Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Výborný western a zároveň Clintovo první režijní dílo, které mě z jeho tvorby ze 70. let opravdu zaujalo. Klasické westernové schéma je tu ozvláštněno několika prvky, které ho zvedají nad průměr. Prvním je humorný prvek, kterému kraluje Eastwoodovo grandiozní plivání, u kterého se mi hned vybavilo Gran Torino. Z těch dalších pak musím jmenovat i netradiční pohled na americkou občanskou válku, kde jsou ti tradičně "hodní Seveřané" zobrazeni jako pěkní grázlíci, takovéhle neortodoxní pohledy jsem měl vždycky rád. Jinak není moc co psát, je to prostě eastwoodovský western se vším, s čím ho máme rádi a onoho pověstného pistolnického charismatu a jiskřících očí si užijeme až až. Příjemně mě tady taky překvapilo, že Sondra Locke není ani zdaleka tak otravná jako v Clintových dalších filmech. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Pociťoval som pri sledovaní veľké DEJA VU,že som to musel už vidieť,niečo mi hovorilo,že mi to je známe... Zrejme pre postavu indiána CHIEFA DANA GEORGA,ktorého som videl v PENNOVOM LITTLE BIG MAN,kde hral DUSTIN HOFFMAN,čo mi nejako pripomínalo dej JOSEYA WALESA,kde je CLINT EASTWOOD v intenzívnom 2.hodinovom zážitku s filmárskymi postupmi,lebo Clint aj režíruje a réžia je to vskutku prospešne dynamická s naturalistickou kamerou s gejzírmi krvi... Josey Wales sa chce pomstiť za vyvraždenie rodiny hŕstkou primitívov bažiacou po krvi,ktorá tu potečie ako rozbúrený potok po hustom daždi,pričom na ceste postretáva postavy,ktoré sa k nemu pridávajú a samozrejme je na neho vypísaná ODMENA,tak sa musí obzerať za seba v jednom kuse a dávať si bacha na neustále nebezpečenstvo,ktoré číha na každom kroku... Geniálny je Lone Watie,neveril som vlastným očiam,čo spraví pre charakter. HUDBA navodí a prevedie hustou hmlovou atmosférou vo vízii herca a režiséra zároveň,ktorý bez problémov výborne hrá a réžia má jednoducho grády,úroveň. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Příběh jižanského farmáře, který se po vyvraždění rodiny vydává na dlouhou cestu nelítostné pomsty patří k nejlepším westernům Clinta Eastwooda. Dodržuje žánrové tradice, přidává k nim však další rovinu.. pod vůní střelného prachu a klasickou revenge story nenápadně vykresluje charkater obyčejného muže, který ztratil smysl života, ve své pomstě utopil naději, ale přesto nepřestal být člověkem. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Svérázný a řádně machovský western, ze kterého Clintův styl přímo stříká. No, i když styl. Spíš styly. Film jich střídá hned několik a umně mění tempo vzhledem k událostem v něm. Chvíli jsem si na netradiční způsob zvykal, ale pak mě tento skvost přikoval takovým způsobem, že jsem snad zapomněl i mrkat. Hláškuje se, všude po všem a po všech se plive tabák, střílí se hodně a dobře, skvěle sekunduje opravdu hodně vedlejších postav. Pocta žánru jak má být. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Clint jako jižanský rebel s příčinou, co za film naflusá roční průtok Missouri a většinou tou sežvýkanou močkou míří tak, že je to na žalobu ze strany PETA. Mínusem mohou být naivně působící závěrečná přestřelka, kdy Josey v polosedu a femini odboj pálící z dlouhých hlavní odrazí útok početné sebranky „modrých panděr“ či nevýrazná hudba marně vzhlížející k Morriconemu, nicméně klady to hravě přebíjejí. Revisionistický směr spojený s antiválečným poselstvím, dějová pestrost, Surteesova kamera perlící v exteriérech i při hře se světlem a stíny, komediální nádech pod totemem starého náčelníka, pošramocená reputace Seveřanů jako těch za každých okolností hodných, pomsta bez obvyklé vůně střelného prachu či frajerský závěr na bázi předstírání a vzájemného respektu. A jako bonus tam padne nejprďáčtější indiánské jméno, co jsem kdy slyšel (Jim Důlek od Neštovic).. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Film se dostal na americká filmová plátna v létě 1976. V té době USA slavilo dvousté výročí svého vzniku a snímek splnil velká očekávání. (ClintEastwood)
  • Keď Josey zastreli Abe v 40. minúte filmu, tak ho opľuje tabakom, kde Abe má oči zatvorené a v prestrihu ďalšej scény má Abe oči otvorené. (Budisovie)
  • Revolvery, které Josey Wales (Clint Eastwood) používá, jsou Colt Walker, Colt 1849 Pocket a Colt 1860 Army. Puška s optikou je pak Sharps 1865. (Saccard)

Reklama

Reklama