Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vulkanolog Harry v minulosti zažil výbuch sopky, při kterém zahynula jeho partnerka. Po 15 letech přijíždí na kontrolu do Dante´s Peak, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází sopka, která jeví nepatrné, přesto ale znepokojující známky aktivity. Z městečka se mezitím stalo poklidné prosperující místo, těžící z turistického ruchu. Harry provede několik měření a zjistí, že ze země začíná unikat nezvyklé množství kysličníku uhličitého, který způsobí udušení dvou lidí při koupání v termálních pramenech. Je přesvědčen, že je potřeba lidi připravit na případnou evakuaci. Když to sdělí představitelům města, narazí na velký odpor, protože se tím nabourávají všechny jejich ekonomické i politické plány. Jediný, kdo mu uvěří a bere věc vážně, je starostka Rachel. Nebezpečí se brzy ukáže jako mnohem větší, než si i Harry původně myslel? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Víte ... kdysi jsem pracovala v plzeňské Škodovce - a navzdory striktnímu zákazu jsem chodívala přes dílny tamnějších kováren ... kolem pecí ... i kolem žhavých ingotů. Sálal z nich PŘEVELICE silný žár ... a to i poté, co jejich povrch zcela zčernal. Taky jsem párkrát viděla odpich pece v hutích ----- MOŽNÝ SPOILER !!! ----- a nějak si v reálu nedovedu představit, že by se jakýkoli běžně prodávaný automobil jen tak beze všeho proháněl po spalujícím povrchu tekuté lávy ... a že by to "odnesly" jen pneumatiky. (K pozoruhodnému způsobu přepravy přes jezero naplněné díky erupci poněkud netradiční kapalinou se pro jistotu nebudu vyjadřovat.) Taky se nemůžu rozhodnout, jestli mám akceptovat, že nikdo ze zúčastněných (včetně vulkanologa !) nezaznamenal mohutný lávový proud přibližující se slušnou rychlostí k dřevěnému srubu, v němž se právě všichni nalézali. Ale jelikož se jednalo o nadmíru vypjatou situaci ve značně nestandardních podmínkách - a nadto nejsem žádný odborník, nehodlám takovou z filmařského hlediska nepodstatnou maličkost nějak zvlášť rozebírat. Takže abych to shrnula: Značně obehraný, nicméně divácky stále atraktivní námět ... zfilmovaný sice vcelku svižně, leč zároveň těžce schematicky, což se v některých scénkách negativně odráží i na replikách jednotlivých protagonistů v reakci na překotně ubíhající události. Zkrátka a dobře ... žádnou viditelnou invenci ve zpracování zápletky nehledejte. Slabé 3*. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Rozpoutané peklo si nehraje na žádný katastrofický velkofilm a přesto se docela velmi povedl. Přírodní živly se nemají podceňovat a sopka, majestátně stojící přímo nad malebným městečkem, už vůbec ne. Vizuální efekty jsou pěkně provedené, takže katastrofa vypadá celkem reálně. Je to velmi hezká malebná podívaná, určitě stojí za to se na něj podívat. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tento film je rozhodne lepší ako film Sopka (1997) s T. L. Jonesom. Myslím si, že toto je jeden z najlepších katastrofických filmov s touto tématikou. Aj keď musím dať za pravdu názorom, že sú tu nelogické veci, resp. ani reálnosť tu nie je bohvie aká a nakoniec áno, aj hlavný hrdina utečie pred týmto živlom - je to dosť klišé. Ale to už je typický znak prakticky všetkých obdobných katastrofických filmov. Tieto veci netreba brať až tak vážne. Dej a scenár tohto filmu majú veľmi slušnú úroveň, najväčšie plus si tu zaslúžia výborné špeciálne efekty a akčné scény. Dobré herecké obsadenie. Linda Hamilton ukázala, že vie hrať aj sexy mamičku a nie len akčnú psychopatku z Terminátora. Film určite nie je hlúpy, ak ho berieme ako film pre diváka a nie pre nejaký vedecký obzor. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jeden z "nejvelkolepějších" rodinných filmů všech dob. Pierce Brosnan v roli osudem zhrzeného milence, který se uchytí v další nekompletní rodině, předvádí svůj standard: tedy výkon pro mužskou část publika hodný zlomyslného úsměšku, pro tu ženskou, pokud vím, něčeho mezi mateřským přivlastněním a romantickou opicí. Jen tak dál, tohle přeju i bondovkám! ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Pro mě taková klasika. V brzké budoucnosti jasný výbuch dlooouho neaktivni sopky, kterou si je jistý jenom hlavní hrdina Pierce Brosnan, avšak všichni okolo něj jsou však přesvědčeni o opaku či o tom že nemá cenu zbytečně plašit lidi kvuli něčemu co není ani podložené důkazy... a aby se lidé vystěhovali z města které tak dlouhou dobu pracně a namáhavě budovali se nechce nikomu ani druhé hlavní postavě - starostce devíti tisícového města pod sopkou Lindě Hamitton. Avšak stane se něco s čím nikdo nepočítal :oD sopka vybuchne - a ukazuje se pravda a to, že pravdu měl kdo jiný než hlavní hrdina Pierce... ale na omlouvání se za chyby už je pozdě!!... začíná boj o život, protože děti starostky se rozhodly zachránit svou babičku, která žije vysoko, na úpatí sopky... Pierce, jakožto jakjinak už dávno seznámený s Lindou jedou zachránit děti.. o vlásek unikají smrti, ale bohužel babička Rút, to nepřežije. Vše končí šťastně, což prostě musí být! gg ... a mimoto miluji katastrofické filmy. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (63)

  • Terénní auto, kterým hlavní hrdina jezdí ve velké části filmu, je Chevrolet Suburban ročník 1987. Pro film byly použity čtyři. Jeden se poškodil v řece, druhý byl poslán k dalšímu filmování do studií Universalu v Pekingu (kde jeho stopy končí), jeden se dochoval a byl okolo roku 2014 prodán v aukci. O čtvrtém nejsou informace, nicméně filmový konec červeného Suburbanu v plamenech lávy byl pouze počítačový, auto zničeno nebylo. (Zdroj: imcdb.org) (Stejšn)
  • Po erupcii (po stretnutí v škole) vidíme, že okolo padá veľa elektrických káblov (čas cca 58 minút). V skutočnosti by to spôsobilo skrat v mestskom elektrickom systéme a celé mesto by bolo v tme. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama