Reklama

Reklama

Roland Deschain (Idris Elba), poslední z řádu rytířů, vede odvěkou bitvu s Walterem O'Dimem, známým též jako Muž v černém (Matthew McConaughey) a je odhodlaný zabránit mu ve zničení Temné věže, která svou existencí drží pohromadě celý vesmír. Dobro a zlo se tak ocitají v souboji, který rozhodne o osudu všech světů, protože Roland je jediným, kdo je schopen Temnou věž před Mužem v černém ochránit. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (621)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

54. film, který byl natočen podle knižní předlohy od Stephena Kinga. Z kvalitních filmů si pamatuji víc jen na jeden, kterej ale podle všeho s knižní předlohou má pramálo společného a sám King ho odsoudil (ano myslím Shining). Látku si holt nevybírají schopnější tvůrci (snad to změní nacházející TO, ale bojím se - haha) a pak je výsledek v podobě velkolepé Temné věže na úrovni průměrného Po zániku země. Přitom i z prvních náznaků tam potenciál byl. První koncept art vypadal naprosto fantasticky, obsazení Elby a McConaugheyho (co může být víc) parádní volba a angažmá hollywoodsky neokoukaného Nikolaje Arcela taky poslední dobou beru jako výhodu. Jenže to by nebyli soňáci, aby do toho nenapumpovali feeling třeba Husí kůže a podobných veleprůměrných záležitostí a nesnažili se to tam vpálit na neutrál. Rozvíjení příběhu nezajímavé, prokreslení světa taktéž a originalita zpracování fantasy námětu nulová. Malinko to zachraňuje neotupující charisma právě gunslingera Elby, který je s přibývající stopáží sympatičtější a sympatičtější a celkově poslední akt, u kterého jsem k mému překvapení začal poměrně dobře bavit a zajímalo mě, kam jednotlivé přestřelky a objevování NY cizincem (syndrom Seznamte se s Davem mam hrozně rád) vygraduje. Tedy až na finální souboj s Mužem v černém, který mi přišel vyloženě nezajímavý. Vůbec jako by Matthew jel jen na půl plynu a vůbec ho nezajímalo, co hraje (ovšem alespoň vypadá ve formě a nemá žádná kila navíc nebo naopak jak měl poslední dobou ve zvyku). Uzavřel bych to tak, že lidi nepřekvapivě a asi i oprávněně do kina nepřišli, takže s mnohadílnou sérií je konec (vážně se chystal i seriál?), na druhou stranu je konec poměrně uspokojivý a nepříliš cliffhangerový, takže brečet kvůli tomu nebudu. PS : Absolutně nemůžu pochopit, že někdo, kdo byl před pár lety na nejvyšším vrcholu kariéry jako Matthew McConaughey se může takhle seknout a upsat se sice zajímavému projektu, ale špatně od preprodukce zpracovaného. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Slušná a svižná fantasy jízda mířená (bohužel) spíše na mladší publikum, což si nejsem jistý, že je zrovna u Kingovy adaptace tak úplně vhodné. Jak už z názvu vyplývá, čekal jsem něco temnějšího. Je škoda, že film není mnohem více hororem nebo třeba westernem, protože námět by tvůrcům tyhle karty namíchal naprosto dokonale. Pomineme-li ale tyto nedostatky, dostaneme hodinu a půl "dlouhou" akční jízdu se skvělým pistolníkem Elbou a ještě o chlup lepším Mužem v černém McConaugheym. Předloha by sice vydala na několik nadupaných celovečeráků, které by ale bylo samozřejmě potřeba chytit za úplně jiný konec a hlavně přitvrdit, protože ratingu 12+ je na tohle vážně škoda. Tvůrci zřejmě nechtěli riskovat komerční neúspěch a vsadili na jednu jistou, ke které můžou kdykoli přitočit pokračování. To se ale asi nestane, protože film bude rád, když se vůbec zaplatí. A tak se z Temné věže stává "jen" další lehce nadprůměrná teenagerovská fantasy, která ale není vůbec špatná a působí příjemně. Fanoušci Kinga ovšem pozor. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetl, ale věřím, že zrovna zde je kniha určitě zajímavější, film je místy hodně uspěchaný a co si budeme povídat narvat 7 knih do 90 minut je nemožné, delší stopáž by filmu slušela více. K herectví nemám žádné výhrady Idris Elba je správný klaďas a Matthew McConaughey jako záporák excelentní, je až s podivem, že v takovém béčku hrají Áčkoví herci. Akce je slušná, hezky nasnímaná, jen ta s démonem byla až moc tmavá. Atmosféra téměř žádná tedy jako horor bych film vyloženě neoznačil byť zde jej tak značí, ale na jedno podívání si myslím slušná neurážející zábava. 65% ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Místní Jolanda Sinatra Beckettová, která to se mnou myslí dobře, mi nacpala předlohu coby doporučenou četbu. Poctivě jsem ji sehnal, naštosoval a našel si čas, abych se na to vysral. Takže jsem k filmu přistoupil ničím neovlivněn a čistý jako lilium. Tedy jsem byl ušetřen rozrušení ze zprasení Kingoviny, avšak ne z krádeže hodiny a půl mého života. Ve zkratce - nesnesitelný pubík, kterému šibe, dělá hovadiny. Elba se znechuceně ošklíbá. MekKoblabla chvílemi i hraje, což je pro snímek až škoda. Uprostřed toho všeho stojí skalka, k jejíž denudaci vše směřuje. Budou-li snaživci o nepřirozenou erozi úspěšní, může se Matthew těšit, že mu chapadýlkem vyhoní sám Cthulhu, o což vlastně jde. Nám všem, ne? ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Fantasy biják zo skupiny Equilibrium či Dark City, ktoré síce zaváňajú béčkovosťou, ale sú dobre obsadené, majú funkčný fantasy rozmer a atmosféru, a hlavne pracujú so sakra zaujímavou myšlienkou. Matthewovi aj Idrisovi ich postavy sedia, klučina tiež dobrý. Za mňa OK. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (21)

  • Natáčelo se od dubna do srpna 2016 v Jihoafrické republice a v Kalifornii. (Varan)
  • Portál vedúci na Zem je označený číslom 14-08. Toto číslo je odkazom na ďalšiu Kingovu novelu Izba 1408 (2007). (Duby)
  • Rozsiahly román "Temná veža" (ktorému boli inšpiráciou Pán Prsteňov, kultový western Dobrý, zlý a škaredý (1966) a Legenda o kráľovi Artušovi) pozostáva z ôsmych samostatných zväzkov:
    1. kniha: "Pištoľník"
    2. kniha: "Traja vyvolení"
    3. kniha: "Pustiny"
    4. kniha: "Čarodej a sklo"
    5. kniha: "Vlci z Cally"
    6. kniha: "Spev Susannah"
    7. kniha: "Temná veža"
    8. kniha: "Závan klíčovou dírkou" (MM_Ramone)

Související novinky

Temnou věž čeká restart

Temnou věž čeká restart

22.03.2019

Nejspíš si ještě vzpomínáte na ambiciózní plány studia Sony, které si před pár lety zajistilo práva na adaptaci Temné věže od Stephena Kinga. Vedle prvního filmu měl vzniknout také seriál, který by… (více)

Raimi a Kronika Královraha

Raimi a Kronika Královraha

30.01.2018

Možná si ještě pamatujete, že se Sam Raimi motal kolem Hobita a Warcraftu. Nakonec by se ale měl vrátit k fantasy jinudy, upsal se totiž režii Jména větru, což je první kniha z kouzelnické ságy… (více)

Temnou věž čeká seriálový reboot?

Temnou věž čeká seriálový reboot?

21.10.2017

Stephen King je letos jednou nahoře a jednou dole. Zatímco nové To zabodovalo na všech frontách, Temná věž zklamala po kritické i po finanční stránce. Studio Sony pochopitelně chystalo další díly a… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama