Reklama

Reklama

Hodný, zlý a divný

  • Jižní Korea Joheunnom nabbeunnom isanghannom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-un již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát v akčním dobrodružném spektáklu spojuje inspiraci legendárním eposem Hodný, zlý a ošklivý Sergia Leoneho s dravou nevázaností klukovsky idealizovaných mandžuských westernů a vyprávěcí strukturou současných blockbusterů. (Filmasia)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (258)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Korejský western (skvělý nápad zasadit děj do Mandžuska té doby), asi jediný svého druhu, dělá svému žánru radost. Přehršel přestřelek, stylových bitek a nápadů, kde jediný problém vidím v délce. Úvod je už moc natahovaný, nebýt Ji-un Kimových režisérských parádiček, byla by to už trochu nuda. Čím blíž je závěr, tím víc se do westernu vkrádá Japonská armáda a lehce indianojonesovská patina. Hlavně v honičce v poušti v závěru. Trio hlavních hrdinů je zajímavé, v podstatě jsem při finální přestřelce neměl favorita a lehký twist v závěru byl hodně příjemný. Kopej. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem spokojený, a to i přesto, že jsem se na film docela i těšil, když jsem o něm zaslechl. Popravdě je ale hrozně těžké, aby western plný korejců mohl fungovat a nechci to kritizovat kvůli mé neoblíbenosti westernů, některé co jsem viděl stáli za to, ale dvakrát tento styl nevyhledávám, každopádně na tento film jsem byl zvědavý. Akce jsem dostal plno, i s příběhem se autoři poprali opravdu dobře, ale už ten název jsem nedokázal dost dobře pochopit, kdo je dobrý, kdo zlý a kdo divný? Jinak řečeno, nedokázal jsem si naplno sednout se žádnou z těch postav, a to když se nedaří, tak celý film ať táhne do prdele. Nechci proti tomu nic mít, ale svojí délkou, a snahou být originální což oceňuji, ale všeho moc škodí, stejně jako u tohoto filmu. Stačí to shrnout do jedné věty. Asie a western ve spojení sice může být zajímavý, byť originální, na druhou stranu, ale také hodně divný a je jen otázka u koho to spojení bude fungovat a u koho ne. U mě tedy bohužel nefunguje. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Celkem parádní pocta starším westernům, mnoho odkazů na staré klasiky. Vtipy které neuráží a zároveň si film drží jakž takž vážnou tvář. Ale bohužel i tady režisér Ji-Un udělal věc kterou nemám u jeho filmů rád. A to že to naprosto zbytečně roztahal, Už u filmu Thirst jsem párkrát koukal po hodinkách, a tady to samé. Bohužel. Ale každopádně zdařilý film na který se dobře kouká a má pár neuvěřitelně dokonalých scén. Už se těším na I saw the devil. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Korea opět září a skvěle oživila mrtvý žánr WESTERN! The Bad a zároveň nejlepší postava z filmu Byeong-heon Lee je martial artist expert a stroj na zabíjení. The Weird je zodpovědný za komediální prvky a the Good je originální lovec odměn. Akční scény jsou fantastické a je jich dostatek. Kdo je unaven z klišé a má chuť na závan čerstvého vzduchu, tak tenhle Korejský Blockbuster je správná volba. 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dobrý, zlý a divný funguje lepšie v sekvenciách, ako v celku. Jednotlivé sekvencie sú častokrát geniálne, majú kultový potenciál, ku ktorému aj dospeli a sú enormne násilné, akčné a vtipné. Lenže mojim subjektívnym problémom sa stalo, že som sa po hodine a štvrť pozrel na hodinky s pocitom, že sa na film už pozerám dve a pri jeho konci som mal dojem, že ubehli štyri. Ťažko vysvetliť tento jav, keďže sa jedná o taký ťažkotonážny akčný "nářež". Ji-un Kim sa zaoberá pohnutou históriou svojej krajiny v štylizovanom žánrovom filme, čo ma nesmierne bavilo. Prekonáva počet mŕtvol v Killerovi, Komande a trúfam si napísať, že dokonca aj v Horúcich strelách 2! Všetka česť! Koho potom zaujíma, že ústredná trojica je nesmrteľná, že guľky fičia okolo nich akoby boli nabité rovnakým nábojom ako oni. No priznám sa, že po čase mi to už začalo liezť trochu na nervy. Lenže vždy sa objavil nejaký ten vizuálny, takmer až nemo-groteskný fór a bolo zase dobre. A k tomu tá epickosť, akú žiadna európska produkcia v súčasnosti nedokáže vyvolať. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Hodný, zlý a divný byl v užším výběru na film, který Korea nominuje do oscarového klání, nakonec ale vyhrál Crossing. (molotov)
  • Představitel Hodného Woo-sung Jung si během natáčení zlomil ruku. (Morien)

Související novinky

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama