Reklama

Reklama

VOD (1)

V osmdesátých letech minulého století se Irsko zmítalo pod tíhou občanských nepokojů. Tehdy byl 22-ti letý Martin McGartland (Jim Sturgess) za výtržnosti v ulicích Belfastu zajat britskou policií. Od agenta britských tajných služeb (Ben Kingsley) dostal nabídku, aby tajně pronikl do militantní organizace IRA (Irská republikánská armáda). Jeho postoj k IRA byl veskrze negativní, proto na nabídku kývl a postupně se dostal až do samého nitra organizace. Bral život jako hru, jenže hrát si s radikálními Iry se nevyplácí... Poznal drsné, brutální a nelidské praktiky teroristů, kteří neznají slitování. Strach z prozrazení byl tak velký, že nikomu ze svého okolí nesměl říct sebemenší informaci o svém úkolu. Žil dvojí život. Příběh se odehrává v letech 1987 – 1991, kdy Martin McGartland působil tajně v IRA. V roce 1991 IRA odhalila jeho totožnost a unesla ho. Martinovi se podařilo ze zajetí uprchnout, od té doby je stále na útěku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Film rovnako ako osud Martina McGartlanda balancuje na hrane. Na hrane medzi úprimnou výpoveďou a chladnou kalkulačkou, ktorá v predlohe vidí záživný materiál pre multiplexy a pre všetkých. Zrejme by tomu pomohol nejalý ten írsky Meirelles, ktorý tému a prostredie nepozná iba z novinových plátkov. 70% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Působivý historický exkurz do složité a nepřehledné problematiky politicky i nábožensky rozděleného Irska. Začarovaný kruh, v němž pojmy jako pravda a zákon pozbývají smyslu... Subjektivně jsem byl trochu zklamán jen z toho, že tvůrci použili rámcovou kompozici, čímž vyzradili konec hned na počátku, v lineárně vyprávěném ději bych patrně kvitoval onen ,,překvapivý" závěr... ,,IRA je tady, aby jim ukázala, že ždibec odporu je hodnotnější než hromada hlasů. -Víš, kdo to řekl? -Ne. -Bobby Sands. Citoval Vladimira Iljiče Lenina, vůdce ruské revoluce. Změnil svět, vytvořil národ." Podobné filmy: Boxer, Ve jménu otce, Krvavá neděle ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Marty je klasickým flákačom, ktorý v katolíckej oblasti Belfastu, v čase najkrutejších, krvavých protestov, predáva kradnuté značkové oblečenie. Jedného dňa sa dostáva do rúk Britskej polície, ktorá ho žiada o pomoc. Za finančnú odmenu, ktorá môže značne pomôcť jeho rodine, dostáva úlohu tajného agenta. Po náhodnom konflikte jedného z kamarátov sa nečakane infiltruje k najvyššie postaveným predstaviteľom organizácie IRA. Marty sa tak z ničoho nič ocitá na veľmi tenkom ľade (Film podľa skutočnosti). Dobrý film. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Něco z historie ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ IRA (Irská republikánská armáda) byla zformována v roce 1919 z Irských dobrovolníků, aby chránila Irsko, které se v roce 1916 odštěpilo od Velké Británie. Ta i další země tento akt odsoudili a Irové se postavili na odpor se zbraněmi. Mezi lety 1919 a 1921 se IRA společně s obyvateli Irska vzbouřila proti nadvládě královny Alžběty. Roku 1969 se IRA rozdělila na dvě skupiny: OIRA – oficiální linie a PIRA – prozatímní linie. Hrozby složky PIRA se dál nesou irským, severoirským a britským ovzduším. Teroristické útoky, bombové atentáty, výhrůžky a vydírání zastrašují členy britského parlamentu, armády nebo justice. PIRA dosáhla mezinárodních rozměrů, když se podle expertů napojila na světovou teroristickou síť. Martin McGartland se narodil roku 1970. Poté, co uprchl z Irska, žil v Anglii. V roce 1999 byl několikrát střelen zabijákem IRY, ale přežil. O svém životě napsal dvě knihy. +++++ Film Kariho Skoglanda je natočen až dokumentaristicky, někdy až brutálně. Popisuje začátky Martina McGartlanda v IŘE v roce 1988, aby mohl podávát tajné informace britské tajné službě. Po několika úspěších přichází zvrat a on je odhalen a nucen bojovat o život. Je to takový politický akční film ukazující poměry v Irsku. Mělo to dobré momenty, akce bylo jak šafránu, ale kvalitně natočená, ale byly tam i slabší momenty a několikrát jsme se podíval, kdy už bude konec. Jim Strugess ale dokázal, že není k zahození a jeho herecký výkon byl pro mě to nejlepší z celého filmu. Jako historické drama to ušlo, ale bohužel nějak zvlášť mě to nenadchlo. 65%. ()

predators 

všechny recenze uživatele

IRA mě moc nenadchla. Ba naopak, místy to byla docela nuda. Příběh se navíc nezmohl na nic jiného, než na to jak okecat přípravy atentátů a jejich sabotáže. Na pořádnou akci se tu nedostalo a zdálo se mi všechno nějak moc jednoduché, bez zásadního momentu, zvratu nebo nepředvídatelné situace. Pro mě slabota... 40% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Severnom Írsku, predovšetkým v metropole Belfast. (MikaelSVK)
  • Scenar k filmu vzniknul jako volna adaptace autobiograficke knihy "Fifty Dead Men Walking", kterou napsal novinar a spisovatel Nicholas Davies spolecne s Martinem McGartlandem. (POMO)
  • Pracovným označením snímky bol názov Man on the Run. (MikaelSVK)

Související novinky

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama