Reklama

Reklama

Přežít svůj život

  • Česko Přežít svůj život (teorie a praxe) (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Psychoanalytická komedie o snech a snění jednoho muže pozdních středních let. Autorský film Jana Švankmajera vypráví o jednom mužském osudu v surrealistických obrazech a s použitím výtvarné stylizace, v níž jsou propojeny hrané části s animovanými fotografiemi herců, podobně jako v papírkovém filmu, jak ve vtipné předmluvě říká sám autor... Evžen žije dvojí život: jeden reálný a druhý ve svých snech. V reálném životě má manželku, ve snovém mladou milenku. Tuší, že sny, které ho provázejí, mají hlubší význam, a tak se obrátí na psychoanalytičku, aby mu sny vyložila. Evžen ztratil v dětství rodiče, v jeho snech vedle milenky vystupuje i babizna, která ho neustále varuje, že nesmí své milence ublížit. Psychoanalytička je z jeho zmatených snů zoufalá a skutečná manželka ho podezírá z nevěry. Tajně jednou prohlédne Evženův rituál, vstoupí do jeho snového světa a odhalí manželovu bigamii. Teprve přes nalezenou fotografii shledá Evžen pravdu o osudu svých rodičů a pochopí smysl svých snů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (158)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to docela zajímavé, když tedy pominu nudné pasáže (ty rozhovory s psychoanalitičkou byly celkem nudné, třeba), surrealistické zbytečnosti (proč se tam pořád valí to jablko?) a nechutnosti (chvílemi jsem měl dojem, že se dívám na animované porno, ono by to moc nevadilo, kdyby tam nebyli plyšoví medvědi s penisem nebo tlustej chlap, který to dělá nějaký starý ženský), to, že tam vlastně nikdo moc nehraje (ačkoli, takový Marcel Nemec bude asi skvělý herec, když si tam při delším vyprávění musí číst scénář...) a kupodivu je nejlepší Issová, no a ještě konec nic moc. Jo, ještě ty občas naprosto zbytečné detaily na pusu, když někdo mluví, tohle mělo smysl u Alenky, ale tady málokdy. Je mi líto Švankmajera, jestli chtěl opravdu něco takového natočit celý svůj život a nezískal na to dost peněz, díky tomu to taky vypadá tak, jak vypadá. Ale i kdyby na to vybral víc peněz, tak nevím, on i ten příběh je místy takový prázdný. Když už je to o snech, proč tam Švankmajer nezmínil něco o lucidních snech? Není to žádný blud, já už to několikrát zažil, tak proč tam o tom není ani zmínka? No nic, mohlo to být zajímavější a lepší po všech stránkách, takhle to je jenom průměr. 3* ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Grafická podoba filmu zcela bez výhrad. I když Švankmajer pracuje jen s jedním nápadem a nekombinuje jich víc (jako třeba Gondry), film svojí podobou baví a táhne celou dobu. Hlavně zpočátku filmu je radost jenom koukat na vizuální a snové obrazy, které se spojují do vtípků na psychnoanalýzu, mnohovýznamnových symbolů nebo do prostých vizuálních gagů. Každopádně po první půl hodině, když se divák ve filmu rozkouká, přichází nuda způsobená nedostatkem dějovosti. Příběh stojí na místě, nikam nespěje, a na závěr spíše přestane, než že by zcela skončil. Je to sice srovnávání nesrovnatelného, ale právě tahle absence příběhu ubírá Přežít svůj život body, které nasbírala třeba Nauka o snech. ()

Reklama

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Švankmajer je jako vždy originální a vtipný. Kombinuje své tradiční metody s animací připomínající filmy Terryho Gilliama a Monty Python. Bohužel ale tentokrát, podle mě, nevychytal výběr herců, kteří přehrávají a příliš uvěřitelní nejsou. I tak je ale tento snímek hodně zajímavým a vtipným prstem, který dloubá v psychoanalytickém oku vytříbeným surreálným způsobem. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Bohužel tato civilizace se sny nepočítá. Nedají se totiž zpeněžit." ----- No ... co sdělit světu - objevného ? Nevím ... můžu jen říct, že zpravidla mám ráda bizarně groteskní až fantasmagorické úchylné hříčky, jenomže tohle ?!? TOHLE je lehce přes čáru ... na můj vkus. Nikdo nemůže za své sny ani za své nevědomí (pokud použiju termín MUDr. Holubové), ovšem ne všechno, co se v našich hlavách urodí, je vhodné ke sdílení. Neboť zveřejnění určitých myšlenek může působit (kromě jiného) i jako vyprázdněné obscénní pozérství. Forma je bezesporu umělecká ... dokonce VELICE umělecká, ovšem obsah je čirý exhibicionismus - navíc s příliš doslovným překladem ... nebo - jinak řečeno: S příliš doslovnými vysvětlivkami. Neodsuzuju ho, nepohoršuje mě, jen ... je mi lhostejný, nepotřebuju ho, nemám k němu žádný vztah, nic mi nedal ani nevzal. Krom toho - myslím, že mé nevědomí s ním nechce mít nic společného ... a já pouze respektuju jeho přání ... 2,5* ()

annihilation 

všechny recenze uživatele

Evženovi se začínají zdát podivné sny, a tak začne navštěvovat psychoanalytičku. Dozvídá se tak spoustu věcí, které potlačil ve svých vzpomínkách. Naučí se i způsob, jak do snů pronikat a ovládat je, jen se rozhodnout, jestli je lepší život bdělý nebo ten snový. Originalita, se kterou je lehce surrealistický film zpracován nezná mezí. Inteligentní humor, který naráží na Junga a především Freuda vás úplně pohltí. Oidipovský komplex, superego a analýza snů, všechno je podáno velmi zábavnou formou, která vám postupně odhaluje víc a víc smysl příběhu a rozmotává zpočátku nesmyslný příběh. Nakonec do sebe každý malý detail zapadne a utvoří velmi zajímavou a především originální podívanou. Jen se nesmíte nechat odradit podivným způsobem animace, který Jan Švankmajer zvolil, nakonec to má přece jen své kouzlo. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (9)

  • Scenár bol pôvodne napísaný vo forme určenej pre hraný film, neskôr sa uvažovalo nad animovanou technikou s využitím rozpohybovaných fotografií a výtvarných koláží. Ani jedna z techník sa nakoniec nepoužila. (Raccoon.city)
  • Snímek byl ve světové premiéře uveden na 67. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, kde u publika sklidil značný úspěch. S velkou pravděpodobností by byl přijat i do prestižní soutěžní sekce, ale režisér Švankmajer a jeho stálý producent Jaromír Kalista se svými snímky zásadně nesoutěží. (Coldrex)
  • Režisér herce málokdy chválil a těžce nesl ztíženou možnost improvizace. (hippyman)

Reklama

Reklama