Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ghettem se šíří panika. Tajemný „Muž“ zásobuje místní sirotčinec heroinem a jím distribuovaný populární alkoholický nápoj způsobuje fatální vedlejší účinky. Poté, co „Muž“ vykoná pomstu na jednom ze svých dealerů, vstupuje na scénu bratr oběti, všemi obdivovaný a zároveň obávaný titulní hrdina. Na cestu za pomstou se vydává vybaven střelnými zbraněmi, nunčaky a neodolatelně břitkými hláškami. Tři desítky let po vzniku nejslavnějších blaxploitation filmů natočil Scott Sanders poctu žánru, jež je zároveň jeho mimořádně povedenou parodií. Tvůrci si utahují z nejednoho klišé, ovšem silný satirický podtón zaručuje, že o zábavu budou mít postaráno i ti, kterým tituly kultovních filmů Shaft nebo Sweet Sweetback’s Baadassss Song nic neříkají. V hlavní roli jednoho z největších diváckých hitů letošního festivalu Sundance se představí herec, scenárista a majitel černého pásu v sedmi bojových uměních Michael Jai White. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (306)

anais 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Tarantino a Ridriguez v Grindhouse se režisér Scott Sanders pokouší recyklovat ty (z dnešního pohledu) nejlepší momenty z už dávno mrtvého žánru. Ani on pro navození autenticity neváhá přistoupit k extrémnostem typu mikrofon v záběru, herci dívající se do kamery atp. Zajímavé je, že film působí celkem nákladně (vybuchující auta, helikoptéra...), ve skutečnosti se ale jedná o vystříhané scény ze starých filmů, které jsou do filmu umě zakomponovány! Narozdíl od Grindhouse se Black Dynamite neutápí v nekonečném mluvení a sází hlášku na hlášku a ztřeštěnou akci pebíjí ještě ztřeštěnejší akcí. A daří se mu to až do konce. Tahle zahuštěnost absurdními nápady, sled scének v němž děj nehraje žádnou významnou roli, může na někoho působit trochu monotóně. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Už len ta znelka bola funny... Black Dynamite, Black Dynamite a ta scéna v posteli... "quiet bitches". Podarená paródia, samozrejme príbehovo (obsahovo) je o "hovne", avšak množstvo rôznych prvkov, scén je dostatočne výstižných a z radov parody jedno z naj... čo som videl. 8/10 výsmech spoločnosti, filmu, kung - fu... ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Sanders před projekcí popsal blaxploitation coby filmy, které nebyly ani zdaleka tak dobré jako jejich trailery. V tomto ohledu plně dostál svým vzorům. Slibný projekt zaujme především tím, že se narozdíl parodie, kterou zvěstují propagační materiály, jedná o karikaturu. Film nadsazeně zveličuje určité obecné aspekty blaxploiatation – především přepjatý patos, bombastický machismus a fušerskou lacinost. Díky tomu ale nabízí spíše pobavené uznání nad sofistikovaností a důsledností, s nimiž tvůrci přistupují ke specifické éře americké kinematografie, než slibovanou hurónskou zábavu. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Brutální nářezová jízda. Michael Jai White nakopává prdele svým naprosto perfektním kung-fu, u jehož tréningu je nerad rušen, ale se zbraní si dokáže také obratně poradit. Totálně vyšperkovaná pocta sedmdesátkovým negerským béčkům do úplného detailu. Humoru tam bylo haba kuk a rvaček a přestřelek ještě více. Because donuts don't wear alligator shoes. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já se dost bál, aby z toho nevypadla tupá, nevtipná parodie, ale naštěstí jsem se nemohl víc mýlit. Černej Dynamit je totiž naprosto, ale fakt naprosto dokonalou poctou a zároveň parodií na všechny ty blaxploitation filmy s nepřemožitelným hlavním hrdinou, který ovládá všechna existující bojová umění, sbalí každou ženskou a je bez sebemenší chyby. A to, že vypadá jako Rudy Ray Moore, je jen třešničkou na dortu. Přejděme ale k tomu, proč tenhle film považuji za až tak moc dokonalý - on totiž naprosto přesně vypadá, jako ostatní blaxploitation snímky. Všechny ty záběry kamery, strašně jednoduchá zápletka plná nelogičností a tupých zvratů, šílených akčních scén, bezchybně vhodným výběrem dramatické hudby, přehrávání herců, charakter hlavního skorosuperhrdiny, střihy... Sanders evidentně toho dost nakoukal (evidentně v době blaxploitation vyrůstal), protože tady všechno dodržel naprosto na jedničku a dodal tomu skvělý parodický ráz, takže jsem se u toho fakt bavil a dokonce i smál nahlas. A čím víc toho u blaxploitation víte, nebo úplně nejlíp jste nějaké i viděly, tím větší je šance, že vás ten film pobaví. Já se u Černýho Dynamita bavil královsky. Ale jak píše Flipnic na konci svého komentáře, ne každý to pobere, aspoň ne přesně. 5* ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Malý prostetický penis, co má Gunsmoke po zákeřném drinku, je ve skutečnosti obarvený dětský dudlík. (JayZak)
  • James McManus kvôli natáčaniu tohto filmu cvičil denne šesť hodín s nunčakami. (beso74)
  • Hlavním inspiračním zdrojem pro film byla píseň „Superbad“ od Jamese Browna. (nocojed)

Související novinky

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno