Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé poklidného amerického městečka u zátoky Chesapeake jsou zvyklí na zdejší vodu, která je samozřejmě důležitá pro chod společnosti. Dva biologičtí výzkumníci z Francie právě v této vodě objeví vysokou úroveň toxicity, a snaží se varovat starostu. Ten ovšem odmítá cokoliv prozradit lidu, jelikož chce zabránit vytvoření paniky a strachu. V důsledku tohoto kroku ale vzniká smrtící epidemie, při které zmutovaný druh parazita začíná napadat stále více a více lidí, u kterých přebírá kontrolu nad jejich myslí. (cardinals)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (92)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V malom mestečku Chesapeake Bay dochádza k prírodnej katastrofe. Dôsledkom toxického odpadu z miestnej továrne je značne znečistená voda. Miestne úrady na čele so starostom zatajujú skutočnosti. Ľudia s ňou neustále prichádzajú do kontaktu, čo vyvolá rôzne kožné reakcie. To však ani z ďaleka nebude najväčší problém, ktorý miestnych občanov čaká. Hm, nemôžem si pomôcť, ale mňa "The Bay" svojim námetom a spôsobom podania zaujal. Ponachádzané video záznami po zosnulých v kombinácii s pouličnými kamerami, poskladané do celku, aby dávali zmysel, podľa mňa nie najhoršia varianta. Myslím, že najväčším problémom tohto snímku je nevýraznosť. Pár (a to doslovne) gore záberov veľmi pekných. Škoda že tvorcovia nenašli viac odvahy a nenašlahali toho do filmu viac. Prvá polovica nič moc, potom sa to zlepší, ale nemôžem si pomôcť, je to akési nemastné neslané. Chcelo to viac hororových prvkov. Každopádne, vyslovene sklamaný som nebol. Nápad to nebol zlý - 50%. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Stejně jako každý rok se obyvatelé malého městečka v zátoce Chesapeake připravují na oslavy 4.července. Tento rok ale všechno dopadne jinak - kontaminace vody v místní zátoce zmutovaným smrtelným parazitem, která vyvolává v prvním stádiu kožní problémy, ale končí téměř stoprocentním úmrtím osob, které s vodou přijdou do styku. Novinářka Donna Thompsonová jako jedna z mála přeživších po letech dává dohromady útržky materiálů, které celou událost plně dokumentují ... Katastrofické filmy mám docela rád, a tento není výjimkou. Z počátku mi chvilku trvalo, než jsem si zvykl na dokumentární styl filmu (útržky z home videa, policejní záznamy, lékařské záznamy, emaily a telefonáty), ale pak mne to začalo dost bavit - dávalo to filmu hodně velký pocit autenticity. Navíc oproti "standardním" katastrofickým filmům (pády meteoritů, výbuchy elektráren, atd) tento působí dost uvěřitelně - pár hodin po shlédnutí filmu jsem měl osobní problém s požitím jakékoliv tekutiny :). Záběry Cymothoa exigua i lidských těl v různém stádiu nákazy jsou patřičně ošklivé, což také filmu přidává kladné body. Takže já jsem s tímto dílkem Barryho Levinsona docela spokojený.. ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Ale jo, nelze tomu upřít snahu. Jenomže se toho ve filmu děje trestuhodně málo a ve chvíli kdy by měl vrcholit vám zasadí ránu v podobě závěrečných titulků. Momenty kde lidi zoufale prosí o pomoc, řvou a brouci jim žerou vnitřnosti jsou sice působivý a spolehlivě vám navodí mrazení v zádech, ale nezanechají ve vás žádnej hlubší pocit, kterej by ve váš zůstal i po skončení filmu. Ona vůbec atmosféra tady moc nefunguje, a to i navzdory dobrýmu soundtracku a depresivnímu pojetí. Rozhodně to není něco, co by vás donutilo bát se vody, potažmo těch parazitů, jako vás jiný found footage horrory donutí bát se duchů, nebo zombíků. V rámci tohohle žánru je to prostě slušně odvedená rutina hodná shlédnutí, která se vám ale do druhýho dne vypaří z hlavy. Jenom mi neni jasný, proč měl Barry potřebu něco takovýho natočit. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JMENUJI SE DONNA THOMPSON A TOHLE JE POPRVÉ CO MLUVÍM VEŘEJNĚ O TÉ KATASTROFĚ, KTERÁ SE STALA. BYLA JSEM TAM.....“ /// Film, který chce bejt dokumentem. Třeba jako ten o jaderný válce. (Nebo jak Soderbergh vyprávěl vo tom svinstvu ve vzduchu…. – i když tam už to bylo vo něčem jiným). Záběry z nemocnic, z policejních kamer v autě, home video, fotky a osvětlující komentáře o historii jedný katastrofy. Snaha nastínit realitu, počátek ,,NĚČEHO“, spekulace, fámy, uklidňování obyvatelstva…. šak to znáte z těch filmů. Tyhle věci se daří, stejně jako spekulace o možných příčinách a fajn jsou i hororový ,,kousky“. Přesto The Bay bude jen (podivnou?) zvláštností, která nosit ženský chlapům lahváče místo vody nedonutí. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Udělal se mi puchejřek na krku, ručičce, zádíčkách, bříšku, nožičce … jo tam taky…. a koukám, že mi jde do hajzlu jazyk. 2.) Baví mě Cymothoa exigua. 3.) Už mě to naše město tak nějak sere. 4.) Thx za titule ,,hledaseniki“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od iných užívateľov u mňa nenastalo nejaké výrazné sklamanie. Meno oscarového režiséra zaujalo, trailer nudil, takže vo výsledku som od toho nečakal žiadne veľdielo, ktorým by Levinson opäť bodoval pred odbornou porotou, skôr len štandardný „found footage“, pri ktorom som bol tentokrát zvedavý ako s tým poradí skúsený režisér a nie žiaden amatér ako to v poslednej dobe býva zvykom (Chernobyl Diaries, Grave Encounters, Evidence a pod.). The Bay napodiv zachádza trocha ďalej ako klasický „found footage“, jedná sa skôr o reportáž spojenú so pseudo-dokumentom, v ktorom sa pracuje so zábermi z policajných kamier, CCTV, mobilov (Facetime z iPhone), dokonca aj internetu (Skype) a pod. Vo výsledku tak vytvára celkom zaujímavú formu oveľa bližšie k „realite“ ako všetky tie Paranormálne Aktivity. Čo však zamrzí je, že s takto zvolenou formou sa vytratili hlavní hrdinovia – film v priebehu sleduje osudy niekoľkých postáv (reportérka, oceánológovia, doktor, novomanželia na lodi, policajní dôstojníci atď.) a tým pádom pôsobí až príliš roztriešteným dojmom. Nie je sa s kým stotožniť, o koho sa báť, zaujímať alebo mu počas tejto epidémie fandiť (hrá tu dokonca sexi ryšavka Kristen Connolly z Cabin In The Woods, ale jej účasť som si uvedomil až na konci filmu). Hororových prvkov je síce minimum, ale dotvára to celkom napätá, znepokojujúca atmosféra, ktorá sa nesie celým filmom. Bohužiaľ však nijako negraduje – v akom tempe film začne, tak aj skončí. Chýba aspoň nejaké základné členenie na úvod, jadro a gradujúci záver. Masky sú v rámci normi slušné, aj keď sa v podstate obmedzujú len na zobrazenie tiel posiatych vyrážkami, oceňujem veľmi striedme používanie CGI. Suma sumárum sa jedná o neškodnú jednohubku s celkom zaujímavým námetom (konečne found footage bez duchov, mutantov alebo dievčat posadnutých diablom), oceňujem hlavne formu, ktorá nakoniec zašla ďalej ako štandardné found footage, aj keď sa z nej na škodu vytratilo to „filmové kúzlo“. Našťastie to však nie je ani hlúpe, ani gýčové, ani zbytočne preplácané. Nič svetoborné ako by sa asi od oscarového režiséra čakalo, ale na tých 90 minút dokáže bezproblémov zabaviť. CELKOVO: 3* ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel v Georgetown (Jižní Karolína, USA). (ČSFD)
  • Tvůrci se nechali inspirovat parazitem Cymothoa exigua. Tento parazitický korýš se dostává do ryb žábrami, samice se přichytí k jazyku, zatímco samec se přichytí k žaberním obloukům. Parazit přeruší krevní cévy v jazyku ryby a způsobí, že jazyk odpadne. Poté se přichytí na zbývající pahýl jazyka a samotný parazit účinně slouží jako nový „jazyk“ ryby. (Homerking)

Reklama

Reklama