Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutal boj o moc a peníze, který zcela potlačil práva jednotlivců a nebral ohledy na nic a na nikoho. Prvním mužem odsouzeným za nájemnou vraždu se stal Jiří Kajínek, obviněný z vraždy podnikatele Pernera a jeho osobního strážce Klempára. O jeho vině však i po deseti letech stále přetrvávají pochyby. Poté, co se pokusil uprchnout z věznice na Borech, se jeho případu ujímá mladá advokátka Pokorová, která žije se svým šéfem, právníkem Dočekalem, jenž Kajínka sám neúspěšně obhajoval. Pokouší se ji odradit, ona je odhodlána najít důkazy, které by jí umožnily případ znovu otevřít. Jak postupně odhaluje prorůstání zločinu do státní správy, zdá se stále pravděpodobnější, že její šance dosáhnout obnovy procesu jsou marné. Potom se však Kajínkovi podaří uprchnout z Mírova, věci dostanou nečekaný spád a Pokorová se konečně dostane na stopu tomu, co se tehdy stalo a kdo stojí v pozadí Pernerovy vraždy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 168)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl cizinec a neměl bych takové informace o kauze Kajínek, který snad každý česko-slovenský divák má, tak bych si myslel, že tento film má k reálnosti daleko… bohužel v některých sekvencích Jákl překračuje hranici uvěřitelnosti (připoutaný Kajínek zaútočí na právničku ve vyslýchací místnosti za přítomnosti policisty a místo toho, aby policista připoutaného Kajínka zpacifikoval, tak se rozběhne pro pomoc a nechá Vilhelmovou a Kajínka samotné v místnosti - sice detail, ale když se podobných situací nachází více, tak na uvěřitelnosti tomu moc nepomáhá) a spíš se snaží jet na efekt, ale nedělá to moc dobrotu. Tak jsem sledoval emočně prázdnou jednohubku bez napětí… nebo bez toho, abych někomu fandil, koho nenáviděl - což si myslím u takové filmu je základní prvek. Napadá mě mnoho soudních dramat, které byly natočeny lépe a hlavně působily reálně… Tak oceňuji hudbu, slušné obsazení a hlavně pokus o natočení regulerního akčního filmu, který snad v česku nebude poslední (i když zde nenaleznete akční sekvenci, která by aspoň začala…). Mé hodnocení 2 hvězdičky… ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jákl má nakoukáno, vypadá to ‚americky‘ víc než cokoliv jiného, konečně máme v naší kinematografii postavu skutečného ‚bad-ass‘ (Konstantin Lavroněnko!), ale točit filmy o lidech, ze kterých média udělají světce, je tak trochu nemorální. Bez té ‚blesko-novácké‘ masáže bychom tady měli konečně pořádnou českou žánrovku bez nakyslé příchutě. 3 a ½. ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

