Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (182)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Já tě jednou nachytám, Fešáku, a až tě dostanu…“ - „Ale zatím můžete dostat tlustý vod šunky, pane inspektore!“ Nevím, jestli byl Heřmánkův Hubert fešák, ale frajer každým coulem určitě. Tahle postavě mě moc bavila. Ať už jeho přístupem k životu, noblesou či vytříbeným umem bezostyšně využívat nabídnutých situací či je vlastním přičiněním vytvářet. Kostkův inspektor mu sice není rovnocenným protihráčem, ale má své momenty („Já jsem dobrák…ale svině, Wurm!“). Krom postav film dále sází zejména na obrovsky pohodovou atmosféru, která je stejně jako hlavní hrdna pořádně nad věcí (a Hapkova hudba jí pomáhá, seč to jen jde). Pravda, asi jsem čekal, že se zasměju víc, ale zmíněná atmosféra s příjemným pocitem při sledování mi to celkem hezky vynahradily. A úsměvný, povedený konec se k filmu také hodil. Od Nováka jsem toho viděl příliš málo na to, abych mohl nějak srovnávat, ale v tomhle případě za mě spokojenost a solidní 4* navrch. „No a co chceš podnikat?“ - „Vobživa se vždycky ňáká najde…když to není práce!“ ()

PavelKral 

všechny recenze uživatele

Protože obdivuji prvorepublikovou atmosféru, spravuji si touto fešáckou pohádkou náladu několikrát ročně... Absolutní pohoda Karla Heřmánka... Také Petr Kostka si v úloze inspektora Mourka úplně libuje... BTW na svatbě Čerepetkových a Rorejsových se v čase 16:40 s tenorsaxofonem mihne Eugen Jegorov, jenž skutečně tento nástroj ovládal... Žena s houslemi v 55:25 je Emilie Zíchová, která hrála ve filmu Matěji, proč tě holky nechtějí a Kulový blesk vždy ženu s houslemi. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Spíše takový televizní filmeček, ze kterého mohl být klidně seriál typu odlehčených Hříšných lidí, avšak jako film je to velmi epizodické a nesourodé, kdy chybí nějaká ústřednější linka příběhu, než jen Kacafírkovy eskapády, jež by se mohly jako kolovrátek opakovat a opakovat stále dokolečka. Možná to i trochu tlačí na pilu, protože chvílemi mi byla postava Huberta nesympatická a fandil jsem policistovi, aby mu alespoň na chvíli zatnul tipec. Ostatně, pokud hlavní hrdina furt vyhrává a nemá rovnocenného soupeře, který by mu občas také políčil zdařilou pastičku, je to prostě nuda. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bude Vám stačit, když film zhodnotím jednou větou? ..."Nějakej strašnickej pochcánek nebude buzerovat žižkovskýho granda"... Ono to totiž mluví za vše, protože film Fešák Hubert mi byl nabídnut jiným fešákem, který má s Hubertem společné dvě věci, domovinu, tedy Žižkov a fešáctví, na které kdejaký chlap rozhodně nemá a v dnešní době galantní fešáctví už je trošičku passé, bohužel. ()

Qasa 

všechny recenze uživatele

Obsah včetně závěru: Hubert Hrabě, žižkovský frajer, se živí sháněním falešných svědků, přiživováním se na svatbách, spolupracuje se soukromým detektivem na šmírování nevěrné manželky ... Zakládá si na tom, že má čistý rejstřík, marně ho honí detektiv, který mu chce něco přišít. Hubert na něj navlékne boudu, detektiv místo penězokazů zatkne ředitele banky a Hubert se směje. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Eva Hudečková propůjčila svůj hlas kolegyni Zoře Ulle Keslerové. (pávek)
  • Zora Ulla Keslerová (Růža Nejedlová) bola v čase natáčania tejto snímky manželkou autora hudby k filmu Petra Hapku. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama