Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězdička za to, že mám tyhle příběhy rád. Det okända není originální (a zejména nemá ani trochu originální závěr), ale přinejmenším v první polovině skvěle funguje. Je dobře, že ruční kamera tentokrát nebyla v ruce jednoho z účinkujících. Několikrát se povedl velice atmosférický záběr (přelet nad nádobou s nalezenou organickou věcí na konci prvního dne - brrr!) a dařilo se i po stránce hudební. Dialogy místy tahají za uši, ale nejde o nic, co by nešlo v žánru překousnout. ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Amatéřina s opravdu nízoučkým rozpočtem, ale nemůžu říct, že by se mi nelíbilo... Klady a zápory jsou u mě takřka vyrovnané 50:50. Začneme s klady - seveřani opět ukázali že uměj tu chladnou, ponurou atmosféru, uměj nás donutit se bát a být napnutí jako struna. Zápory: opravdu mi ale už po půl hodině lezla na nervy ta kamera - nemůžu si pomoct, ty osobní konflikty a vztahy hlavních hrdinů byly fakt na ránu - řešili neustále úplné kraviny a taky mě štvalo že nám za celý film pořádně neukázali to "cosi" na které jsme byli celý film zvědavý. 50% ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Možný SPOILER. Tak nějak nevím. Chvilku to bylo napínavé, pak to zas byla dlouho nuda, pak jsem si říkal, že přece nepoužijí tu nejotřepanější historku v žánru sci-fi, ale oni použili a zakončili tak, jak se dalo čekat, tedy nijak překvapivě. Tam, kde Body Snatchers začínají, tohle v podstatě končí. Vadily mi technické chyby (kameraman v zrcadle, světla osvětlovačů v lese) a nelogičnosti (co je to za vědce, že pitvá bez rukavic nebo jakéhokoliv hadru na ruce?). Docela slušné herecké výkony, pokus o dokumentární kameru (ale naštěstí ne ve stylu find footage), ale celkově zklamání. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Ach ti Seveřani!!! Obdivuhodné....říkám si, jak je vůbec možný natočit dobrý film (v tomto případě horor) za pár šupů o tom, jak pár lidi v lese ohrožuje tři kila opečené, červem prolezlé kančí zadní. Je to možný! :) Dopořučuju přečíst si komentář od J*A*S*M, který to vystihl naprosto přesně. Za lajdackou kameru strhávám hvězdu, takže tak....a doporučuju Villmark. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl chudej režisér, natočil bych v našich hájích něco podobnýho... Švédský horor o pětici biologů, kteří jedou zkoumat tamní lesy postižené požárem a narazí přitom na čiré a nepopsatelné zlo, jen dokazuje, že Skandinávie je na tyhle lesní psycho-terory jako dělaná. Snímek začíná zlehka, přitvrzuje zvláštním objevem, a pozvolna si připravuje půdu na šílenou, paranoidní atmosféru, která s blížícím se koncem stává doslova nesnesitelnou. Myšlenku si sice vypůjčuje nejméně ze dvou filmů, a po jejím odhalení už napětí malinko ztrácí grády, každopádně je to nečekané. Herci jsou naprosto uvěřitelní, kamera je neustále v pohybu a třese se, takže pocit autenticity se dostaví skoro přirozeně. A ty hluboký lesy jsou vážně strašidelný i přes den, a což teprve v noci... Titulek "atmosféra, jakou si Hollywood nekoupí" tentokrát vážně nelže. ()

Zajímavosti (2)

  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)
  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama