Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Mamka a taťka byly fakt hodně ujetí a to tak, že byli fakt psycho... Docela jsem to nečekal, že to bude takovej syrovej bezcitnej film. Pravda, je tady spíš víc zabíjení a krve, než deviantních zhovadilostí, ale ten, kdo to napsal, měl asi celkem silnej žaludek. No, mě to ale zase až tak nepřekvapilo, protože na podobná témata jsem psal na základce slohové práce. Ale musím uznat, že z tohoto žánru, tudíž uvěznení nevinnejch, hrátky s nima, mučení a zabíjení, to patří k té zajímavější půlce. A to hlavně kvůli taťkovi, kterýho si asi budete pamatovat do konce života. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Další zvrhlá rodinka. Uklízečka na Heathrow je uvězněna v domku hned u letiště a tam jak fyzicky, tak hlavně psychicky mučena, svým dovým taťkou a mamkou. Toto britské exploitation mě ničím zvlášť nenadchlo. Pravda, je zde dobrý úchylák v roli hlavy rodiny, sympatická představitelka hlavní role, slušný závěr. Ale jinak to jaksi postrádá větší koule a i samotném prostředí a násilí se dalo ještě zapracovat. ()

Reklama

Ichabod 

všechny recenze uživatele

"In this household, the family is everything... ". Krásné to motto tohoto filmu. Tatínek rád pracující s kladivem a ejakulující do flákoty masa, maminka s jemným hláskem vyžívající se v penetracích a s pozitivním přístupem k mladým dívkám to jsou členové jedné takové typicky britské rodinky™. Protože jsem včera viděl Martyrs, tak tenhle film je pro mne jak pohádka o Sněhurce, jen teda tahle Sněhurka je z Polska a šla přespat na asi nejblbější místo, které se poblíž Heathrow nabízelo. Celkem v pohodě film, pro pokročilejší díváky exploitation. Osobně bych po tomhle filmu si dal od explotation filmů na chvilku oraz, začínínám být otupělý vůči filmovému spermatu ve vepřovém podávaném k obědu za projekce pornofilmu před celou rodinou. Ve filmu absentuje hudba a vlastně film není ani tak brutální a atmosféra není nijak uměle zdrsňována, prostě se to vše tak nějak děje... Jak jsem psal.... Raději zpět k mainstreamu :-) ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tak aspoň už vím, kde končí kufry ztracené British Airways! Svérázná britská rodinka usídlená kousek od Heathrow se naučila tak nějak si všechno přivlastňovat - a je jedno, zda jde o krádeže zavazadel a drobné elektroniky, nebo rovnou unášení návštěvníků a pracovníků letiště. Mum & Dad sice nenabízí úplně moc nového, co bychom už ve filmech tohoto žánru neviděli dříve, ale má aspoň sympatickou hlavní hrdinku, které ten úspěšný úprk z pekelného baráku přejete. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jestli v Anglii uplatňují takhle svérázné výchovné metody, nedivím se, že nebezpečnost tamější mládeže stoupá. Podobný typ filmu nemám moc v lásce. Přes dílčí žánrová zpestření (oběť nějakou dobu nemůže křičet, většinu páchaného násilí přímo nevidíme) stoupli v mých očích Máma s Tátou teprve díky posledním minutám, kdy je systematická destrukce tradičních rodinných hodnot dovršena perverzní oslavou Vánoc. I takto lze poukázat na výsledky sociologických výzkumů. Rodiče ztrácejí autoritu, děti opouštějí domov, rodina se rozpadá. 65% Zajímavé komentáře: Flipnic, JFL ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)
  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)

Reklama

Reklama