Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (449)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V dokonalom svete by všetci filmári natáčali iba takéto dokonalé filmy. Bezkonkurenčne najlepšia Eastwoodova réžia, snáď ešte sústredenejšia ako v jeho oscarových kusoch. Najviac ma fascinuje zapojenie humoru vo vyhrotených dramatických momentoch, ktoré film krásne odvádza od pascí sentimentality (pokazený megafón počas srdcervúceho záverečného preslovu matky). A Dokonalý svet je asi jediný film, v ktorom mi nevadilo Costnerovo inokedy trápne machrovanie. Jediná výhrada je proti hereckému výkonu chlapca, ale na druhej strane je to chlapča tak typovo zaujímavé (niečo ako Mr. Bean Jr.), že jeho prehnané ksichtenie sa pri potrebe cikať skoro nevadí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Další z Eastwoodových filmů ze života, který dokáže být občas pořádná svině. Kromě ústřední dvojice protihráčů, kteří i přes svůj vysoký standart předvedli nadprůměrné výkony, příjemně překvapí suverénní výkon dětského herce T.J. Lowthera a v mužském světě se neztrácející Laura Dern (navíc nikde asi nebyla půvabnější). Po létech zvyšuji na maximální hodnocení, k některým filmům prostě musí člověk dozrát. Clint Eastwood povrchní blockbustery pro puberťáky zkrátka netočí. 95%. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Dokonalý svět je dokonale jednoduchým a téměř dokonale fungujícím filmem. Nikterak extra sofistikované vyprávění je vykompenzováno poutavostí prvků road movie a prvoplánovost je vykoupena jemným budováním emocí eskalujícím ve skoro až srdceryvný závěr. Dokonalý svět však není jen pesimistická studie otcovských komplexů, je v průbehu naopak velice zábavný a svěží. Kevin Costner stylově a věrohodně ztvárňuje jednu ze svých nejlepších rolí a z antihrdiny se tak účelně stává sympatickým hrdinou... Pěkný film. 8/10 ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Jestli existují filmy, které si vždy a za jakýchkoliv okolností ráda pustím, tak jsou to právě filmy Clinta Eastwooda. Nekážu vůbec pochopit, jak se mi tento skvost mohl tak dlouho vyhýbat. Pro mě ukázka dokonalého filmu. Dokonalý od začátku do konce a naprosto ve všem, přes scénář, brilantní režii až po skvělé herce. Nejvíce mě na tomto filmu překvapilo zapojení humoru, především mě překvapilo, do jakých míst jej Clint dokázal zakomponovat, něco takového bych od něho nikdy nečekala. Já si tedy můžu zapsat další film Clinta Eastwooda, který se mi zaryl do srdce, nikdy mu za ty jeho filmové zážitky nepřestanu být vděčná. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nesouhlasím s těmi, kteří film odsuzují pro domnělé adorování únosců. Z původního únosce a jeho klienta se stávají parťáci, kteří mohou kdykoliv ze společné cesty odejít a nespoléhat se jeden na druhého. Rozhodně nejde o americkou sentimentální prašivinu, kterou by z původního námětu vykřesala většina amerických režisérů. Drama o volnosti, svobodě a přátelství může takhle dokonale natočit jen Eastwood. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • V čase 1:30:19, kdy se „nalévá káva“, ve skutečnosti žádná káva z konvice do hrnku neteče. (Winster)
  • Způsob přilepení úst černošské rodiny lepící páskou se záběr od záběru mění. (Dvojirakri)
  • Většina aut ve filmu byla vypůjčena z muzea. (don corleone)

Reklama

Reklama