Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (447)

honajz 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdlouhavý příběh, kterak uprchlý, ale v podstatě hodný vězeň (Kevin Costner) unese malého kluka a postupně se spolu spřátelí. V patách jim jde smečka policistů a chlápků od FBI, vedená Clintem Eastwoodem. Ten, ani Laura Dern, zde ale nemají co hrát. DVD: O bonusech se v podstatě nedá mluvit – trailer a filmografie jsou na to dost málo. JL: Film 2/4, Bonusy 1/4, Zvuk 4/4, Obraz 3/4 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí ale skvěle natočený film, kde zaří Kevin Costner v jedné ze svých nejlepších rolí. Clint Eastwood se vydal do 60. let aby divákům představil jednoduchý ale silný příběh zločince a jeho rukojmí mezi kterými vznikne silné pouto přátelství a možná i lásky. Nejedná se však o muže a ženu ale o muže a malé díte. Díky Eastwoodově režii se však nemusíte obávat kýčovitého příběhu, kdy v sobě zločinec začne objevovat otcovské pudy, jelikož Costnerova postava je od začátku do konce stejná a rozhodně ve filmu neproběhne podobně náhlá změna jako v jeho novějším "Vodním světe". Největší problém filmu je v jeho délce, která plyne opravdu pomalu a převážně konec je až zbytečně natahovaný. A trochu mi také vadil fakt, že je zde minimální vývoj vztahu mezi Costnerem a jeho rukojmím, jelikož už od první chvíle, kdy se uvidí jsou kamarádi a chybí zde jakékoliv hledání cesty k sobě. I tak se však jedná o jeden z nejlepších Eastwoodových filmů. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelná citovka mého mládí (stejně jako Tanec s vlky). Dnes už se na takový filmy moc nedívám, ale pravdou je, že Clint Eastwood moc dobře ví, o čem žánr "drama" je, takže ač ubečený filmy nejsou ani zdaleka mojí prioritou, Clintovi se vždy rád svěřím do péče. Výborný Costner v roli uprchlého zločince, který spolu se svým komplicem v nouzi unese malého chlapce, s nímž se postupem času zblíží natolik, až mezi nimi vznikne pevné pouto přátelsví. V patách jim je na jejich cestách sveřepý policajt Eastwood, jehož úkolem je dostat Butche živého či mrtvého. Poměrně rovný příběh je vystavěn na skvělých hereckých výkonech a směřování k dramatickému = uslzenému vyvrcholení. 90% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak už jsem to konečně viděl. A je to, no, dokonalé. Clint Eastwood, jak má ve zvyku, z diváka nemámí emoce nějakými lacinými triky a představuje jednu z nejpodivnějších dvojic filmového plátna - vězně a chlapečka, kteří nemohou být odlišnější, ale zároveň toho mají hodně společného. Líbilo se mi obzvlášť, jak se film nebojí napínavé chvíle okořenit poměrně cynickým humorem, aniž by je shodil - to se také nemusí vždy povést. A ačkoliv jsem v podstatě od začátku tušil, jak celá ta výprava dopadne, nevadilo mi to ani v nejmenším. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Dokonalý svět je dokonale jednoduchým a téměř dokonale fungujícím filmem. Nikterak extra sofistikované vyprávění je vykompenzováno poutavostí prvků road movie a prvoplánovost je vykoupena jemným budováním emocí eskalujícím ve skoro až srdceryvný závěr. Dokonalý svět však není jen pesimistická studie otcovských komplexů, je v průbehu naopak velice zábavný a svěží. Kevin Costner stylově a věrohodně ztvárňuje jednu ze svých nejlepších rolí a z antihrdiny se tak účelně stává sympatickým hrdinou... Pěkný film. 8/10 ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Na poličce, o kterou se Robert (Kevin Costner) opírá, když je postřelen, je jeden z prvních výtisků časopisu National Geographic. (PATTXA)
  • Dokonalý svět se natáčel v létě roku 1993 v centrálním Texasu, Jižní Karolíně a v Alabamě a opět se u něj sešli členové technického štábu Clinta Eastwooda, kteří chyběli při natáčení filmu S nasazením života (1993). (ClintEastwood)
  • Richard Schickel ve své biografii Clinta Eastwooda správně poznamenal, že postava Reda Garnetta je ze všech představitelů zákona v provedení Eastwooda první, která nemá nad nebezpečnou situací kontrolu. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno