Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Moc krásný film. Takhle umět zestárnout a prožívat podzim života, to bych chtěla taky. Neobyčejným tenhle film dělají především skvělí herci. Jak to ta Jane Fondová dělá? Ona má určitě nějaký speciální recept na to, jak nejlepé zamést s časem, protože mám pocit, že vůbec nestárne. Vždyť akorát mění střih a barvu vlasů. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"I'm glad I got to spend so much tíme with this beautiful woman. What's your name again?"     Komorná psychologická dráma postavená na skvelých hereckých výkonoch (predovšetkým trojice Henry Fonda, Katharine Hepburn a Jane Fonda) a na výbornej konverzácii takmer ako od majstra Bergmana. Film srší parádnym sarkastickým humorom (najmä na tému starnutia), hlavne Norman (Henry Fonda) púšťa jednu hlášku za druhou ("Well, how does it feel to turn eighty?" "Twice as bad as it did turning forty.") a jeho manželka Ethel (Katharine Hepburn) mu veľmi dobre sekunduje ("That son of a bitch happens to be my husband."). K výslednému zážitku prispieva i idylické prostredie chaty na brehu nádherného Zlatého jazera.     "You know, Norman, you really are the sweetest man in the world, but I'm the only one who knows it." ()

Reklama

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem čekal pochmurné drama o stáří a umírání, což byl naprosto zásadní omyl. Jde o prosluněné a vcelku pozitivně laděné rodinné drama, které je mnohem více než o umírání o problematickém vztahu mrzoutského otce, který je nepříemný na ty, které má rád, a dcery, která by s ním ráda měla mnohem lepší vztah. Já mám se svým tátou vztah podobný, takže tenhle film byl pro mě hodně důležitý a Katharine Hepburnová mi dva roky po své smrti vysvětlila, jak to táta vlastně myslí. Ale i když odhlédnu od subjektivních sympatií, zůstane mi perfektní film s pěti výtečnými hereckými výkony (ti zbylí tři měli jen pár větiček;oD) - Oscara měla dostat i Jane Fondová. Pozoruhodný výkon podává představitel malého Billyho (ani Tomáš Holý by to nezahrál líp). Celý film je perfektně nasnímán a ta hudba je nevyslovitelně skvělá. Navíc: Nikdo mi nevymluví, že Katharine Hepburnová je ta nejlepší herečka, jaká kdy ve filmu byla.__________Často se uvádí, že Na zlatém jezeře je poslední film Henryho Fondy. Není to tak docela pravda, před svou smrtí si ještě zahrál ve filmu Summer Solstice s jinou královnou stříbrného plátna, Myrnou Loy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle nějak si představuju stáří. Katharine Hepburn a Henry Fonda v pro mě naprosto nezapomenutelném filmu. A to se přiznám, že jsem od filmu nečekal, že by mě vůbec mohl nějakým způsobem zaujmout. Nicméně představuje příběh života v nadživotní velikosti a opravdu nádherně se na něj kouká. Samozřejmě především díky samotné herecké dvojici, kteří mají v tomto filmu hodně co říct...aneb Jak naložit se životem, když Vám je kolem osmdesátky, začnete bejt mrzutý, nepříjemný, otrávený a budete čekat už jenom na smrt. Na Zlatém jezeře je tak opravdu nádherným filmem, který příběhově nezaujme, protože ve výsledku ani příběh nemá. Prostě po tom jezeře plyne jako život, u kterého si každý z nás určí směr, a pak už jen sleduje radosti nebo starosti, které jsou se životem spojené. Život, jako velká otázka a odpověď v tomto opravdu nesmírně nádherném filmu, který je sice starý, ale staře vůbec nevypadá. Právě naopak. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Film stejně sentimentální a křehký, jako jeho hlavní představitel. Upřímně by mě zajímalo, kolik let jsem okolo tohohle kroužil, než jsem se k tomu dokopal. Těžko říct, jestli to bylo dvanáct let, nebo devět. Ale myslím si, že kdybych čekal i dalších 15-30, nic moc by to nezměnilo, na některé filmy se vyplatí počkat. Okázalá teatrálnost Hepburnové mě zpočátku otravovala, ač to její rozvrklané stařecké postavě s postupem času dodalo ten potřebný náboj, který podtrhl Fondův výkon (geniální a přitom se vlastně ani nemusel příliš "snažit"), který mi hodně připomněl Rourkeova 'Wrestlera' v rámci, že se do tohohle představitel musel fyzicky prožít svým vlastním skutečným životem, aby mohl podat výkon, jaký ve filmu podal. Zároveň u mě tímto filmem Hepburnová debutovala (po čtyřech tisících snímcích, je úspěch konečně zavadit o možná největší herečku všech dob a zrovna když sekunduje Fondovi v jeho opus magnum, Oscarové i osobní roli). Chci se na tohle podívat znovu, až budu mnohem mnohem starší, abych zachytil všechno to nevyřčené v těch dialozích, hlavně mezi Henrym Fondou a Jane Fondovou, jejichž vztah a postavy byly v paralele k tomuhle filmu. A taky stařecké chování, které mnohdy není snadné pro mladé lidi dešifrovat, co se za čím skrývá atd. Nesmírně zajímavý film pro mnohé maličkosti a 'mezi řádky' mezilidských vztahů a samozřejmě hereckému koncertu, zároveň poněkud smutné, přičteme li fakt, že Fonda byl už před natáčením nemocný a jeho dcera Jane film zamýšlela jako rozloučení a smíření se s otcem (jeden z důvodů natočení filmu). Čtyři a půl. Váhal jsem nad pátou. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Ve filmu se Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) setkal nejen se svou dcerou, ale před kamerou se poprvé mihl i jeho vnuk Troy Garity. (Kulmon)
  • Na začátku filmu se Norman (Henry Fonda) dívá na starou fotografii se slovy "kdo to ksakru je" a je patrné, že se jedná o Normana, jeho ženu Ethel (Katharine Hepburn) a jejich dceru Chelsea (Jane Fonda). Ve skutečnosti je na fotce Henry Fonda, čtyřletá Jane Fonda a její matka Frances Seymour Brokaw. (Kulmon)

Reklama

Reklama