Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (801)

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Smrtonosná zbraň“ je klasika, které se žádná pokračování nevyrovnala. Mel Gibson, Danny Glover, Richard Donner a Shane Black – právě tihle mužové se zasloužili o to, že je „Lethal Weapon“ briliantem bez jediného kazu a to nejen v rámci žánru buddy-movies! Povedlo se jim definovat jak má taková nesourodá dvojice policistů vypadat - ovšem jejich duo Riggs-Murtaugh nasadilo laťku ostatním tvůrcům neskutečně vysoko. Nechce se mi rozepisovat o tom, proč je „Smrtonosná zbraň“ tak skvělá, absolutní hodnocení (které dávám jen výjimečně) mluví jasně – pět hvězdiček si zaslouží scénář, režie, kamera, herci, tempo, atmosféra. Na nejvyšším stupínku pro mě ovšem stojí báječně vyšinutý Mel Gibson a jeho Beretta 92F. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Po všetkých stránkach dokonalý akčný film. Scenár, réžia, hudba, herecké výkony - to všetku je tu minimálne miliónkrát lepšie ako v dnešných komerčných zlátaninách. A aj keď patríte medzi odporcov tohto žánru, dám ruku do ohňa za to, že Smrtonosná zbraň (spolu so Smrtonosnou pascou) si vás získa - či už svojim svojským humorom, akciou, alebo charizmatickou ústrednou dvojicou. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dokonalá ústřední dvojice naprosto rozdílných policistů, skvělá akce od začátku do konce, spousta vynikajících hlášek, napětí a výborná hudba - to je Smrtonosná zbraň legendárního Richarda Donnera. Mel Gibson, jako nekontrolovatelný Martin Riggs, je zde naprosto neuvěřitelný, skutečný Mad Max. První díl té nejlepší buddy movies série filmových dějin. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Jeden psychopatický sebevrah v policejní hlídce stačí. To si patrně řekli nadřízení a přiřadili šíleného bojovného detektiva Riggse k detektivovi Murtaughovi, který chce jenom poklidu přežít do penze. Těžko lze nalézt více protikladů než má v sobě tato dvojice vyšetřovatelů - černý x bílý, starý x mladý, pacifista x action man, taťka x sirotek. Sžít se není jednoduché a občasný skok z mrakodrapu s připoutaným sebevrahem také pouto nevytvoří. Oproti tomu Riggsovo přijetí do Murtaughovi rodiny už z nich skutečné parťáky udělá a nyní již nezbývá nic jiného, než vyrazit společně nabančit do čenichu nějakým gangsterům. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Solidní kriminální akčňák s komediálními prvky a výbornou ústřední dvojicí. Asi chyba, že jsem film neviděl "za mlada", možná by se zařadil mezi moje srdcovky. Takhle hodnotím film jako dobrý, ale že bych byl z toho nějak odvázanej? To ani náhodou. Nicméně některé momenty, jak akční, tak komediální, jsou výborné. 80% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (74)

  • Když se Riggs (Mel Gibson) a Murtaugh (Danny Glover) po zatčení sebevraha hádají v obchodě, Murtaugh dá Riggsovi svůj revolver, aby se zastřelil, pokud opravdu chce. Když si jej Riggs nejprve přiloží k hlavě, zbraň má natažený kohoutek. Když si poté dá zbraň pod bradu, je v detailním záběru vidět, že kohoutek natažený není. (Wishkah)
  • Do role Joshuy byl přijat Gary Busey, protože producenti hledali někoho velkého a hrozivého, kdo by byl dobrým soupeřem pro Mela Gibsona (Riggs). Busey také díky této roli znovu nastartoval svou kariéru. (HellFire)
  • Když se Riggs (Mel Gibson) chce ve svém karavanu zastřelit, vyndá ze zbraně zásobník, stáhne závěr, vyndá náboj z komory, vkládá nový náboj a spouští závěr zbraně. V tu chvíli má natažený kohout. Když si pak zbraň přiloží k hlavě, je kohout vypuštěný a musí ho znovu natáhnout. (JohnSmith)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Reklama

Reklama