho tvorbu posledních let jak chci, ale když vidím jak do školní třídy nakráčí Bela Lugosi a Frankenstein před ním začne mluvit o mlýnu, tak Tim mě má v hrsti. Frankenweenie nemá "až tak" krásně pohlcující atmosféru jako jeho starší filmy, ale i tak je to příjemný Burtonovský koncentrát a bez problémů a zádrhelů fungující pohádka. 8/10 ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím, že celé téma filmu je velmi morbidní, má to své dobré momenty a povedené postavičky, ale jako celek mě to nebavilo. Celé to pohřbil konec počínaje mlýnem, který je najednou naprosto nevěrohodný a nedává smysl! I když počkat.... ono je to vlastně natočeno pod patronátem Disney.... tak to jsme doma. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (24)

  • Když Viktor provádí pokus na Sparkym a vytahuje ho pomocí řetězů ven z okna, řetězy zajistí páčkou, aby se neuvolnily. Ale poté, co blesky uhodí do Sparkyho, tahá za řetězy, aby ho dostal zpátky domů, aniž by uvolnil páčku, která řetězy jistila. (Reesam)
  • Film bol prvý krát pripravovaný v roku 2005, ale iné pracovné povinnosti prinútili Burtona, aby natáčanie neustále odkladal. (Anekla)

Související novinky

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama