Reklama

Reklama

Bláznivá komedie Prestona Sturgese, kterou deník The New York Times označil za "hezky břitkou satiru", patří ke klasice zlaté éry Hollywoodu a vrcholům komediálního žánru. V hlavní roli jednoho z nejlepších filmů o filmu v dějinách kinematografie se objevil Joel McCrea. Když jeho postavu úspěšného hollywoodského režiséra unaví vlastní povrchní veselohry, rozhodne se natočit sociálně realistické drama o nelehkém údělu obyčejných lidí s názvem Bratříčku, kde jsi? (stejný název později použili bratři Cohenové ve své skvělé komedii s Georgem Clooneym). Producenti poukazují na jeho vysoké společenské postavení, ale režisér je neústupný a v převleku vandráka se vydává za svým příběhem. Cestou potká půvabnou Veronicu Lake... a problémy, o jakých se mu dřív ani nesnilo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

pepo 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma to a veľmi. Po sklamaniach s PalmBeach Story a Lady Eve, konečne aj u mňa film Prestona Strugesa stopercentný. Žánrový aj štýlistický mišmaš komédie, melodrámy, romantiky , satiry na Hollywood, sociálnej kritiky a ešte mnohého iného. Je to trošku bordel ale zaujímavý bordel. Ideálny kandidát na nejaký filmovo - vedecký rozbor.A Veronika Lake bola bohyňa. 9/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vyprávění o metodickém režisérovi, který se rozhodne nenápadně začlenit mezi ty nejobyčejnější chudé obyvatele, aby získal inspiraci pro vlastní film, má zajímavě proměnlivé tempo a žánrové vyhranění - začíná se skoro až ve formě slapstikových skečů, jelikož všichni očekávají především velké dobrodružství, následuje uvolněná reflexe Hollywoodu s povinnou romantickou linkou (neboť jak praví i sama hlavní postava, žena nemůže v žádném filmu chybět) a v poslední třetině se dostáváme k závažnému dramatu, které se snaží předchozí implicitní motivy projevit explicitně a režisér na vlastní kůži prožívá film, který chtěl původně natočit. Na jednu stranu to do sebe nepasuje vždy přesvědčivě a náhlé utnutí humoru film oslabí, na druhou stranu jde o chytré schéma, které umožňuje přítomnost sice klasicky sladkého, ale inteligentně podaného poselství. Všechny postavy se navíc nadmíru vydařily, Joel McCrea je pořád ten frajer z Nejnebezpečnější hry a Veronica Lake je krásná a vyloženě netuctová ženská vložka. 80% ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Výtečná satira na Hollywood a zároveň zdůvodnění proč ho máme tolik rádi (až na těch několik zatraceníhodných uživatelů CSFD, kteří se svojí nenávistí k hollywoodské tvorbě chlubí ve svých profilech ). Navíc neodolatelná bloncka s trademarkovým ´peekaboo´ sestřihem (peekaboo) Veronica Lake, které to s mužským protějškem výborně šlape. A i Coeni si odtud půjčili název jednoho svého filmu - O Brother, Where Art Thou. ---- REŽISÉR: I want this picture to be a... document. I want to hold a mirror up to life. I want this to be a picture of dignity... a true canvas of the suffering of humanity. PRODUCENT:But with a little sex in it. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na to, jak mi film vychvalovali už od FAMU, nakonec těžké zklamání. Snaží se to o slapstick komediální scény, ale ty jsou chtěné, nepřirozené a ve výsledku trapné. Snaží se to o jistou sociální kritiku, ale zase to selhává v půli cesty, sotva se to nadechne. Dialogy mají sršet inteligentním vtipem, ale to i ta nejnepovedenější adaptace chandlerovek je vtipnější. A je fakt, že bez Veroniky Lake a jejího živelného optimismu a naivismu by ten film už vůbec kvůli své strojenosti stál za starou bačkoru. Chvílemi mi připadalo, źe koukám na Slunce, seno... nebo Babovřesky, ale u těch filmů jsem se často pobavil víc. Cokoliv jako liška dávající dobrou noc zde prostě chybí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Keď je človek v sračkách, ozaj často jediné, čo mu zostáva, aby ešte chvíľu pobudol v slzavom údolí zvanom svet, je že sa čas od času výdatne, schuti a od srdca zasmeje. Či už na mikrotragikomických príhodách vlastných alebo iných. Alebo na dobrej komédii. A o hollywoodskej filmovej mašinérii si môžeme myslieť, čo len chceme, tak jedno má v sebe zakotvené spoľahlivo. Patent na zábavu. Iste, často prekrúcaný pračudesnými záujmami mocnárov, no rovnako tak v sebe skrývajúci skvosty, ktoré celý ten fejkový svet nerovnosti, umelých bublín a podlosti odhaľujú a rozkrývajú. A to práve aj prostredníctvom vydarených, inteligentných komédií s vynikajúcimi dialógmi. A s trochou sexu. Sullivanove cesty sú jednou z nich. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (6)

  • Plagát snímky bol zaradený na 19. miesto v rebríčku 25. najlepších filmových plagátov všetkých čias podľa časopisu Premiere. (Scevola)
  • John L. Sullivan plánoval natočiť film pod názvom O Brother, Where Art Thou? Ten si neskôr vypožičali Joel CoenEthan Coen pre ich film z roku 2000. (Scevola)
  • V roku 2007 zaradil Americký filmový inštitút snímku na 61. miesto v rebríčku najväčších filmov všetkých čias. (Scevola)

Reklama

Reklama