Proč.. ? Z jakého důvodů bývají tihle „nabušenci“ tolik podceňovaní. Nejspíš proto, že se jim mozek rozmělnil do svalové hmoty. Nechápu ten všeobecný negativismus. A konečně se našel někdo, kdo českým i slovenským divákům ukázal, že je možné nastavit i tu druhou intelektuálnější tvář. Poctivá kumštýřina Petra Jákla je patrná z každého záběru. Na poprvé si vybrat tohle „horké želízko v ohni“ a troufnout si poodkrýt(a to hodně natvrdo) neutěšenou provázanost podsvětí s policií, sice s určitou dávkou fikce, i když hned v té nejprovařenější kauze(která je ve skutečnosti pro veřejnost propraná pěkně dočista. :)) Nevychutnat si přitom i ty nadupané akční scény, to bychom byli o dost ochuzeni:) Vladimír Dlouhý mě nepřekvapil, jeho procítěné herectví jsem vždy obdivovala; kdo obzvlášť příjemně překvapil byli Michal Dlouhý a Tatiana Vilhelmová. A Konstantin Lavroněnko, byl ta nejšťastnější volba, neumím si v roli Kajínka představit nikoho dokonalejšího. Také musím vypíchnout hudební podkres Václava „Noida“ Bárty, který zapůsobil o dost silněji, než jeho drsoňsky pokérkovaná etuda. :)) Co asi přijde příště.. ? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nepoznám detailne prípad Kajínka, ale je mi jasné, že film má so skutočným prípadom spoločného veľmi málo. Asi to najhoršie , čo sa filmu stalo je, že sa vôbec volá Kajínek. Ak toto všetko dáme bokom, máme pred sebou asi prvý solídny, český akčný thriller. Presne to, čo sme si celé roky mysleli, že sa v našich končinách nedá. Režisér P. Jákl to ale dokázal a navyše ukázal, že má napozerané. V tomto filme nie je nič , čo by ste už nevideli niekde inde, ale napriek tomu sme z toho, že sa to u nás naozaj dá, celý paf. Herecké výkony i nasadenie sú prvotriedne, horšie na tom sú u nás stále podceňované malé úlohy. Konkrétne tu trápne pôsobili takmer všetci policajti, ich nedôveryhodné tóny pri pokynoch,ale aj trošku väčšia úloha úloha bitkára s basketbalovou loptou, ktorému som toho potetovaného drsňáka neveril. Trošku rozpačito som prijal úlohu , ktorú vzal poľský herec B. Linda. Ak jeho meno zabezpečilo nejaké navýšenie rozpočtu z poľskej strany, tak to beriem, lebo inak mi jeho menšia úloha pripadala nahraditeľná prakticky akýmkoľvek schopnejším českým hercom. Lavronenko je výborný, drsný, ale príliš kamenný. Najväčším prekvapením je záporák, ktorého neskutočne skvele zahral V. Dlouhý. Rozlúčil sa naozaj oscarovo a jeho výkon je asi najväčším dôvodom, pre ktorý odporúčam film vidieť. Film Kajínek možno s malou nadsázkou nazvať prvým, solídnym priekopníkom akčného žánru a len dúfajme, že bude mať minimálne rovnako kvalitných nasledovníkov. 70%. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Je Jiří Kajínek parchant, který chladnokrevně vraždil a zaslouží si shnít v base, nebo je to jen nevinná oběť vysoké hry kmotrů a mafiánů, kterou chtějí mít určití vlivní lidé pěkně pod dohledem za mřížemi a mít tak o něm přehled? Alespoň tedy toto je otázka, k níž diváka dovede právě tento film, ale odpověď na tuto otázku film nedává, o tom si musí každý divák udělat názor samostatně. Co se týče samotného příběhu a celkově filmu jako takového, tak ten je dle mého názoru zpracován atraktivně, takže si i divák, který jinak akční thrillery nevyhledává a nepatří mezi jeho oblíbené žánry (což je i můj případ), přijde na své. Skutečně ani na okamžik jsem se u filmu nenudil, panu Kajínkovi jsem dokonce i fandil a pana Vladimíra Dlouhého jsem v této jeho roli absolutně nesnášel, což je nepochybně známka vysoce kvalitního hereckého výkonu tohoto jinak sympatického herce. Ale ani ostatní herci nikterak nezaostávali a právě díky jejich zajímavým výkonům a díky atraktivnímu a napínavému ději, který mi navíc dokázal trochu rozšířit obzory o případu pana Kajínka, jsem s filmem nadprůměrně spokojen a velice rád mu tímto uděluji výborné čtyři hvězdy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (44)

  • V roli jedné z pozůstalých na pohřbu je možné spatřit JUDr. Kláru Slámovou, předobraz postavy advokátky Pokorové, kterou ztvárnila Tatiana Vilhelmová. (elisheva)
  • Alici Bendovou (Křížková) měla dle smlouvy v erotické scéně zastoupit dublerka, ale podle režiséra Jákla byla málo žhavá a živočišná, takže do toho herečka nakonec skočila sama a nálada z natáčení jí prý vydržela až domů. (Karlos80)
  • Na Mírově se natáčely pouze exteriéry. Přesto byl kvůli filmu vyklizen jeden vězeňský blok. (blackrain)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

23.10.2010

Hororový guru, na kterém vyrostl Quentin Tarantino, přijíždí! Lloyd Kaufman hlavním hostem 2. ročníku Bloody Xmas festu. Lloyd Kaufman je hororová legenda. Quentin Taratino, který na Kaufmanově… (více)

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Reklama

Reklama