Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (447)

honajz 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdlouhavý příběh, kterak uprchlý, ale v podstatě hodný vězeň (Kevin Costner) unese malého kluka a postupně se spolu spřátelí. V patách jim jde smečka policistů a chlápků od FBI, vedená Clintem Eastwoodem. Ten, ani Laura Dern, zde ale nemají co hrát. DVD: O bonusech se v podstatě nedá mluvit – trailer a filmografie jsou na to dost málo. JL: Film 2/4, Bonusy 1/4, Zvuk 4/4, Obraz 3/4 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto paradni kriminalni drama, kde Clint vzal ohrany tema sblizovani se dospelyho s ditetem, zaobalil to do pribehu o uteku vezne a jeho chytani a to vse natocil bez nejakyho tahani slz z divaka a prehnany sentimentality a vzniklo naprosto perfektni drama, u kteryho je jedinej problem lehce prepalena stopaz a protahovanej zaver. Navic tu jsou jak spis vtipny sceny, tak sceny docela drsny, jako treba navsteva u cernosky rodinky. Navic tu neni nic cernobily. Kevin umi bejt peknej parchant, ale jindy zase stoprocentni sympatak, s kterym byste hned sli na pivo. Clint taky neni klasickej prototyp serifa a vicemene mu na tom dopadeni nijak nezalezi. Jinak Clint hraje perfektne, i kdyz je jeho postava dost v pozadi, Laura Dern spatne nehraje, ale celou dobu se desne kreni, Kevin byl v dobe natoceni filmu jeste v maximalni forme a malej kluk je fajn, coz me mile prekvapilo. Celkove lepsi 4*. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Ze strany Clinta Eastwooda další příklad suverénní režisérské práce. Jeho filmy z devadeátých let jsou důkazem toho, že řežisér nemusí dělat žádné umělecké exhibice, aby natočil pěkný film. Stačí dobrý scénář, trefné obsazení a pak to vše tak nějak řemeslně zkušeně a hlavně precizně natočit a sestříhat a výsledek nemůže být horší než dobrý. Eastwood nemá žádný zaznamenatelný režisérský rukopis, přečte scénu, natočí scénu, ale má instinkt na náměty a očividně i na lidi. Kevin Cosnter zde asi vytvořil svou druhou nejzajímavější roli, jeho přirozené dialogy s klučinou Buzzem, jsou na filmu tím nejlepším. Jediné co mi moc nesedlo byl místy patetický hudební doprovod a možná přespříliš natažený závěr. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Kdysi můj nejoblíbenější film s dalším a dalším shlédnutím neztrácí své kouzlo. Až teď jsem si všiml také toho, jak je to velmi vkusná a sebevědomá parodie na klasické drsňácké detektivky, ve kterých pan režisér hrával. V nádherném natahovaném závěru jsem sice (narozdíl od minulých let) uronil už jenom jednou, ale přesto to byl znovu velký zážitek. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu se setkali dva moji oblíbení filmoví tvůrci.Prvním z nich je režisér Clint Eastwood,který si fakt umí vybírat témata podle mýho gusta a druhý z nich je herec Clint Eastwood,který si zde zahrál neschopného Texas Rangera Red Garnetta.Snímek začíná útěkem dvou zločinců z nichž jeden je Butch v podání Kevina Costnera.Posléze se vloupají do domu,kde je paní domu jedna ze sester Jehovových a když se to tam tak trochu zvrtne,tak si Butch musí vzít všechny saky paky a jako pojistku rukojmí v podobě malého chlapce.Chlapec na tu cestu není připraven,jelikož vše co mu jeho víra zakazovala,tak chce hned vyzkoušet a připadá mi,že začíná tak trochu trpět stockholmským syndromem.Samozřejmě tento americkej Kájínek mu to dovolí a ještě ho v tom podporuje,jelikož pro něj má cenu jen dosažení jeho cíle a to je,aby se dostal na Aljašku,což mi připomíná animovaný snímek Simpsonovi ve filmu.A ptám se:Proč chtěj všichni zdrhnout na Aljašku?Ve filmu je krásně vykresleno pomalu rozvíjící se přátelství malého chlapce a uprchlíka,kdy se v dialozích dozvídáme,co má všechno zakázáno a je tam vidět,jak chlapci chybí otec a to nemyslím toho Blba na nebi,ale je tam také vidět,jak byl chlapci odmalička vymýván mozek a jak není připraven na zlo z okolního světa a vyloženě nepochopí,co je to zločin a že za každý zločin se musí nést následky,což vyústí v nejeden problém.V tomto road movie jsme svědky poutavého příběhu s kvalitními hereckými výkony,kde projíždíme malebnou krajinou amerického venkova a dokonce se dozvíme něco o práci policejních nahaněčů a expertů na únosy.Za mě 90% ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Dokonalý svět se natáčel v létě roku 1993 v centrálním Texasu, Jižní Karolíně a v Alabamě a opět se u něj sešli členové technického štábu Clinta Eastwooda, kteří chyběli při natáčení filmu S nasazením života (1993). (ClintEastwood)
  • Způsob přilepení úst černošské rodiny lepící páskou se záběr od záběru mění. (Dvojirakri)

Reklama

Reklama