Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tak trochu novinářská propaganda, ale tak proč ne. Toho národního hrdinu jsem mu docela i věřil. Nebývale osobní vztah dvou hlavních hrdinů - prst nahoru. Co dokáže Harlin natočit za 20 mega - opět palec nahoru. Není to sice rozmáchlé a technicky tak vycizelované jako jiné snímky s větším rozpočtem a podobnou tématikou, ale v rámci "independent style" je to povedená věc. Jednoduchost, přímočarost. Základní věci a hodnoty jsou zde řečeny naprosto jasně a bez skrupulí. A ůvodní scéna v autě je jedna z nejlepších co jsem kdy viděl. ()

Chermy 

všechny recenze uživatele

5 days of war je pěkný paskvil! Pocit, že sledujete zajímavý film, který vás vzdělá v Rusko - Gruzínském konfliktu, každou chvílí přehluší nějaký idiotský nápad ve scénáři! Hlavně z toho udělat Hollywoodskou akční jízdu. Tak závažné sdělení, jaké film mohl předat, najednou zapadá v nánosu zbytečných hloupostí příběhu. Nakonec zbyde jen pachuť a otázka: Tak bylo to s Gruzií takhle? Nebo je to stejně přepálené, jako osud nesmrtelného novináře? ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Renny Harlin se překvapivě věnuje důležitému tématu a tím se zdá, že má divákům co říci. Ale je tomu opravdu tak? Za prvé - klobou dolů co dokázal natočit za dvacet milionů dolarů. Za druhé - to je snad jediné, za co Renyho pochválím. Udělat z Gruzínsko-Ruského konfliktu cestu za sebepoznáním válečného fotografa s romantickou vložkou... Všechno by bylo v pořádku, jen z filmu vystříhat rodinné znovusetkání, nejrůznější objetí, polibky a potřásání rukou, patos a závěrečnou tříminutovku, kterou snad Reny okopíroval ze Schindlerova seznamu. Ale to by nám z celkové stopáže moc nezbylo. Alespoň jsem se bavil. Akční scény Reny stále ještě umí a ty jsou možná to jediné, co drží mé hodnocení nad podprůměrem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Renny Harlin má svá nejlepší léta za sebou už od dob "Útoku z hlubin" a většina jeho novodobých snímků se pohybují mezi průměrem a podprůměrem. Renny býval dobrý řemeslník ale poslední dobou se mu do rukou dostávali scénáře, který měl rychle odkládat než neúspěšně realizovat. Tento režisér čistokrevných akčňáků, kde se nikdy nehrálo na realitu ale na mrtvoly a výbuchy se zcela neočekávaně vydává do vod žánru "autenticky vypadajících válečných filmů" a marně se snaží ukázat, že umí. Renny si s filmem vůbec nevěděl rady a marně se snažil v nerealisticky působících akčních scénách, zachytit reálně vypadající osudy obyčejných lidí. Celý film působí jako nepovedená variace na Edwarda Zwicka, kde se hodně a často střílí, ještě více to bouchá a snaží se to tvářit hodně reálně a naléhavě. Vše tak vypadá jako kombinace "Delta Force" a "Shindlerova seznamu", což nemůže fungovat nikdy. Renny vždycky uměl akci a i zde se mu musí nechat, že za málo peněz vytvořil hodně výbuchů ale k čemu to je, když nepůsobí ani reálně ani efektivně a mezi nimi je nudná a trapná vata, kterou ještě znásobují mizerní herci. Možná to mohlo být Rennyho vzkříšení ale od teď mu věřím ještě méně než kdy předtím. ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Trochu ohľadom objektívnosti filmu. Rusi tu rozhodne nie sú démonizovaní. To, čo ukazoval film, je relatívne slabý odvar toho, čo sa v praxi deje v ruských konfliktoch. Minimálne, tie dievčiny by neostali bez znásilnenia. Čo sa tíka ale druhej strany, tak tam určité provokácie boli a Saakashvili je skorumpované hovädo, ktoré uvrhlo krajinu do mizérie. Pravdivá je ale jeho prozápadná orientácia a navonok imidž reformátora. A práve inklinácia k západu bola tŕňom v oku Rusov. Pravda, tiež je, že USA sa na Gruzínsko vysrali a EU sa len veľmi pomaly a opatrne dokopala k aktivite. Otázke aké kto mal možnosti, ale túto "Game of chicken" Rusi vyhrali. Takže k filmu. Vidíme dojemný príbeh vojenského novinára, ktorý pobehuje v konfliktnej zóne a snaží zachrániť kožu sebe, iným, ale hlavne ochrániť datovú kartu s nahrávkami vojnových zločinov. Film má celkom veľa známych (aj keď druhotriednych) hercov. Ale Kilmer, Garcia, Šerbedžija, Spaech, Heather Graham a Dean Cain majú len malé úlohy. Vojenské filmy pozerám málo, (stačí mi, že sa o konfliktoch učím), takže možno budem trochu nadhodnocovať, lebo nepoznám techniky a postupy v žánry. Nechýba napätie, akcia, slušné zobrazenie konfliktu, aké také emócie, nejaké trefné hlášky a slušný záporáci. Čiže výsledné znenie? 70% a prikloním sa k vyššiemu hodnoteniu, lebo fakt nemám rád ruskú vojenskú a zahraničnú politiku. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Film se neshoduje ani s verzí od Kremlu, ani od Osetie a ani od Gruzie. (vimanzen)
  • Aj keď natáčanie prebiehalo v Gruzínsku mnoho členov štábu bolo z Bulharska, a to z toho dôvodu, že v Gruzínsku je veľmi málo ľudí, ktorí majú skúsenosti s prácou na filmoch. (m.a.t.o.)
  • Gruzínska armáda poskytla na natáčanie obrnené vozidlá, zbrane, vrtuľníky a dokonca aj svojich vojakov. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama