Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Jestli můžu pomoct i jen tím, že přestanu navštěvovat delfinária, tak to udělám. A ať se přidá každý, komu po shlédnutí tohohle hororu nejsou lhostejné skutečnosti. Tento dokument by mělo vidět co nejvíce lidí. Lidé musí vědět, co se opravdu děje. Jasně, že to není to nejhlavnější a nejdůležitější téma na světě, ale každý může přispět tou svojí troškou třeba právě tady. Aby se nemusel stydět za to, že je člověk. Ti obyčejní smrtelníci, kteří toto dokázali natočit a ukázat světu, a kteří se nepoddali síle a krutosti institucí, jsou pro mě ti praví hrdinové. Kéž by takových bylo víc. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

V jistém smyslu je postupná snaha o komplexní uchopení problematiky, která je hodně složitá a široká, lehce na škodu. Trochu se tím totiž rozmělňuje budované napětí, které skrze důkladné přípravy a samotnou akci à la Splinter Cell, mohlo vystoupat do nebeských výšin. Závěr v "Rudé" Zátoce je nicméně natolik silný a devastující, že nechávám plné hodnocení. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě za srdce nechytnul dokument jako v tomto případě Zátoka. A ano, chápu, že takové věci se dějí po celé světě, ale jelikož jsem byl doma v křesle tohoto problému součástí, nemůžu to jen tak hodit za hlavu a nepřemýšlet nad tím. Nicméně dokument byl naprosto perfektně udělaný. Divákovi představil o jaký problém se jedná a stejně tak představil lidi, kteří se s problémem snaží bojovat. Vrcholem všeho pak byly dvě naprosto úžasný partizánský akce lidí, kteří se ten problém snaží řešit. Tím mi vlastně tvůrci dokázali, že bojovat proti podobným problémům má smysl, jen člověk musí skutečně chtít. Také právě proto mě tenhle dokument zaujal ze všech nejvíc a po shlédnutí, problém v zátoce v Taiji budu mít v hlavě nadosmrti s tím, že Japonci jsou pro mě momentálně národem na jednom z nejnižším stupni národů, které bych rád poznal, včetně jejich země. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Před psaním tohohle kmentáře jsem se musel hodně zhluboka nadechnou, jinak by to tu bylo vypípané od vrchu důle. Japonsko a ta jejich rybářská komise by se měla stydět. První věc je, že na tenhle dokument se nelze dívat jako na obyčejný film, nebo hodnotit nějaké kinematogarfické kvality a obdobné kraviny, protože jsou oproti tématice naprosto nepodstatné a naivní. Musíte vnímat to, co je Vám podáno, naservírováno až pod nos a uvědomit si obrovskou snahu Rica O'Barryho ukázat tohle světu a něco s tím udělat ! Druhá věc je, že tohle je něco, co je na jednu stranu geniálním filmařským dílem ( instalace kamer načerno je naprosto adrenalinová a šílená ) a na druhou stranu k pláči a na postřílení všech lidí co dělají takové NEHORÁZNÉ PRASÁRNY! Moc bych si přál aby se to Ricovi O'Barrymu podařilo a aby se k němu připojilo co nejvíc lidí z celého světa, protože ty záběry z nainstalovaných kamer byly fakt brutální, lidská zhovadilost nezná mezí! Po tomhle filmu do zpěvu opravdu není, rozebralo mě to jak dětskou skládačku. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dokument naprosto dokonalý, jak tématem, tak ukázkami, tak argumenty i protiargumenty, akční, lidský, krásný. 80% diváků tento dokument dojme, nebo v nich alespoň zanechá pocit hnusu a opovržení. Problém je v tom, že druhý den stejně všichni půjdou do práce a všem to bude dál u prdele. Krásně tomu odpovídá první epizoda South Parku, kde přistáli mimozemšťané a po dlouhém bádání zjistili, že na zemi je nejinteligentnější tvor, --- kráva. 90% 14.08. 2010 ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)
  • Dokument získal na 25. výročním filmovém festivalu Sundance, konaném v lednu 2009 v USA, Cenu diváků. Porazil tak 878 dalších přihlášených dokůmentů. (PATTXA)
  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama