Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Chlapáctví teče proudem. 1) Když už mám sledovat takovou limonádu, tak bez zbytečného zdržování. Většina soukromých scén o vztahu k bývalé ženě je zdlouhavá až zbytečná. Jinak je to samé klišé a kýč. Ale kouká se na to pěkně. 2) Lze vidět, jak jinak ve filmu z vojenského prostředí, hromadu pěkných kluků. Zaujal mě mj. agilní 29letý Mario Van Peebles (otravný černoch, muzikant Stitch) původem Mexičan, který se z vysokoškolsky vzdělaného ekonoma stal hercem, scénáristou, režisérem i producentem. 3) Co dodat? My name's Gunnery Sergeant Highway and I've drunk more beer and banged more quiff and pissed more blood and stomped more ass that all of you numbnuts put together. Now Major Powers has put me in charge of this reconisence platoon. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nezbavíte sa dojmu, že tu američania ukazujú, akí sú v armáde najlepší a nemajú konkurenciu. Arogantné. V jednom však najlepší ostanú. A to vo výrobe filmov v takomto žánri. Komédia strihnutá nejakou tou akciou, okorenená niekoľkými z najlepších hlášok, aké som kedy počul, na čele s ultracharizmatickým Clintom, ktorý dostáva film na vyšší level. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dost drsnej film. Eastwood je v roli valecnyho veterana vynikajici a vlastne na nem stoji celej film. Nejlepsi casti filmu jsou, kdyz se s nekym dohaduje nebo buzeruje svoje marinaky, protoze ze sebe fakt sype jednu ultimatni hlasku za druhou. Kdyz se dohaduje se svoji manzelkou, tak to pusobi spis komicky. Mozna to tak ale bylo mysleny, tezko rict. Kdyby ten film nebyl tak dlouhej, dal bych pet, ale takle tam je precejen nekolik hluchejch mist a nekolik scen, ktery tam bejt nemuseli, takze jen za 4*. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Eastwood tentokrát oblékl svého obvyklého drsňáka do vojenského mundůru. Ty scény z (po)manželského života mi přišly jak z jiného filmu, jinak je to poctivá klasika na téma drilu ve vojenském výcvikovém táboře se skutečným nasazením na závěr. V Eastwoodově filmografii se řadí někam do mírného nadprůměru. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nebylo tak srdcový a nářezový jak jsem doufal, pořád ale dobrá dávka Eastwooda v typický poloze v jádru správnýho, zapšklýho starosvětskýho ”lidi jako vy jsou minulostí” tvrďáka před nucenou penzí. Drillování jednotky rozmazlenců v “lamače srdcí” baví, zároveň ale humornější čajíček, než co bych bral za optimální, ani nasazení v závěru pak nemá pořádnější grády (plus postavám téměř není vidět do ksichtu). K nezapomnění každopádně úvodní titulky s Gibsonovou “Sea of Heartbreak” - jedna z nejhezčích válečných koláží. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (11)

  • Když je ve 35. minutě nastoupena četa před Highwayem (Clint Eastwood), tak k ní přichází voják s ručníkem kolem pasu. Kolem čety ale projde o mnoho později, než by ve skutečnosti měl. (Duoscop)
  • Závěrečná sekvence o invazi na Grenadě vzbudila spoustu protestů, především scéna, kdy Highway (Clint Eastwood) střílí do zad zraněného nepřítele. Vedení sboru námořní pěchoty byla zakázána další spolupráce s filmovým štábem a dostalo příkaz se od filmařů distancovat. Podle Clinta Eastwooda vedení armády vůbec nepochopilo jeho ironické pojetí postavy Highwaye. (ClintEastwood)
  • Před začátkem natáčení neuměl Mario Van Peebles (desátník Stitch Jones) hrát na kytaru. Absolvoval několik rychlých lekcí, aby přesvědčil Clinta Eastwooda (seržant Thomas Highway), že by mohl hrát roli rockové hvězdy. (Marek06)

Reklama

Reklama