Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 219)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Můj mozek je všelijaký, jen ne matematicko-fyzikální, a válka mi mnohem víc imponuje macho těžkou artilerií, roztrhanými kusy těl a epickou mírou destrukce, než nějakou geekovskou šifrou, vzorečky, kódy a dekódy, nicméně i tak jsem si tento film užil - je krása podívat na tak kvalitně (leč klasicky "akademicky sušše") zfilmovanou skrytou část druhé světové, která ve výsledném reálném významu mohla to vojáčkování dokonce i předčit. Celé to funguje jak pro zájemce o zajímavé momenty dějin, tak čistě jako film - který se stále pohybuje kupředu a Cumberbatch je ten kdo táhne. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jak to řekl Churchill? Na poli lidských konfliktů nikdy nevděčilo tolik za tak mnoho takové hrstce a myslím tím hrstku menší, než je počet příslušníků RAF? Interesantní téma, které devalvuje akademikům příliš se podbízející zpracování. The Imitation Game si zasloužilo méně ryze mainstreamové dramatizace (viz. heuréka scéna prolomení kódu) a více věcné neokázalosti ala produkce BBC, nicméně chápu, že ta ztráta divácké univerzálnosti by se Tyldumovi špatně vysvětlovala.. Trochu mě překvapilo, že Cumberbatch, vyžívající se v rolích asociálních, někdy i šupinatých hlavounů, kteří kolem sebe dští oheň a arogantní síru, tak úplně na place nedominoval a trio Goode, Dance a Strong, představující herecky ne tak vděčné „normální lidi“, se nenechalo ani na moment zastínit.. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Turingova Čistá duše, která se nimrá v (nej)méně zajímavých aspektech jeho osudů (a když se jim věnuje, tak ve stylu reklamy na klišé "když půjde on, tak my také" či "heuréka" apod.), aby ty nosnější a nepoměrně zajímavější události nepochopitelně zahrála do autu. Zaujme tedy ve výsledku především Cumberbatchův výkon. Ani ne tak sám o sobě (i když to také) jako spíše v kontextu jeho zásadních rolí, kdy po Hawkingovi, Sherlockovi a Assangeovi již počtvrté hraje papírově tak podobný archetyp role "odd duck" génia, aniž by přitom v žádném ohledu (či jen gestu) nevarioval jednu a tutéž polohu stále dokola. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nejsem z největších fandů Benedicta Cumberbatcha, ale tuhle roli zvládl dokonale. Film je zajímavý už námětem a odvahou pustit se znovu do již natočeného příběhu. Docela vynalézavé jsou návraty do minulosti s prostřihy do budoucnosti. Celková atmosféra jakési komorní, ale nesmírně významné části světové války vytváří pocit originálnosti. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • Turing (Benedict Cumberbatch) podáva dlhé vysvetlenie "imitačnej hry" ako rámec celého filmu. Avšak podáva to, čo väčšina moderných ľudí vníma ako Turingov test, a nie test, ktorý pôvodne navrhol. Dnes ľudia vnímajú test tak, že sudca sa snaží rozlíšiť ľudského respondenta od počítača. V pôvodnom Turingovom článku však išlo o súboj, kde sudca sa snažil zistiť, či ide o mužského človeka alebo o počítač, ktorý sa snaží imitovať ženskú osobu (pričom žena tiež odpovedala na otázky). (Pat.Ko)
  • Keď sú "noví zamestnanci" v konferenčnej miestnosti a sú zoznámení s Enigma strojom (okolo dvanástej minúty), Denniston (Charles Dance) hovorí, že nastavenia sa menia o polnoci a prvý prenos s novými nastaveniami je o 6:00 ráno. Toto naznačuje, že počas noci bola šesťhodinové rádiové ticho (čiže žiadne zakódované správy), čo vôbec nie je pravda. Zvyčajný prípad bol taký, že nastavenia sa menili o polnoci a prevádzka sa začala minúty po zmene. Denniston tiež hovorí, že majú osemnásť hodín na "zlomenie kódu" a potom musia začať znova, ale práca na dešifrovaní mohla pokračovať aj po polnoci a dokonca aj dni neskôr. (Pat.Ko)
  • Nie je možné, aby postavy diskutovali o svojej práci v hostinci. Bezpečnostné požiadavky ich zamestnania by to absolútne zakazovali. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama