Reklama

Reklama

Oživit mrtvou hmotu a stvořit z ní živou bytost dokázali zatím jen Bůh a Viktor Frankenstein. A právě o tom druhém vypráví náš příběh odehrávající se ve století, kdy se čerstvě probuzená věda, nové technologie a tradiční víra a náboženství sbližují, aby změnily zákony, jimiž se řídí život a smrt. V časech, kdy se zdá, že nic není nemožné. Radikální vědec Dr. Viktor Frankenstein (James McAvoy) a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) mají společnou vizi o uměle stvořeném životě, který může změnit svět. Victorovi se však výsledky jejich společné práce vymknou kontrole a dokonce hrozí, že se dostanou do rukou lidem, kteří s nimi budou chtít uspokojit své mocenské choutky. Zatímco Frankenstein chce ve vynalézání pokračovat bez ohledu na možné následky, Igor si uvědomuje, k jakým hrůzným koncům mohou vést. Jedině on může nakonec Viktora zachránit před sebou samým a svět před smrtelně nebezpečným monstrózním stvořením. (Cinemart)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (312)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Monstrum by mělo být vrcholem filmu „Victor Frankenstein“, ale není tomu tak. Možná ve chvíli, kdy ještě Frankenstein s Igorem zkoušejí oživit výtvor, který je sešit z částí opic, tak to funguje. Ale ve chvíli, kdy se objeví hlavní monstrum, je to nuda. Prostě jen akční podívaná bez nápadu a bez hloubky. Celkově je film nesmírně roztahaný a všechny postavy jsou tak nějak nevyužité. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Obvykle se nijak nebráním filmovým inovacím klasických příběhů, ale v tomto případě bych upřednostnila hlubší charakteristiku hlavní postavy a celkově větší ponor do filozofie Shelleynyho díla, před tou zbytečnou dějovou linkou s neoriginálním záporákem. Victor je sice v podání Jamese McAvoye nepřekvapivě okouzlující i maniakální zároveň, ale většinu doby je jeho konání ovlivněno spíš jen povrchní pýchou zneuznaného génia, než skutečnou vnitřní touhou po překonání hranice nenáviděné smrti. Tyto pravé pohnutky sice nakonec přeci jen na přetřes přijdou, ale v tak k uzoufání plačtivé verzi hollywoodského klišé, až je to skoro k smíchu. Tím pádem přijde vniveč i podařený nápad postavit proti Frankensteinovi jeho ideologickou nemesis v podobě nábožensky založeného, stíhajícího policejního inspektora, protože jejich názorové střety nemají zkrátka tu pravou sílu. A tak zbývají jen trikové a akční scény, které jsou vůči danému žánru sice celkem velkorysé, ale ke strhující filmové energii staršího Branaghova Frankensteina se nepřibližují ani náhodou. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Nie zlé, ale ide o značne rozkolísaný film. Výprava občas zaujme, ale vizuálne sa nejedná o žiadneho nového DRACULU a la Coppola ani VAN HELSINGA a la Sommers. Režisér občas chce vykúzliť nadhľad (i humor) v štýle Ritchieho SHERLOCKA HOLMESA, ale bojí sa poriadne odtrhnúť z reťaze. Viem, že v prvom rade malo ísť o šialeného vedca (ktorý je v McAvoyovom podaní fajn), ale na konci zamrzí, že samotné monštrum je len... tupé monštrum. Raddcliffe tiež ok, ale scenáristicky je jeho premena z chlapíka v klietke na génia fakt chabá. Chcelo by to directors cut, kde by aj vedľajšie postavy dostali viac priestoru... Trochu lepšie ako ABRAHAM LINCOLN: LOVEC UPÍROV... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Já tušil správně, proč s projekcí nespěchat. Díky tomu, že většina dolarový munice šla na výpravu a dva známý ksichty, co můžou holky nalákat do Cinestaru, se tak trochu zapomnělo na detail, kterej z hororu dělá horor. A jsme doma. O atmošku tu člověk nezakopne, masky nahradily CGI (zhouba moderního hororu!) a samotný monstrum, co vypadá jako směs Terminátora s Hulkem, se zrodí až deset minut před koncem. Jediný napětí je tak smrsknutý na palčivou otázku, jestli si ti dva gentlemani přece jen nevjedou do kalhot. Jaksi taksi povedenou scénkou je ta s probuzenou opicí, ale to je skoro na dvou hodinovou nudu dost málo. Nechte Frankensteina spát a zfilmujte radši pořádnýho Lovecrafta, kurva drát. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Takže, kdo mi dokáže rozumně vysvětlit, proč má Victor Frankenstein tak slabé hodnocení?:) Jasně, srovnávat s kultovním filmem s Borisem Karloffem se to prostě nedá, ale proč se taky všechna velká díla, co již jednou byla natočena, musí srovnávat s těmi novými? Pro mě snímek excelentně fungoval po všech stránkách. Moderní, dynamická, vizuálně úchvatná a herecky fenomenální podívaná. James McAvoy je opět maniakální a jeho ztvárnění Victora Frankensteina je dokonalé. Ten kluk je sakra excelentní herec. Daniel Radcliffe se svou postavou věrného Igora drží tak trochu při zemi a je tak velkým protikladem "šíleného vědce." Chemie mezi nimi funguje výborně, jo James to s chlapama umí:) Možná, že to začalo McBenders:) Andrew Scott shodil Moriartyho kabátek (ale vypadá přitom úplně pořád stejně:) a dal se k Scotland Yardu. Paul McGuigan, který natočil jedny z nejlepších epizod kultovního Sherlocka, si svůj styl nechal i pro Victora. Já jsem spokojená, všechno to hodně drží svým výkonem James McAvoy a on je také možná jedním z hlavních důvodů, proč se mi film tak líbil. Je to stará klasika hozená do slušivého, působivého vizuálního kabátku a já vlastně docela chápu, proč spousta diváků tento film zcela ztrhala. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (18)

  • V tomto příběhu je nestvůra příhodně pojmenovaná Prométheus, podle postavy, která se pokusila ukrást oheň bohům. Stejně tak jako se Viktor snaží svým způsobem ukrást životodárnou sílu Bohu. (Zdroj: CinemArt)
  • Shawn Levy se měl původně účastnit natáčení, ale nakonec z projektu vycouval. (BloodMax)
  • Pro interiér hradu a laboratoře posloužila 18 metrů vysoká dekorace válcového půdorysu, která neměla střechu a byla postavena během 4 měsíců ve studiích Longcross v hrabství Surrey. Jakmile se herci a štáb ocitli uvnitř, stěny dekorace jim poskytly určitý úkryt před neúnavnými srážkami, ale absence střechy (pro usnadnění úderu blesku, který přivede netvora k životu), měla za následek, že byla dekorace konstantně promáčená. (Zdroj: CinemArt)

Související novinky

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (více)

Reklama

Reklama