Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (436)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Český pokus o takovou Šifru mistra Leonarda. Jiří Strach TV tvorbu umí a je to jeden z režisérů, který by si zasloužil pořádný rozpočet. Ďáblova lest dokáže vtáhnout, přestože používá veškerá klišé detektivek (opilecký policajt, snaživá nová kolegyně apod.) ale ztrácí nejvíce na scénáři, což se nejvíce ukáže v závěrečném díle. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mě docela mrzí, že to nešlo na jeden zátah byť přiznávám, že by to bylo asi jenom pro vostrý diváky. První díl byl vynikající, nepovedená vražda, povedená vražda, poměrně širokej okruh podezřelejch, celkem slušně navozená mystická atmosféra a naprosto vynikajícím způsobem napsaná postava policajta. Z mého pohledu nejlepší policajt od dob rady Vacátka, možná by stálo za hřích nechat policejního komisaře Jirku Dvořáka stopořit a hodit mu na krk na další případy, navíc v tandemu s Aňou jim to tady šlo fakt dobře. Druhý díl se mě až tak nelíbil, příliš mnoho nábožensko-satanistických keců ve kterých se nevyznám a který mě vždycky unavujou. Závěrečný finále jsem si užil, protože (mírný spoiler) tam jde o kejhák Terezce Voříškový a jako její fans jsme trnul a měl jsme sto chutí vrahounovi přerazit vejpůl, že si vůbec na Terezku dovolil. Celkově se jedná o povedenou poměrně napínavou záležitost, kde pár minelek člověk snadno a rád odpustí. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Počáteční minuty ve mně poněkud rozdmýchaly nedůvěru, ať už kvůli tomu nechutně umělému hadovi, „srážce“ s náklaďákem (ať už byla nebo ne, to odpadnutí bylo nepěkně teatrální) nebo těm pánbíčkářům. Ovšem od chvíle, kdy nastoupil na scénu Dvořákův Sumara, chytla Ďáblova lest šťávu a začala mě hodně bavit. A to vlastně téměř po celou dobu všech 3 dílů, a to především díky výbornému castingu/herectví hlavních představitelů (krom Dvořáka také Trojan, Geislerová, Štěpánková atd.), pořádné dávce napětí, všudypřítomnému mysterióznu (které dokonce dalo i zapomenout na fakt, že je mi jinak tahle tématika úplně cizí), stále se rozšiřující sestavě podezřelých (člověk sice tuší konkrétního pachatele docela brzo, ale stále si není zcela jistý, jestli a kdo v tom jede s ním), no a v neposlední řadě občasnému humoru (do něhož jde zahrnout i tu zlomyslnou spztku na samotném konci, která mě upřímně rozesmála). Na druhou stranu, člověk musí přijmout skutečnost, že Ďáblova lest obsahuje i fantasy prvky (což každému nemusí být po chuti) a pak také přimhouřit oči nad některými slabšími místy (kupříkladu nad takovými, kdy jdou vrchní kriminalisté do všeho zásadně sami, bez toho aby si s sebou vzali alespoň 1 „pěšáka“ na krytí). Ve výsledku je to tak na rozmezí 3/4*, ale vzhledem k tomu, že u mě převládají pozitivní dojmy, zvolím vyšší variantu. „Prosím tě, co jsi tím chtěl dokázat?“ – „No když sem slyšel ty blbosti, tak sem se neudržel, no.“ – „Jaký blbosti? Víš jak je Součková známá? Dokonce přednáší i v cizině.“ – „Čím větší volovina, tím větší úspěch.“ ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

perfektní důkaz toho,že češí jsou televizní mistří.co českému tvůrci nejde v kině,to mu jde na televizní obrazovce.za malý rozpočet,velké překvapení.kriminální horor,se skvělými herci,parádní lokace okolo chrudimi a vynikající režie jiřího stracha,který je bez pochyb největší nadějí umírajícího českého filmu.víc takových filmů do kin a třeba se zvedne naše prestiž. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jiří Strach je velká naděje pro návrat důvěry v české filmy. Tam, kde uvidím jeho jméno v režisérské židli, tak je pro mě daný snímek zárukou kvalitního filmového zážitku, Ďáblovu lest nevyjímaje. Příběh je tajemně mystický, temný, přímo satanský a to detektivní pátrání jak v historii lidstva, potažmo církve mě opravdu baví. Stanislav Zindulka ve filmu vypadá jako těsně před skonem, je bledý jako list pergamenu z první poloviny 13. století a otce Toderika hraje skvěle, no ... vlastně on to možná ani hrát moc nemusí, vypadá už opravdu hodně sešle. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Diablova biblia (Codex Gigas) sa v českých zemiach nachádzala v rokoch 1227 až 1648. Pre Švédske kráľovstvo ju ukoristil generál Königsmark. Dnes je vystavovaná v Kráľovskej knižnici v Štokholme. (joske88)
  • Podlažický klášter je poprvé zmiňován v roce 1159. Zanikl na jaře roku 1421, když husité táhli do východních Čech. Nebyl nikdy obnoven. Na jeho místě byl postaven kostel sv. Markéty. (blackrain)
  • V hebrejštině je každé písmeno skutečně zároveň číslem. Jejich hodnotu se A. Vašíček snažil co nejvíce zachovat (u souhlásek to platí na 100%), ale malé úpravy byly pro potřeby seriálu nezbytné, především kvůli zjednodušení a srozumitelnosti. Ve staré hebrejštině se totiž nepsaly samohlásky: písmeno A, alef, se vyskytovalo jen výjimečně. Písmena O,U a W nahrazovalo V, které má číselnou hodnotu 6. Jméno slunečního démona Sorath, které vyšetřovatelé najdou v jeskyni, se v hebrejštině psalo jako SVRTH. Když sečteme číselnou hodnotu jednotlivých písmen: S (60) + V(6) + R(200) + Th (400) dostaneme také 666. (artcha)

Reklama

Reklama