Reklama

Reklama

Hodný, zlý a divný

  • Jižní Korea Joheunnom nabbeunnom isanghannom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-un již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát v akčním dobrodružném spektáklu spojuje inspiraci legendárním eposem Hodný, zlý a ošklivý Sergia Leoneho s dravou nevázaností klukovsky idealizovaných mandžuských westernů a vyprávěcí strukturou současných blockbusterů. (Filmasia)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (258)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Tento korejský western není ani hodný, ani zlý, ale hodně divný filmový patvar. Mírně jsem trpěl až do poměrně povedeného konce a přitom jsem obtížně trávil šikmé oči vykukující zpod sombrer. Navíc se asi pár nocí budu budit ze sna hrůzou z toho, že by z další westernové klasiky mohla vzniknout nějaká podobně žlutá podivnost. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Žlutí mi ukázali, že dovedou stvořit (okopírovat) velmi moderní a dosti neotřelý western. Já se tedy bavil. Od samého počátku akci střídá ještě výživnější akce. Z filmu je cítit opravdu hodně investovaných wonů. Do toho všeho nám hraje vskutku impozantní hudba. Neskutečně mi sedl i primitivní humor. Lehce jsem se ztrácel v motivacích hlavních postav, neboť jsem snímek sledoval v lehce podnapilém stavu. Vůbec mi to ovšem nevadilo, neboť se jedná o opravdu vynikající zábavu napěchovanou akcí. Dokonce jsem ochotný odpustit postavám i šikmé oči a nerozlišitelná jména. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka Asia_Power a uživatel AlistairMir. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Korejský western (skvělý nápad zasadit děj do Mandžuska té doby), asi jediný svého druhu, dělá svému žánru radost. Přehršel přestřelek, stylových bitek a nápadů, kde jediný problém vidím v délce. Úvod je už moc natahovaný, nebýt Ji-un Kimových režisérských parádiček, byla by to už trochu nuda. Čím blíž je závěr, tím víc se do westernu vkrádá Japonská armáda a lehce indianojonesovská patina. Hlavně v honičce v poušti v závěru. Trio hlavních hrdinů je zajímavé, v podstatě jsem při finální přestřelce neměl favorita a lehký twist v závěru byl hodně příjemný. Kopej. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Natočiť vysokorozpočtovú žánrovku si v dnešnej dobe nedovolí hotcikto a naviac western, to nieje zrovna žáner, ktorý by bol v dnešnej dobe ktovieako výnosný. The Good, The Bad and The Weird je dôkazom toho, že sa to dá a dá sa to urobiť s obrovským štýlom. Je to predovšetkým popcorn, to áno. No je to popcorn, ktorý vám vstriekne do žíl adrenalín, ohúri vás neokúkanými, bombastickými akčnými scénami, zabaví výbornými charaktermi (hlavné trio dobrý-zlý-divný, sú žánrovo dokonale napísané a stvárnené postavy) a popritom aj decentným spôsobom vzdáva hold klasike, z ktorej vychádza. Kim Ji-un znova ukazuje, že vie bezchybne miesiť obraz, zvuk a hudbu a oproti minulým filmom ešte viac zdokonalil prácu s kamerou. Mám na mysli rôzne kamerové finty a pohyby ktoré vás priklincujú svojou nápaditosťou a funkčnosťou umocniť prebiehajúcu situáciu. Psychologický prvok z jeho predchádzajúch filmov bol síce vynechaný, no to sa dá bez problémov oželieť, pretože tento film je predovšetkým explozívny akčnák. Tak či tak, dúfam, že režísér nezanevie aj na svoju komornejšiu tvorbu. Taktiež dúfam, že bude pokračovať v spolupráci s Lee Byeong-heonom, pretože im to spolu prenáramne klape. (9/10) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Korejci a western, to na první pohled moc nefunguje, ale s The Good, the Bad and the Weird se celkem vytáhli, samozřejmě je to mírně inspirovaný Leoneho závěrečným dílem dollarový trilogie a je taky pravda, že to tomu nesahá ani po kotníky a to téměř ve všech ohledech počínaje hudbou a konče příběhem a postavama, ale přesto je to celkem dobrej western, kde js spousta přestřelek, jedna mapa pokladu a tři skvělý hlavní postavy ze kterých dostává asi největší prostor Kang-ho Song, což sice neni úplně na škodu, ale já osobně bych uvítal daleko víc toho kopiník z Válečníka Woo-sung Junga, kterej je tady za děsnýho snajpra a nedělá mu žádnej problém lítat na provaze v 10metrový výšce a sundavat tam jednoho zlýho zmrda za druhým, krom toho třetí postava, kterou hraje Byeong-heon Lee je sice pekelně zlá, ale ten přihřátej ulízanej účes jak z vlasovýho salónu se tady fakt nehodil. Nicméně rozhodně bych se v budoucnosti nebránil dalším podobným westernům, i když stopáž by teda přístě mohla být o dost kratší, jelikož to pak zbytečně ztrácí tempo ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Striktní britská filmová cenzurní organizace British Board Of Film Classification, pro nevhodnost promítaného násilí na zvířatech, nařídila filmařům vyříznout z filmu kolujícím britskými kinosály specifický pětisekundový úsek. (Conspi)
  • Představitel Hodného Woo-sung Jung si během natáčení zlomil ruku. (Morien)
  • S rozpočtem 17 milionů amerických dolarů jde do této doby a nejdražší jihokorejský film. (molotov)

Související novinky

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama