Reklama

Reklama

Cizinec (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution, si naprosto vůbec nic nepamatuje. Jediným vodítkem k jeho minulosti je podivný náramek na zápěstí. Celková amnézie je mrzutá věc, obzvlášť když se ocitnete ve městě, které nenávidí lidi odjinud a kde vládne tvrdou rukou nesmlouvavý plukovník Dolarhyde (Harrison Ford), jenž ho řídí metodou pěsti a biče. Absolution žije ve strachu a brzy bude ještě hůř. Shůry přicházejí podivné zvuky a oslepující světla, obyvatelé města beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit a kdy přijde řada na něj – tomu se říká permanentní teror. Paradoxně právě cizinec, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se v jejich městě objevil, se stane jejich jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť, a jak si vzpomíná, kde byl a co tam prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává aspoň nějakou naději v boji s  technologicky mnohem vyspělejším protivníkem. Otázkou je, jestli mu chronicky nedůvěřiví obyvatelé uvěří a jestli mu Dolarhyde dobrovolně přenechá otěže vlády nad městem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (1 121)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, proč je vlastně tento film totální propadák jak po stránce finanční, tak kritické. Trio Daniel Craig, Olivia Wilde a Harrison Ford přece musí přinést do kasy pěknej ranec peněz. No není to tak. Tvůrci se se snažili předvést nový žánr : mix sci-fi a westernu. Zápletka měla být o to zajímavější, že v té době na Divokém západě sci-fi neznali, protože samozřejmě neexistovalo. Daniel , který nemá páru kdo je, má najednou na ruce něco, co vetřelce dokáže zničit. To je asi tak všechno, co se hned na začátku dozvíte a pak to jede dál. Nastupují výtečný Harrison Ford a svůdná Olivia Wilde . Film předvádí to nejlepší z divokého západu, akce je dostatek a závěrečná scéna je poměrně zábavná. Co se na tomto filmu nepovedlo? Stylizace? Prostředí? Pustil se snad Jon Favreau někam, co je až příliš vzdálené od Iron Mana ? No zřejmě něco z toho nejspíš ano, protože film s obrovským rozpočtem 160 miliónů dolarů (dávají se i větší pálky, ale to je většinou sázka na jistotu) vydělal pouhých 170 a stal se jedním z největších propadáků roku 2011. Běžně se uvádí, že film musí vydělat dvaapůlnásobek svého rozpočtu (reklamní kampaň, daň provozovatelů kin), k tomu má však samozřejmě daleko. Rád bych viděl další díly, škoda...90% ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že délka a náplň scénáře příliš nepřekročily název filmu, který sliboval pořádný úlet, a v kombinaci s nabušeným tvůrčím týmem i ideální popcornovou zábavu. Prvních cca 15 minut je božích, Craig je ultimátní tvrďák, plátěné košile smrdí potem a každý tam nosí kolty proklatě nízko. Pak na scénu nakráčí Ford, který vyrukuje s nejsměšnějším drsňáctvím v dějinách Divokého západu, a vše korunuje absolutně asexuální out-fit à la noční košilka Olivie Wilde. Děj vystřídá všehovšudy 3 větší lokace (přičemž většinu z nich zabírá pustina Nového Mexika), větší množství ILM fantazírování, abyste taky pohledali pod lupou, takže se na místě nabízí otázka, kde se podělo těch 163 mega z rozpočtu? Od začátku druhé třetiny permanentně odzívaná nuda, která si ten komerční propad bezezbytku zaslouží. Nejhorší blockbuster za cca 2-3 roky nazpět. ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Čo na tom stálo 160 melónov? Kovboji a votrelci vypadajú podobne ako Jonah Hex a takú istú majú aj (ne)kvalitu. Jeden charizmatický (nie však v tomto filme) herec v hlavnej úlohe, jedna terajšia sexbomba (ale tak ako nezabrala Megan Fox, nezaberá ani Olivia Wilde), jeden hrozne napísaný scenár a ešte horšia réžia. Film je to veľmi toporný, neprekvapivý, nevtipný, bez napatia a bez naozaj dobrej scény. Celý film som si hovoril len jediné - ako to mohlo celé dobre vypadať. Ale nevypadá... ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Šéfe, mám pro vás scénář .. A o čem to je? .. O kovbojích, jak jezděj na koních, občas tasej kolt zavěšenej proklatě nízko a tak .. Nuda! Dopiš tam vetřelce. Spoustu vetřelců. Celou invazi. A narvi do toho i nějaký hodný, aby byl vesmír v rovnováze. Onehdá jsem ti viděl nějakej komiks v trafice u nás na rohu a parchanti nad ním mlsně slintali. Nebo to bylo nad tím péčkem vedle? Těžko říct. No to neřeš, prostě tam tu Blanku Truhlářovic dopiš, a basta! I když je škaredá .. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

"Úžasný" nápad, ktorý za pár sekúnd zhovadil vyznenie štvrtého Indyho, nafúknutý do dvoch hodín. Zo začiatku to vyzerá dobre: Craigov drsný kovboj je super, westernový svet podarený, prvý kontakt s mimozemšťanmi magický, humor a nadhľad akurátny, vizuálne efekty perfektné a í-tí-čkári podstatne lepší než krtek zo Super 8. Od scény výlezu z ohňa však dobré dojmy začnú upadať, a následná kadencia lacne klišoidných rýchlokvasených vzťahov medzi postavami a nelogických momentov v akčných scénach to všetko pochová. Scénaristi si mysleli, že čím viac sa vybláznia oni, tým viac sa bude baviť aj divák... Kovboji a indiáni amerických prérií, spojte sa v idealistickom svete proti mimozemským nacistom, ktorí vás majú za hmyz a chcú vám ukradnuť vaše zlato! - Bullshit. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (23)

  • Herečka Olivia Wilde (Ella Swenson) sa zverila fanúšikom, že počas natáčania takmer prišla o život: "Išli sme s asi 40 koňmi do bitky. Ja som nešťastnou náhodou spadla a stádo sa rútilo priamo na mňa. Walton našťastie reagoval veľmi rýchlo, otočil svojho koňa do boku a tým mi zachránil život. Mám veľké šťastie, že tu môžem byť dnes s vami." (Greenpeacak)
  • Ve scéně, kdy Jake Lonergan (Daniel Craig) strhává plakát, na němž je vyobrazen, vidíme ještě další plakát, na kterém je coby hledaný zločinec režisér filmu Jon Favreau. (stursky)

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

14.08.2012

Jde samozřejmě především o zbožné přání producentů a tak trochu laciný způsob, jak před premiérou dvojky ještě jednou vydatně zčeřit mediální hladinu. Zkusme si z toho ale vytáhnout i relevantní… (více)

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

24.07.2012

V sobotu 21. 7. oficiálně odstartovalo natáčení thrilleru o korporátní špionáži Paranoia. Chrisův mladší brácha Liam Hemsworth (v pořádné akci se předvede díky roli v The Expendables 2) si ve filmu… (více)

Reklama

Reklama