Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutal boj o moc a peníze, který zcela potlačil práva jednotlivců a nebral ohledy na nic a na nikoho. Prvním mužem odsouzeným za nájemnou vraždu se stal Jiří Kajínek, obviněný z vraždy podnikatele Pernera a jeho osobního strážce Klempára. O jeho vině však i po deseti letech stále přetrvávají pochyby. Poté, co se pokusil uprchnout z věznice na Borech, se jeho případu ujímá mladá advokátka Pokorová, která žije se svým šéfem, právníkem Dočekalem, jenž Kajínka sám neúspěšně obhajoval. Pokouší se ji odradit, ona je odhodlána najít důkazy, které by jí umožnily případ znovu otevřít. Jak postupně odhaluje prorůstání zločinu do státní správy, zdá se stále pravděpodobnější, že její šance dosáhnout obnovy procesu jsou marné. Potom se však Kajínkovi podaří uprchnout z Mírova, věci dostanou nečekaný spád a Pokorová se konečně dostane na stopu tomu, co se tehdy stalo a kdo stojí v pozadí Pernerovy vraždy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 168)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

KAJÍNKOVI nikdo na dlouhou dobu nevezme rekord za nejlepší návštěvnost za první víkend, ale ve výsledku jde o rozporuplné dílo, které dost dobře neví, koho chce oslovit. Jednalo by se o výbornou exploataci, jež bulvárním způsobem těží z domácích předsudků (zkorumpovanost policie, podsvětí ovládané vládními špičkami a vykreslení menšin) a vzhlížení k západu (scottovsky dravá forma s greengrassovsko-wooovskou akcí), kdyby nešlo o příběh inspirovaný skutečnými událostmi, a tak by mohlo jít o žánrově uspokojivý počin. Okázalý odkaz na I SPIT ON YOUR GRAVE dává na vědomí, že se bude operovat na bázi rape-and-revenge thrilleru. (Potenciální spoiler: rape - první část, motivace advokátky, revenge - druhá část po odtajnění motivace advokátky, Kajínek na útěku. Konec spoileru.) Jenže očekávání spojená se znalostmi žánru zde kolidují s obeznámeností se skutečným případem mírovského uprchlíka, tudíž ona část s pomstou není dostatečně uspokojující. Dalo by se polemizovat, nakolik má ona hořká pachuť po skončení odpovídat rozhořčení z vývoje demokracie po pádu totality, když i přes dobovou ukotvenost se setkáváme s řadou těžko nezáměrných anachronismů (vysílání zpráv v HD, současné mobilní telefony, notebooky či poznávací značky na automobilech), ale spíš jde o celkovou rozháranost celého projektu. Jako politický thriller by totiž film selhal, protože Marek Dobeš se sice etabluje jako žánrový znalec, ale nikoliv jako scénárista píšící sofistikovaná díla, a debutující režisér Petr Jákl nedovede vést herce, aby hráli v jedné poloze, celku dát soudržnou podobu a opodstatnit zvolené formální podstupy (rekontextualizace úvodní scény do nového významového rámce, rakurzy a tříštící se zvuková stopa, vystříhávání políček pro zdynamičtění a zběsilé sedmdesátkové zoomování i během rozhovorů) napojením na některou z postav, určitým typem myšlení či něčím podobným. Je tak jasné, co film říká, ale nemá ujasněno, komu to chce říct a proč mu to říká zrovna takovým způsobem. Navíc ty opravdu povedené exploatace slouží jako "historické dokumenty", aniž by byly explicitní v odkazování se na to, co se zrovna snaží reflektovat, a tak KAJÍNEK s odstupem času spíše poslouží jako důkaz toho, že kombinace exploatace a politického thrilleru inspirovaného skutečnými událostmi ve výsledku dost dobře nefunguje, ale dokáže blockbusterovou propagací natahat diváky do kin. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Problém filmu je, že nedokáže být autentickou sondou do případu Kajínek, ani (příliš) dobrým thrillerem. V podstatě jde o to, že bastardi jedné slečně zmrzačí ségru, načež se ona slečna začne zajímat o člověka, který bastardy odkrágloval. Jiná motivace tu prakticky není, ačkoliv chápu, že tvůrci si potřebovali vše řádně ospravedlnit, aby nám z Kláry nezbyla chladná právnická škatule. Všechny postavy mají spolu něco málo společného a v případě potřeby zdramatizování je některá z nich zabita, přičemž nikoho nezajímá ani způsob, ani důvod (v momentě možného znovuotevření případu zmizí někdejší právník a důležitý svědek, but don't worry, be happy, to je přeci fuk). Kouzelné jsou i detaily, ať už prázdný diktafon nebo fotka, která je falešná, ale to přeci nic nedokazuje! Zkaženost papalášů je znázorněna vskutku sofistikovaně, především prezentováním dozorců jako primitivních opic a slizkostí záporáků. Kajínek sám je charismatický málomluvný sportovec bez bázně a hany, propůjčovaný nezbytným "cool" momentům, takže si stihne zasouložit, kličkovat mezi kulkami alá Neo a dovolí divákovi upřímně vyprsknout smíchy při neskutečně trapném momentu prvního setkání s Klárou. Během závěrečného cukrování jsem zažíval drastický náběh potřeby někoho poslat do řitě, ale je mi jasné, že bude opět přibývat podpisů pod peticemi za Kajínkovu nevinu (to nemyslím jako výtku, těžko my obyčejní obyvatelé budeme vědět, zda Kajínek střílel či ne). Mimojiné se dozvíme, že české sekuriťácké agentury jezdí v hummerech a vězenští dozorci po nocích střílí holuby. Inu, fanoušek amerických explozivních akcí se dotkl nesprávného tématu. A řekněme si na rovinu, že ani ta technická stránka za moc nestojí - ztratila by se v tuctové vandammovce a mluví se o ní jen proto, že přijela navštívit český film. Na druhou stranu, v tuzemské produkci Kajínek mírné osvěžení přinesl a nudit rozhodně nestihl. ()

Reklama

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Bulvárna bandáž s klamným podstrkovaním impresie o "preveľkej udalosti" špekulantsky fix(l)uje konzumnetov do obligátnej pozície vyčkávania, z ktorej by si neskôr (po obnažení "dôveryhodných" indicií) mali sadnúť na zadok. No možno áno, ale len za predpokladu, že by sa pán kaskadér+kolektív vyvarovali: 1) množstvu planých nedopatrení (boľavé postsynchróny, dobová neznalosť, nemiestna lyrickosť). 2) občasnému hraniu sa na Kobru 11. 3) aplikačnému trapasu z ktorého aspoň plynie ponaučenie-"nesnaž sa odkopírovať ošarpaný (zastaralý) lesk akčných klasík, ak na to zatiaľ nemáš a ušetri tým svoje ctené meno." 4) dramaturgickým lapsusom (rozpačité poskakovanie medzi exploatáciou a naivným patosom). Istú spádovosť to má, (okrem tých záškodníckych zoomov) srdnaté nájazdy kamier tiež a Konstantin celkom sedí, ale ako ďalšia skúška odvahy na báze "true stories" neobstojí "Kajínek" o týždeň, o mesiac, ani o rok. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Po heparinovém vrahovi další hrdina z podsvětí na filmovém plátně. Opět klipově natočeno (ve stylu Kobry 11), ovšem dost mdle (v podstatě kamera jen skokově zoomovala, párkrát se zrychlovalo a občas Brabec trefil nějaký polocelek s lepším nasvícením). Na hercích bylo vidět, že nemají co hrát, jelikož děj je dost děravý. Pokus o český akční film tedy opět nevyšel. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Optimum je tak na tři hvězdy, ovšem potěšilo mne dost věcí, a tak o něco zvedám hodnocení. Za prvé: bezvadné úvodní titulky. Tohle se v českých luzích a hájích jen tak nevidí, tady si někdo sakramentsky vyhrál! Něco mohl naznačit již trailer, ale tohle byla dokonalost sama. Potom Brabcova kamera: nemám nejmenších výtek, až na občasnou do očí bijící snahu o cool moderní vzhled. No a za třetí, byl jsem na Kajínkovi v CineStaru na DIGITALu a jsem ohromen. Film pouštěný z pevného disku vypadal perfektně, snad ještě lépe než z filmového kotouče... Co dodat - akční thriller jsem si užil, Vilhelmová je prostě úžasná a Jákl má za povedený debut veliké plus. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (44)

  • Během premiérového víkendu, tedy během prvních čtyř dnů promítání filmu v českých kinech, zhlédlo ambiciózní thriller 119 182 návštěvníků kin, což vytvořilo nový rekord. (Ruuzha)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

23.10.2010

Hororový guru, na kterém vyrostl Quentin Tarantino, přijíždí! Lloyd Kaufman hlavním hostem 2. ročníku Bloody Xmas festu. Lloyd Kaufman je hororová legenda. Quentin Taratino, který na Kaufmanově… (více)

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Reklama

Reklama