Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jmenuju se zbrojní seržant Highway a vypil jsem víc piva a vychcal víc krve a měl víc děvek a zmlátil víc chlapů než vy všichni blbci dohromady." Tak to je ta správná vojna. Seržant Highway nezná hodiny nebo možná lže, ale umí naučit improvizovat, překonávat a adaptovat se tak dobře, jako nikdo z úřednickejch teoretiků. Výcvik je to zkrátka dokonalej a akce typu trička, AK 47 a Švéd ("Utrhnu ti hlavu a naseru ti do krku.") dokáže skvěle pobavit. Horší je to se samotnou invazí na Grenadu, která byla i rezolucí Valnýho shromáždění OSN prohlášena za porušení mezinárodního práva. Navíc srovnávat týdenní napadení Grenady s prohranou válkou ve Vietnamu a remízou v Korei je poněkud nesmyslný, ale pro účely filmu to celkem funguje. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Chlapáctví teče proudem. 1) Když už mám sledovat takovou limonádu, tak bez zbytečného zdržování. Většina soukromých scén o vztahu k bývalé ženě je zdlouhavá až zbytečná. Jinak je to samé klišé a kýč. Ale kouká se na to pěkně. 2) Lze vidět, jak jinak ve filmu z vojenského prostředí, hromadu pěkných kluků. Zaujal mě mj. agilní 29letý Mario Van Peebles (otravný černoch, muzikant Stitch) původem Mexičan, který se z vysokoškolsky vzdělaného ekonoma stal hercem, scénáristou, režisérem i producentem. 3) Co dodat? My name's Gunnery Sergeant Highway and I've drunk more beer and banged more quiff and pissed more blood and stomped more ass that all of you numbnuts put together. Now Major Powers has put me in charge of this reconisence platoon. ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Je úžasný, že někoho napadne natočit válečný film jako sportovní film (de facto je to příběh starýho a zatrpklýho trenéra, který dostane úplně neschopný tým, z něhož během filmu udělá supertřídu ;), do toho zapojit téma krize středního věku, nějaké ty manželské problémy a hlavně notnou dávku sebeironického humoru. A když to navíc ještě podrtrhne příšerný dabing v režii Zdeňka Trošky, je to skutečně zážitek. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že Clint Eastwood příjde s vojenskou peckou, u které se zasměju jako se mně povedlo naposled snad jenom u jednotky M.A.S.H. 4077. Pořád to ale není špatný film. Bojové nasazení má klasický nápad, klasické zpracování, naprosto totožně klasický průběh a o stupeň víc ještě klasičtější závěr. Vlastně je to naprostý průměr. Ten vyvyšuje samotný Clint Eastwood, který jako seržant má jisté, trošičku vostřejší metody, a jeho četa mu na to z vysoka sere. Z toho pak vzniká kopa dobrých, ale i špatných situací a největší problém je v asi samotný četě. Nedokázal jsem jí vystát. Herci sice předváděli naprosto klasický vosery, ale předváděli je tak, že jsem prostě pořád musel fandit víc tomu Clintovi, který měl po celou dobu filmu fakt snahu. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

„Já jsem jebal, když byl Kristus ještě ucho.“ Ukrutně nahláškovaný Clint Eastwood, který si nebere servítky. Pobavil jsem se královsky. Škoda jen, že závěrečná pasáž z operace na Grenadě už mírně pokulhává. Nutno sledovat v původním českém dabingu, byť nedostatek dabérů je na opakujících se hlasech znát. „A potom to byla ta přičmoudlá v Bangkoku. Ta ji měla fakt napříč.“ (962., 3. VIII. 2014) ()

Galerie (68)

Zajímavosti (11)

  • Clint Eastwood v tomto filmu ztvárnil seržanta Highwaye, kterého sám popsal těmito slovy: „Zoufale se snaží dát ve svém životě vše do pořádku, ale je tím určitým typem člověka, který toho není schopen nějakým obvyklým konvenčním způsobem. Nepatří totiž do generace měkkot.“ (ClintEastwood)
  • Eastwood musel ještě před natáčením získat souhlas amerického ministerstva obrany, aby mohl natáčet na skutečných vojenských základnách. Ministerstvo ale nemělo příliš pochopení, a tak byl scénář změněn a pravidelná armáda v něm byla nahrazena námořní pěchotou. (ClintEastwood)
  • Před začátkem natáčení neuměl Mario Van Peebles (desátník Stitch Jones) hrát na kytaru. Absolvoval několik rychlých lekcí, aby přesvědčil Clinta Eastwooda (seržant Thomas Highway), že by mohl hrát roli rockové hvězdy. (Marek06)

Reklama

Reklama