Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli Ivo Novák vstoupil na Barrandov již koncem 30. let, dopustil realizaci této nedokonalé retro záležitosti, která se žel vedle výborného sóla Heřmánka honosí naprosto nemožným zbylým ensemblem, včetně otřesného dabingu Keslerové. Je skutečně s podivem, že výkon jediného herce dokázal podržet takto bezradnou záležitost. Nicméně připočtu-li scénu z věznice, mohu výsledek akceptovat jako standardní snahu o rozmarný výlet do periférie 1. republiky inspirovaný nemnoze solidní Žebráckou operou. Dvojice filmů, vedle kterých veškeré tyto pokusy blednou, jsou samozřejmě skvostné Anděl s ďáblem v těle a Anděl svádí ďábla. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Já tě jednou nachytám, Fešáku, a až tě dostanu…“ - „Ale zatím můžete dostat tlustý vod šunky, pane inspektore!“ Nevím, jestli byl Heřmánkův Hubert fešák, ale frajer každým coulem určitě. Tahle postavě mě moc bavila. Ať už jeho přístupem k životu, noblesou či vytříbeným umem bezostyšně využívat nabídnutých situací či je vlastním přičiněním vytvářet. Kostkův inspektor mu sice není rovnocenným protihráčem, ale má své momenty („Já jsem dobrák…ale svině, Wurm!“). Krom postav film dále sází zejména na obrovsky pohodovou atmosféru, která je stejně jako hlavní hrdna pořádně nad věcí (a Hapkova hudba jí pomáhá, seč to jen jde). Pravda, asi jsem čekal, že se zasměju víc, ale zmíněná atmosféra s příjemným pocitem při sledování mi to celkem hezky vynahradily. A úsměvný, povedený konec se k filmu také hodil. Od Nováka jsem toho viděl příliš málo na to, abych mohl nějak srovnávat, ale v tomhle případě za mě spokojenost a solidní 4* navrch. „No a co chceš podnikat?“ - „Vobživa se vždycky ňáká najde…když to není práce!“ ()

Reklama

Castrator 

všechny recenze uživatele

Česká odpověď na Podraz, lepší, zábavnější, vtipnější, uvěřitelnější, hlavně naše! Naprostá klasika (toto slovo kvůli jeho zprofanovanosti nepoužívám rád, ale tady musím), která by měla být povinným studijním materiálem pro nejrůznější hejhuly, co si hrají na víc, než čím jsou a na co mají. To aby si nenabili držtičky, až je budou žižkovští grandi nebo diskusní internetoví experti vodit jak caparty a vytírat s nimi podlahu. Evoluce a potravinový řetězec hovoří jasnou řečí, silnější Fešák m..á! ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Příjemné koukání se sympaťo hercema a poutavou aťmoškou kriminálních živlů 30. let. Vychcanost z Fešáka Huberta jen čiší a je to prostě stylové. Sice to všechno až moc smrdí Prahou, ale mě zas smrdí nohy. Akorát teda Lipskýho jsem nikdy nemusel a i když tohle je jedna z jeho lepších rolí, stejně furt nic moc... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, ale starou Prahu prostě miluju. Vím, že je to doba hodně idealizovaná, a to nejen tímto filmem, ale i mnohými jinými - černobílými, seriály apod. Přesto však toto období má nějaké kouzlo, které mě uchvátilo a nenalomí ho ani mnohokrát omílaná pravda, že je doba zobrazována moc romanticky. V tomto filmu ale své dělá i vynikající herecké obsazení, scénář a samozřejmě staropražská - krásná, hudba. A trocha té komedie jako třešnička na dortu. Tak snad jen pro ty nereálné ideály a trochu víc nadsázky nedávám plné hodnocení. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Eva Hudečková propůjčila svůj hlas kolegyni Zoře Ulle Keslerové. (pávek)
  • Automobil, kterým ve filmu jezdí ředitel Union banky Bohumil Kropas (Jiří Holý), je 12válec kabrio sedan Hispano Suiza J12 (Francie) s motorem o obsahu 9 500 ccm. Vmax = 185 Km/h. (PavelKral)
  • Natáčeno v Praze - Žižkově, Karlíně, Rudolfínu a okolí Lipanské ulice. (M.B)

Reklama

Reklama