Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příhraniční město odděluje od Německa jen řeka. Životní standard sousedů oslňuje místní teenagery. Tomek je dobrý student, zajímá se o astronomii a hraje fotbal, aby vyhověl otci. Jenomže žije v pohraničním městečku, kde panuje nezaměstnanost a chudoba, zatímco na druhé straně řeky je Německo se svým relativním blahobytem. Když Tomek pozná na své první diskotéce Martu a zamiluje se do ní, začne se ohlížet, jak vydělat peníze, aby si udržel její přízeň. Po pokusech přivydělat si na tržišti pašováním psů, osloví Tomek pasáka Boryse, který německým klientům dohazuje místní hochy, aniž tuší, jak krutý osud ho čeká. Citovou otrlost a krutost teenagerů autor nahlíží jako fenomén, zrozený destruktivní silou beznadějné chudoby. Zanikají v ní nejen rodinné vazby a křesťanské hodnoty, ale ani zločinnost se už nevnímá jako hřích. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (78)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Prostituce nezletilých na polsko-německé hranici v syrově autenticky působícím podání. Hlavním hrdinou je nevinný klučík zajímající se o astronomii a fotbal. Ale tlakem ekonomických problémů, kdy na nic nejsou peníze (navíc ani jeho první láska není laciná), začíná chápat, že po něčem je stále poptávka. Postupně se otrkává v temném polosvětě ilegální prostituce, až se z něj stává větší svině, než z protřelých pasáků okolo. Režisér se vyvaroval sexuálních scén, protože nechtěl, aby to nějaké úchyly vzrušovalo. Herecký výkon mladého Filipa Garbacze zaslouží hlubokou poklonu (90%). ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Účel film zřejmě splnil. Na druhou stranu nesděluje nic nového. Některé skutečnosti jsou těžko uvěřitelné, např. to, jak Tomek začne "klientům" plnit jejich přání. No, nevím, ale kluk vypadá tak na 10 let...v reálu ti "klienti" jdou sice po mladých klukách, ale ne po dětech. Film trochu připomíná českou Mandragoru (1997). ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad ide síce o film s jednoduchou príbehovou kostrou, no o to viac však potom na záver prekvapil svojim rozuzlením a myšlienkovým presahom. Tiež nebol na zahodenie ten civilný spôsob natočenia, takže nebol problém vžiť sa do postáv ako i do samotného príbehu. V neposlednom rade kvalitu snímku zvyšuje i detské herecké osadenstvo. Tiež sa dá povedať, že hoci film nebol tak dramaticky úderný ako napr. snímok Kids od Larry Clarka, no zato o to viac som si z neho odniesol. Okrem toho na mňa pôsobil omnoho reálnejším dojmom. Preto nadpriemer. 75/100 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z těch filmu, kde mně nebyl sympatickej jedinej člověk. Nebylo to uplně nejhorší, realisticky působilo hlavně prostředí, chování hlavních hrdinů už tedy moc ne. Ukažte mě rodiče, který ze začátku dbají na vzdělání dětí a pak bez nejmenšího důvodu je jim u prdele závažné varování. Jinak v některých záběrech mohl bejt film mnohem více tvrdší, tady prakticky nebylo ukázano vůbec nic. Tvůrci neměli ani odvahu ukázat psychický stav Tomka po prvním zákazníkovi. Filmařsky celkem vydařená scénaristická odfláklost. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Fotbal hrát neumí. Nic neumí. Tak ať se snaží.“ - „Vzpamatuj se, Bohdane!“ - „Co můžu dělat? Mám jít na policii? Vždyť nic špatnýho nedělá. Hranice už nejsou.“ - „Co to vůbec říkáš?!“ - „Taková je pravda. Ať se učí, co je život.“ Jen kdyby papínek věděl, co se synek učí od života aneb jak se stát potravou pro pedofilní, zbohatlické Němce snadno a rychle…Tomka mi bylo líto. Narazit na takovou andělsky vypadající, ale uvnitř vyčůranou, prodejnou kudlanku, vlastně sviňku, a bezhlavě se do ní zamilovat, z toho koukal průser. Jenže s tou lítostí a sympatiemi k Tomkovi (mimochodem skvělý Filip Garbacz!) je to komplikovanější. Divák si sice uvědomuje, že jde o poznamenanou oběť s dost možná navždy pošramoceným pohledem na svět, ale zároveň vidí, co je Tomek schopný bez mrknutí oka udělat (dost drastická proměna). Jeho závěrečnému aktu se snad ani nedá moc divit, jeho osud už pak může divák odtušit sám. Dosti nepříjemný ale zároveň důležitý příspěvek na téma dětské prostituce, a to s nemalým emočním dopadem. Vidím to na silné 4*. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (6)

  • Na Festivalu polských filmů v Gdyni obdržel Filip Garbacz cenu za nejlepší herecký debut. (Olík)
  • Námětem bylo skutečné dění v polsko-německém pohraničí na konci 20. století. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Scénáristka filmu žila dvacet let v oblasti, kde se děj odehrává. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno